REAL TIME |

Weather Icon

Δείτε την έκθεση τραπεζών Ισπανίας και Ιταλίας στην Τουρκία, για να γίνει κατανοητή η εξωτερική τους πολιτική

Δείτε την έκθεση τραπεζών Ισπανίας και Ιταλίας στην Τουρκία, για να γίνει κατανοητή η εξωτερική τους πολιτική

Hedge funds ποντάρουν σε τουρκικό «ατύχημα» – Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η νέα βουτιά της λίρας

Την πιθανότητα «μόλυνσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία βλέπουν αναλυτές και μάνατζερ hedge funds. Καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας διολισθαίνει κι άλλο και βρίσκεται σήμερα μια ανάσα από τις 7,50 λίρες έναντι του δολαρίου, μάνατζερ μεγάλων hedge funds, ποντάρουν σε ένα τουρκικό «ατύχημα».

Τέτοιος είναι ο Τζον Φλόιντ, επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών της Record Currency Management, η οποία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Φλόιντ έχει αρχίσει να «σορτάρει» τα ομόλογα χωρών όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας – καθώς και το ίδιο το ευρώ – με την προσδοκία ότι σύντομα το χρέος των ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες θα “μολύνει” και την Ευρώπη.

Οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες στην γείτονα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank for International Settlements, είναι οι ισπανικές έχοντας 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος και ακολουθούνται από τις γαλλικές και τις ιταλικές με 24 και 21 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι γερμανικές, παρά τις πολύ στενές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, εντούτοις βρίσκονται πιο χαμηλά στην λίστα με χρέος 9 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα το τουρκικό χρέος που έχουν στα χέρια τους ξένες τράπεζες, κατανέμεται ως εξής :

– 64 δισ. δολάρια, σε ισπανικές τράπεζες

– 24 δισ. δολάρια, σε γαλλικές

– 21 δισ. δολάρια, σε ιταλικές

– 13 δισ. δολάρια, σε βρετανικές

– 10 δισ. δολάρια, σε αμερικανικές

– 9 δισ. δολάρια, σε γερμανικές

– 7 δισ. δολάρια, σε ιαπωνικές

Όσο για τον Φλόιντ, πρώην trader της Deutsche Bank AG, η πτώση της λίρας και τα καθαρά αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας δημιουργούν ευκαιρίες για trading, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ζημιάς από τα επισφαλή δάνεια. Σημειωτέον ότι προ μερικών μόλις ημερών ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία, τονίζοντας ότι μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών γίνεται «όλο και πιο πιθανή».

Η έκθεση ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί μετά την νομισματική κρίση του 2018, ωστόσο παραμένει ακόμη πολύ υψηλή. Το χρέος των δανειστών της ανέρχεται σε 166 δισ. δολάρια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κατέχουν την μερίδα του λέοντος.

Δεδομένων των μακρών δεσμών της Ευρώπης με την τουρκική οικονομία, οι πιο εκτεθειμένες είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Bank for International Settlements.

Η τουρκική οικονομία ύψους 740 δισ. δολαρίων πρόκειται να συρρικνωθεί 4% φέτος, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας- η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές – ενώ το κόστος ασφάλισης του τουρκικού δημόσιου χρέους σχεδόν διπλασιάστηκε.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube