Weather Icon
Γαλλία , Εξοπλισμοί , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2020

Bloomberg: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν αντιαεροπορικό σύστημα, για να εξαγοράσει τη στήριξή του

Bloomberg: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν αντιαεροπορικό σύστημα, για να εξαγοράσει τη στήριξή του

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία πρόσφατα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας και Τουρκίας-Ε.Ε., καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με κυρίαρχες εκείνες της Αν. Μεσογείου.

Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετάσχει στην παραγωγή του ευρωπαϊκού συστήματος αεροπορικής άμυνας SAMP-T.

Ένας αξιωματούχος της Γαλλικής Προεδρίας, ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά του, είπε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και κοινοποίησε τις λεπτομέρειες αυτής της τηλεφωνικής κλήσης στο Bloomberg.

Το Bloomberg έβαλε τον εξής τίτλο στην είδηση: “Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στον Μακρόν για να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στην παραγωγή του αντιπυραυλικού συστήματος”.

Ο αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων είπε ότι “στην τηλεφωνική συνομιλία αυτής της εβδομάδας, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μαρκόν να άρει τις αντιρρήσεις του για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής του συστήματος αεροπορικής άμυνας SAMP/T, της Eurosam. Από την πλευρά του ο Μακρόν ζήτησε από την Τουρκία να αποσαφηνίσει τους στόχους της Τουρκίας στη Συρία ως απάντηση σε αυτό το αίτημα. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Μακρόν τόνισε πως το ζήτημα των στόχων της Τουρκίας στη Συρία πρέπει να διευκρινιστεί πριν από την προμήθεια του ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το αίτημα της Τουρκίας να της δοθεί το σύστημα Patriot των ΗΠΑ, δεν ικανοποιήθηκε, αν και το σύστημα αυτό έχει δοθεί σε άλλες συμμαχικές χώρες.  Γι’ αυτό ​​”η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400 από τη Ρωσία, θέτοντας σε δοκιμασία τη σχέση της με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τον ρωσικό εξοπλισμό και ο Ερντογάν δεν έχει υποχωρήσει παρά τις απειλές κυρώσεων”.

Τι είναι το SAMP / T;

SAMP / T είναι σύστημα βαλλιστικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας μεγάλων και μεσαίων υψών και αντιπυραυλικό χαμηλού ύψους, που παράγεται από την κοινοπραξία EUROSAM που σχηματίστηκε βασικά από τις εταιρείες MBDA και Thales.

Το SAMP / T, το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχους όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα), πλοία και πυραύλους κατά του πλοίου, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2001, ενώ τώρα βρίσκεται στην Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και στη Βρετανία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Κατάρ, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube