Weather Icon

Αρραγές μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου

Αρραγές μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου

  Φρίξος Δαλίτης 

Ισχυρά μηνύματα στήριξης και συνεργασίας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον έστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην πρώτη επίσημη επίσκεψη της στην Κύπρο, η οποία είναι και το πρώτο εκτός Ελλάδας ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η ατζέντα της συνάντησης της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πλούσια και περιείχε όλα τα μεγάλα ανοικτά εθνικά ζητήματα. Από τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι το Κυπριακό, τις απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου, αλλά και το μεταναστευτικό. 

Το Προεδρικό ήταν αφετηρία της χθεσινής μέρας στην Κύπρο της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου έγινε δεχτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έτυχε επίσημης υποδοχής. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι θεωρεί την πρώτη εκτός Ελλάδος επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στην Κύπρο ως απτή επιβεβαίωση των ιστορικών και άρρηκτων δεσμών μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαν την ευκαιρία να συνεκτιμήσουν πρώτον, τη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο σαν αποτέλεσμα των προκλήσεων και μιας σειράς εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, δεύτερον την ανάγκη επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας στη βάση των Άρθρων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες που δεν είναι άλλες από έναν καλής πίστεως διάλογο ή προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τρίτον, ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η διασάλευση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ίδια η Ευρώπη αφού τα σύνορα των δύο χωρών είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ως τέταρτο σημείο είπε ότι αξιολόγησαν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς πολυμερείς συνεργασίες του συνόλου των γειτονικών κρατών, «πλην, δυστυχώς, της Τουρκίας, όχι εξ υπαιτιότητας των χωρών μας, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αποδεικνύουν πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής. Πέμπτον, η συνέχιση της κατοχής μέρους του εδάφους ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. και οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού όχι μόνο προκαλούν ανησυχία, αλλά και επιβάλλουν την ενεργότερη εμπλοκή τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της ΕΕ».

Μεταξύ των άλλων, είπε, συζήτησαν και για τις απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αλλά και για την έλλειψη προόδου, δυστυχώς, όσον αφορά την ανεύρεση της τύχης Ελλαδιτών και Κυπρίων αγνοουμένων.

«Η απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση είναι η κοινή μας πεποίθηση πως θα πρέπει να τερματιστεί στη βάση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίσαμε την προσφάτως εκφρασθείσα βούληση του ΓΓ των ΗΕ για εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο», τόνισε ο Πρόεδρος.

Τέλος, είπε ότι μας απασχόλησε και το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, που μεθοδευμένα διοχετεύονται από την Τουρκία.

«Στην περίπτωση της Κύπρου, οι ανησυχίες εντείνονται από τις εκ προθέσεως προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας είτε με τη ροή εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές είτε με την προώθηση αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές», πρόσθεσε. 

Υπογράμμισε ότι ήδη το ποσοστό των εν λόγω αιτητών ανέρχεται στο 3.8% του πληθυσμού που διαβιεί στις ελεύθερες περιοχές.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση που βρίσκεται στη Μεγαλόνησο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή της αυτή είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά της.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

«Η παρουσία μου εδώ καταδεικνύει, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

Είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την Ε.Ε. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και τώρα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή συνάντηση, είπε, λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Σημείωσε ότι η αποχώρηση του Oruç Reıs είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.

Είπε ότι συζήτησαν ακόμη για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Είπε ότι συζήτησαν και για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των ΗΕ, ενώ για το θέμα των αγνοουμένων είπε ότι είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά μας και ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων πρέπει να μάθουν την τύχη των δικών τους.

Για το μεταναστευτικό τόνισε την ανάγκη το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό να αναφέρεται σε μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και να προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών μελών.

Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν πολύ μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε και ότι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Πριν τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε την κ. Σακελλαροπούλου με τον Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, λέγοντας ότι με την ανωτάτη αυτή διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζεται η βαθιά ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική συμπαράσταση και αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με γνώμονα την επανένωση της Κύπρου.

Διαπραγματεύσεις με αποκλιμάκωση

Η επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει, αν μη τι άλλο, την αποκλιμάκωση της έντασης την οποία σκοπίμως έχει προκαλέσει και παρατείνει η τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται εδώ και καιρό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, διασαλεύοντας την ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας χθες το απόγευμα, σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπέδειξε πως «λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο στη βάση των δεσμευτικών για όλους αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία των δυο κοινοτήτων της, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή όπου είχε συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube