REAL TIME |

Weather Icon

Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης αποτρεπτικής ικανότητας Ελλάδας και Κύπρου

Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης αποτρεπτικής ικανότητας Ελλάδας και Κύπρου

ΚΑΝΕΝΑΣ στην ελληνική πλευρά, σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν επιθυμεί πολεμική σύγκρουση με την κατοχική Τουρκία. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ως να ανοίγουμε μόνοι μας την πόρτα του φρενοκομείου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η λογική της αποτροπής, η οποία συνδέεται με την αμυντική ενίσχυση είναι απαραίτητη και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Η αμυντική ενίσχυση είναι αυτή που αποτρέπει τον πόλεμο, μια στρατιωτική σύρραξη. Ενισχύει σημαντικά τη διπλωματία και την πολιτική διαχείριση. Συνεπώς, έστω και τώρα, αυτό που δεν έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες, είτε λόγω των κοντόφθαλμων πολιτικών διαφόρων διαχειριστών είτε επειδή υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να γίνει. Είναι μια τακτική που θα αποδώσει. Άλλωστε διά της αποτροπής, μπορείς να οδηγηθείς στον διάλογο, που είναι και ο αντικειμενικός στόχος. 

ΣΤΗΝ παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου και ο λόγος είναι επειδή η Τουρκία επιχειρεί διά της στρατιωτικής της ισχύος να επιβάλει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Με αυτά τα δεδομένα σαφώς και δεν μπορούμε να συζητήσουμε καθώς θα είναι προδιαγεγραμμένο και το αποτέλεσμα. Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν επιθυμεί συνεννόηση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επιδιώκει διάλογο στη βάση των δικών της επιδιώξεων και του δικού της «διεθνούς δικαίου», που είναι κομμένο ραμμένο στις επεκτατικές επιδιώξεις της.

Η ΕΛΛΑΔΑ και η Κύπρος λειτουργούν, ως δημοκρατικά κράτη, μέσα στη λογική του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό και απευθύνονται σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θεωρούν πως θα πρέπει να επιλυθούν ζητήματα, που έχουν προκύψει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα τα  προκαλεί η κατοχική Τουρκία. Η Άγκυρα κινείται σε μια άλλη λογική και χρησιμοποιεί μεθόδους που είναι ξένες προς το διεθνές δίκαιο. Λειτουργεί στη λογική της στρατιωτικής ισχύος. Αυτές προφανώς είναι δυο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις. Και σαφώς δεν τίθεται θέμα συγκερασμού των δυο προσεγγίσεων. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρξει «κοινός τόπος», εντός του διεθνούς δικαίου.

ΟΙ προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι, ως φαίνεται, ένας μακρύς δρόμος, λόγω των δυσκολιών που προβάλλει η κατοχική δύναμη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθούμε. Το έχουμε, ήδη, αναφέρει πως η επιλογή μας είναι ο διάλογος. Διάλογος που θα αποδώσει αποτελέσματα. Διάλογος που δεν θα οδηγηθεί εκ προοιμίου σε αδιέξοδο επειδή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές αξιώσεις. 

ΑΚΟΥΜΕ συνεχώς για παρεμβάσεις τρίτων με στόχο να εκτονωθεί η κρίση. Για να υπάρξει, όπως αναφέρεται, αποκλιμάκωση, Για να αποδώσουν οι παρεμβάσεις των τρίτων θα πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίσουν ότι την ένταση, την προκαλεί η κατοχική Τουρκία. Όταν το αναγνωρίσουν αυτό, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω το γνωρίζουν, αν και δεν το λένε, θα πρέπει να στραφούν προς την Άγκυρα. Με υποδείξεις, παροτρύνσεις αλλά και πιέσεις. Ο ξένος παράγοντας, οι Ευρωπαίοι έχουν εργαλεία για να «πείσουν» την Τουρκία. Για να έχουν σημασία αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να τα αξιοποιούν. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ενισχυθεί, όπως προαναφέραμε, η αποτρεπτική ικανότητα Ελλάδας και Κύπρου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube