Weather Icon
Λίβανος 10 Σεπτεμβρίου 2020

Αλλάζει ο ρόλος του στρατού του Λιβάνου

Αλλάζει ο ρόλος του στρατού του Λιβάνου

Των Hijab Shah, Melissa Dalton

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου (LAF), και ο Λίβανος ευρύτερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ξένης βοήθειας στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχες κυβερνήσεις έχουν επιδιώξει να χτίσουν τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό της LAΦ, μετά από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, εστιάζοντας κυρίως στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ασφάλεια των συνόρων. 

Η LAF ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις άλλες υπηρεσίες ασφάλειας του Λιβάνου στον περιορισμό τους έναντι του άμαχου πληθυσμού στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019.

Ωστόσο, προσφάτως ανακοινωθέντα βίαια περιστατικά μεταξύ πολιτών, η ασάφεια του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, και οι ανησυχίες για τις προσπάθειες ανάκαμψης μετά από την έκρηξη στο Λιμάνι της Βηρυτού και για την επέκταση των εξουσιών υπό το καθεστώς του επείγοντος που καθιέρωσε το κοινοβούλιο του Λιβάνου, έχουν εγείρει διεθνείς ανησυχίες για τον ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της LAF.

Η LAF έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην σταθεροποίηση του Λιβάνου μέσω μιας πολύπλευρης κρίσης, αλλά θα χρειαστεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχύσει τον επαγγελματισμό της.

Η σύγχρονη πολιτική του Λιβάνου έχει εδώ και καιρό καθοριστεί από την “ομολογία”, μια πραγματικότητα που επιμένει ακόμη και όταν η χώρα έχει κατακλυστεί από την κρίση.

Η διεθνής βοήθεια στη LAF τα τελευταία 14 χρόνια σκοπό είχε να την υποστηρίξει ως το νόμιμο θεσμικό όργανο που ξεπερνά τις ομολογίες και υποστηρίζει μια ευρύτερη έννοια της λιβανέζικης ασφάλειας και ταυτότητας.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στο Λίβανο, της πολιτικής αναταραχής στο τιμόνι της χώρας, και της συνεχιζόμενης πανδημίας, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει ένα νέο μονοπάτι για διακυβέρνηση στη χώρα -όπως διαμορφώνεται και οραματίζεται ο λαός.

Αυτή η ευκαιρία εξαρτάται από την αξιοποίηση των υφιστάμενων καναλιών υποστήριξης στην Laf και την οικοδόμηση μηχανισμών με όρους που θέτουν υπόλογη την LAF για τις ενέργειές της, ενώ συνεχίζουν παράλληλα να προάγουν μια σαφή διατύπωση των προτεραιοτήτων για τη LAF και ένα σχέδιο για τη βελτίωση της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας μέσω πολιτικής και δόγματος, εκπαίδευσης και εξοπλισμού, ασκήσεων, επιχειρήσεων και μέσω της ανάπτυξης θεσμικών ικανοτήτων.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 

https://carnegie-mec.org/2020/09/07/playing-politics-international-security-sector-assistance-and-lebanese-military-s-changing-role-pub-82663

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube