Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 3 Σεπτεμβρίου 2020

Αναβαθμίζεται η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων – Πού στοχεύουν οι κινήσεις της κυβέρνησης

Αναβαθμίζεται η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων – Πού στοχεύουν οι κινήσεις της κυβέρνησης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την πολιτική των προκλήσεων, παρά τις ευρωπαϊκές προτροπές συμμόρφωσης, συνεχίζει η Άγκυρα. Στις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της γείτονος, η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και επαγρύπνηση, με τα μηνύματα κυβερνητικών στελεχών να αποτυπώνουν τους δύο δρόμους που ανοίγονται στον ορίζοντα της Τουρκίας, εφόσον επιλέξει να πορεύεται στην οδό της παραβατικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα δρομολογεί την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής. Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για την αγορά εξοπλισμού. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων.

Τα βήματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα τρία όπλα (στρατός, αεροπορία, ναυτικό) την ενίσχυση των προσωπικού (μέσα και από την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας) και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

“Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας…Ήδη έχουμε μενού επίλογων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε…Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα”, τόνισε (Σκάι) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

“Δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά. Είναι μία σειρά από πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία, για να ενισχύσει την άμυνά της”, σημείωσε (Αντέννα) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις θα αποτελέσουν μέρος των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή και με το βλέμμα στην παραβατικότητα της Άγκυρας, σχολιάζουν πως η Τουρκία, τόσο με τις διαδοχικές Navtex, όσο και με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της, αποδεικνύει ότι ασκεί ρόλο ταραξία και παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

“Απέναντι σε όλα, αυτά η Ελλάδα απαντά με επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δε γίνεται”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από παράγοντες.

“Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Μόνο όταν σταματήσουν οι προκλήσεις μπορεί να αρχίσουν συζητήσεις. Αποκλειστικά και μόνο βέβαια για τη μία και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών”, προσθέτουν. Ηχηρή ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. “Δεν παρασυρόμαστε σε λεκτικές προκλήσεις, ούτε στην προσπάθεια στρατιωτικοποίησης που επιχειρεί η Τουρκία και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο τρίπτυχο που διέπει τις δράσεις μας. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία έχει πλέον ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις”, τόνισε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube