Weather Icon
Ιστορία 10 Σεπτεμβρίου 2020

Αλάτσατα, 10/9/1922: Έφυγαν οι τσέτες, ήρθε ο τουρκικός στρατός και η αιχμαλωσία

Αλάτσατα, 10/9/1922: Έφυγαν οι τσέτες, ήρθε ο τουρκικός στρατός και η αιχμαλωσία

Το μαρτύριο της επιδρομής των τσετών, με τους ξυλοδαρμούς, τις λεηλασίες και τους βιασμούς, κράτησε πέντε ολόκληρα μερόνυχτα. Κι αφού πια είχαν κορέσει κάθε ταπεινό τους ένστιχτο, τα άτακτα μπουλούκια τους τραβήχτηκαν σε άλλους τόπους για να συνεχίσουν το μισητό τους έργο.

Θα ’ταν η 10η του Σεπτέμβρη, όταν μπήκαν στα Αλάτσατα τμήματα του τούρκικου στρατού. Η πρώτη διαταγή τους ήταν να παρουσιαστούν όλοι οι άντρες από 18 χρονών μέχρι 60 χρονών.

Έτσι μάζεψαν όλους όσοι δεν είχαν καταφέρει να φύγουν. Ανάμεσά τους ο Δημητρός μας, ο θείος Τζώρτζης, που γλίτωσε την κακοποίηση χάρη στο ματωμένο σεντόνι με το οποίο είχε κουκουλωθεί, όχι όμως και την αιχμαλωσία, οι δύο θείοι Γιαννακός και Δημήτρης Κακογιάννης, κι άλλοι πολλοί φίλοι και συγγενείς της οικογένειας. Ο πατέρας από κεραμίδι σε κεραμίδι είχε ξεφύγει στην αρχή από τους τσέτες, μα δεν ξαναφάνηκε ποτέ πια. Κάπου άφησε το κορμί του. Ποιος ξέρει πώς… Πάντως ανάμεσα στους αιχμαλώτους Αλατσατιανούς δεν ήταν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube