Weather Icon

Αυτές ήταν οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης)

Αυτές ήταν οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης)

Σε συνεχή ένταση βρίσκεται η Ανατολική Μεσόγειος, τις τελευταίες βδομάδες, λόγω των ερευνών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει τεταμένη λόγω των εξερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Συγκεκριμένα οι απόπειρες σεισμικών ερευνών του Oruc Reis νότια του Καστελλορίζου ελήφθη από την Αθήνα ως ένδειξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή με αποτέλεσμα την κινητοποίηση μονάδων και των δύο χωρών μέσα στον Αύγουστο.

Από την άλλη, οι σεισμικές έρευνες της Άγκυρας με το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτέλεσε επίσης σημείο έντασης.

Η δέσμευση περιοχών από την Τουρκία με NAVTEX επέτεινε το κλίμα έντασης στην περιοχή. Ωστόσο, στις 13/9 το τουρκικό Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια καθώς η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη ΝΑVTEX. 

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια επιστροφής στο διάλογο με την πρωθυπουργό της Ελλάδας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Χάγη αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube