Weather Icon
Μυστικές Υπηρεσίες , Τουρκία 11 Σεπτεμβρίου 2020

Αποκάλυψη: Πώς η τουρκική MIT στρατολογεί πράκτορες στην Ευρώπη

Αποκάλυψη: Πώς η τουρκική MIT στρατολογεί πράκτορες στην Ευρώπη

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı) έχει στρατολογήσει κατασκόπους από κοινότητες της διασποράς στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) για να προσεγγίσει υποψηφίους, αποκαλύπτει το Nordic Monitor και ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt.

Σύμφωνα με μια καλά ενημερωμένη πηγή, η MIT “φύτεψε” πράκτορες σε αρκετές βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες που ασχολούνται με Τούρκους και μη τουρκικές μουσουλμανικές κοινότητες στο εξωτερικό, για τη διαχείριση του προγράμματος ελέγχου και προσλήψεων, όπως αναφέρει το Nordic Monitor.

Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τις κρυφές επιχειρήσεις πληροφοριών είναι η τουρκική Υπηρεσία Ανάπτυξης και Συνεργασίας (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ή TİKA), η Προεδρία των Τούρκων στο Εξωτερικό και των Σχετικών Κοινοτήτων (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ή YTB), το Ινστιτούτο Yunus Emre και το Ίδρύμα Maarif.

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε στον Abdullah Bozkurt ότι προσωπικά παρακολούθησε το πώς η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ανέπτυξε πράκτορες στην Ευρώπη, ορίζοντας την Αυστρία και τη Γαλλία ως τις δύο χώρες όπου γνώριζε από πρώτο χέρι τα προγράμματα κατασκοπείας.

Η επιλογή και οι προσλήψεις

“Πρώτον, αυτοί που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι για μελλοντικοί πράκτορες προσλήφθηκαν προσωρινά βάσει σύμβασης από κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η YTB, η TİKA και άλλες. Μόλις αποφασίστηκε ότι θα ήταν πολύτιμοι για την υπηρεσία κατασκοπείας, μεταφέρθηκαν στη MIT και τοποθετήθηκαν μόνιμα στη μισθοδοσία”, είπε η ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι κανονισμοί σχεδιάστηκαν για να παρακάμψουν την τυπική διαδικασία πρόσληψης για απασχόληση σε κυβερνητικές θέσεις εργασίας για τέτοιους υποψηφίους. “Είδαμε μερικούς ανθρώπους να προσλαμβάνονται προσωρινά βάσει συμβάσεων από το YTB και το TİKA, αλλά αργότερα στάλθηκαν στη ΜΙΤ”, σημείωσε η πηγή.

Ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε ολόκληρη τη διαδικασία, παρουσιάζει την εικόνα μιας πολιτικής περιστρεφόμενης πόρτας που υιοθετήθηκε από τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες των οποίων η εντολή είναι να βοηθήσει τους Τούρκους στο εξωτερικό και να προωθήσει την Τουρκία μέσω εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

Το “μακρύ χέρι” της κυβέρνησης Ερντογάν σε ξένα εδάφη

Ωστόσο, οι υπηρεσίες προφανώς διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις για να επεκτείνουν το “μακρύ χέρι” της κυβέρνησης του Ερντογάν σε ξένα εδάφη, ειδικά στην Ευρώπη, όπου περίπου 5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν ως απόδημοι.

Μία από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη από τον οργανισμό πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών προσλήψεων είναι η Ένωση για την Υποστήριξη Διεθνών Σπουδαστών και Φοιτητικών Δραστηριοτήτων (Uluslararası Öğrenci ve Öğrenci Aktivitelerini Destekleme Derneği ή Wonder) στην Αυστρία, σύμφωνα με την πηγή.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube