Ιστορία - Πολιτισμός
2 Σεπτεμβρίου 1877: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης

Γεννημένος το 1793 στα Ψαρά υπήρξε από τις εμβληματικοτερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην Επανάσταση ο φημισμένος πυρπολητης έμεινε γνωστός κυρίως για δύο πράξεις του.
Γράφει ο Παναγιώτης Γέροντας
Η πρώτη έμεινε γνωστή ως “η εκδίκηση του Κανάρη”. Τον Ιούνιο του 1822, αφού ο Ελληνικός Στόλος δεν κατάφερε να σώσει τη Χίο από την οθωμανική σφαγή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μπουρλότο στη ναυαρχίδα του Καπουδαν Πασά (Στολαρχου) Nasuhzade Ali Paşa, του επονομαζόμενου και Καρά Αλή λόγω της ωμότητας του, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού που έσφαξε τους κατοίκους και έκαψε το νησί. Η επίθεση ήταν άκρως αποτελεσματική. Τα θύματα ήταν πάρα πολλά. Μεταξύ αυτών ο ναύαρχος Καρά Αλής, αξιωματικοί του και πολλοί ναύτες. Το πυρπολικό του Πιπίνου προσέγγισε την υποναυαρχίδα την οποία πυρπολησε επιτυχώς.
Ο Κανάρης ακόμη ανέλαβε να φέρει εις πέρας και σχέδιο προσβολής του Αιγυπτιακού Στόλου με πυρπολικά στην βάση του στην Αλεξάνδρεια. Τελικά η επιχείρηση απέτυχε λόγω της νηνεμίας που εμπόδισε τα πυρπολικά να πλεύσουν προς τον στόχο. Στις 10 Αυγούστου του 1825, ο Τομπάζης και ο Αντώνιος Κριεζής, μαζί με τα πυρπολικά του Αντωνίου Βώκου, του Μανώλη Μπούτη και του Κανάρη, έφθασαν έξω από την Αλεξάνδρεια. Ο Κανάρης θεωρώντας τον άνεμο ευνοϊκό για τα πυρπολικα σηκώνοντας Ρωσική σημαία μπήκε μόνος του στο λιμάνι. Ο άνεμος όμως κόπασε ξαφνικά με συνέπεια να μην μπορεί να φθάσει τον εχθρικό στόλο. Τότε έγινε αντιληπτός από γαλλικό πολεμικό πλοίο. Ο Κανάρης έβαλε φωτιά στο πυρπολικο και μαζί με τους ναύτες του επιβιβάστηκε στην βάρκα διαφυγής. Το γαλλικό πολεμικό και τα παράκτια πυροβολεια έβαλαν εναντίον του Κανάρη χωρίς όμως επιτυχία. Ο ίδιος ο Μωχάμετ Άλη πήρε μερικά πλοία και κυνήγησε τους Έλληνες μέχρι τις ακτές της Καραμανίας χωρίς αποτέλεσμα. Εμπνευστής της καταδρομικης επιχείρησης ήταν ο Λάζαρος Κουντουριώτης. Θυμιζεται ότι τα Ψαρά έχουν καταστραφεί και ότι ο Κανάρης είχε ενταχθεί στην δύναμη των Υδραιων.
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης είχε όμως και πλούσια πολιτική καριέρα σε προβληματικές περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας. Με σημαντικότερες περιπτώσεις την Μεσοβασιλεία (1862 – 1864) και την κρίση του 1877. Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ένα διάστημα 33,5 ετών (1844, 1848-49, 1864, 1864-65 και 1877) και για 2 χρόνια και 3 μήνες συνολικά.

Αναλύσεις
Το «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου
Η κρίση του Σισμίκ και το λάθος του Ανδρέα Παπανδρέου που κατέστη εξαιρετικά ζημιογόνο για τα εθνικά συμφέροντα

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Τέτοιες μέρες το 1987 ήμουν Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου Ακτής στο νησί της Ρόδου. Στις 26 Μαρτίου, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας αποφάσισε να στείλει το ερευνητικό σκάφος «ΧΟΡΑ» που είχε μετονομαστεί σε «ΣΙΣΜΙΚ» στο Αιγαίο για έρευνες. Συγχρόνως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ετίθεντο σε επιφυλακή.
Η Ελλάδα δια στόματος του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα χτυπήσει το τουρκικό σκάφος, εάν επιχειρούσε να διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έγινε ενημέρωση όλων των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινής γνώμης για την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ παράλληλα διατάχθηκε γενική επιστράτευση.
Η Μονάδα μου τέθηκε σε επιφυλακή και εξήλθαμε στους χώρους τελικού προορισμού. Το ηθικό και το φρόνημα τόσο του προσωπικού που υπηρετούσε όσο και των επιστράτων ήταν σε υψηλό επίπεδο. Την κρισιμότητα της κατάστασης κατέδειξε η απόφαση για στρώση ναρκοπεδίων, ένα μέτρο που λαμβάνεται όταν η στρατιωτική σύγκρουση είναι επικείμενη.
Η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο κινήσεις οι οποίες κλιμάκωναν την κρίση. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη βάση των ΗΠΑ στη Νέα Μάκρη και εστάλη ο τότε υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας στη Σόφια για διαβουλεύσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση. Αυτή ήταν μία ενέργεια που προκάλεσε, ανησυχία στους κύκλους του ΝΑΤΟ και απέβλεπε να δώσει υπόσταση, στην απειλή ότι σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, ολόκληρη η Νοτιανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας θα κατέρρεε.
Η αντίδραση της βουλγαρικής κυβέρνησης υπήρξε θετική. Ο Βούλγαρος πρόεδρος, Τέοντορ Ζίβκωφ, εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας μάλιστα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, να αποδεσμεύσει όσες στρατιωτικές μονάδες ήθελε από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Προχωρώντας δε ακόμη περισσότερο ο Βούλγαρος πρόεδρος διέταξε την προώθηση μιας μηχανοκίνητης βουλγαρικής ταξιαρχίας στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η Βουλγαρία θα αναμειγνυόταν στρατιωτικά σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική διένεξη.
Κατόπιν αυτών μετά από παρέμβαση της Μ. Βρετανίας και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Λόρδου Κάρινγκτον, ο Τουργκούτ Οζάλ, που βρισκόταν στο Λονδίνο προερχόμενος από τις ΗΠΑ όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, σε συνέντευξή του στο B.B.C. μετέβαλε τη στάση του, δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν θα έβγαινε στο Αιγαίο για έρευνες.
Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο Νταβός και διαπιστώθηκε το πολιτικό και διπλωματικό παράδοξο, καθόσον παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πήγε με τον αέρα της επικράτησής της στην πρόσφατη κρίση έφυγε σαφώς με δυσμενέστατη θέση, όσον αφορά τα συμφέροντά της σε σχέση με την Τουρκία.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεσμεύτηκε απέναντι στον Οζάλ, ότι η Ελλάδα θα απέχει από οποιαδήποτε έρευνα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, αν κάνει το ίδιο και η Τουρκία, μέχρις ότου λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Λίγους μήνες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα κάνει την αυτοκριτική του με τη λατινική φράση «mea culpa» δηλ. (λάθος μου), για την εξαιρετικά ζημιογόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας δέσμευση.
Ιστορία - Πολιτισμός
Αλέξης Ιωαννίδης: Ο δάσκαλος από το Μερτινίκ της Κιόλιας του Καρς (Μέρος Α’)
Στα 40 αυτά χρόνια της μετοίκησής τους, οι περίπου 70.000 Έλληνες Καρσλήδες ή Καυκάσιοι, όπως χαρακτηρίζονται, ανέπτυξαν ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα από το πρίσμα ενός πιο ελεύθερου τρόπου ζωής συγκριτικά με άλλες περιοχές όπου ο τουρκικός ζυγός ήταν πιο αισθητός.

Στο Καρς, την περιοχή που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της οροσειράς του Καυκάσου ανατολικά του Πόντου, είχαν μεταναστεύσει χιλιάδες Πόντιοι με μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αυτή των Αργυρουπολιτών, κατά την περίοδο 1878-1918.
Στα 40 αυτά χρόνια της μετοίκησής τους, οι περίπου 70.000 Έλληνες Καρσλήδες ή Καυκάσιοι, όπως χαρακτηρίζονται, ανέπτυξαν ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα από το πρίσμα ενός πιο ελεύθερου τρόπου ζωής συγκριτικά με άλλες περιοχές όπου ο τουρκικός ζυγός ήταν πιο αισθητός.
Εκεί άνθισαν οι ελληνικές κοινότητες με τα 80 χωριά-κωμοπόλεις, τα 81 ελληνικά σχολεία τους, την οκτατάξια αστική σχολή τους, το παρθεναγωγείο τους, το πρακτικό λύκειο αρρένων και το γυμνάσιο θηλέων! Εκεί άνθισε το εμπόριο με τη Ρωσία αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες, εκεί διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για υψηλότερη μόρφωση και καλλιεργήθηκε ο δημοκρατικός τρόπος σκέψης. Εκεί μεταφέρθηκε το «εργαστήρι» της διανόησης και δημιουργήθηκαν think tanks που προσέβλεπαν στην απελευθέρωση του Πόντου και ει δυνατόν στην ένωση με την Ελλάδα.
Ιστορία - Πολιτισμός
Σημαντικό! Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου στην Ελλάδα – Επιτέλους θα γιορτάζουμε τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ στα σχολεία
Η έκδοση της εγκυκλίου για τον εορτασμό της 1ης Απρίλιου στην Ελλάδα αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εγκύκλιο για τον σχολικό εορτασμό της επετείου του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Δευτέρα το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, όπως ενημερώθηκε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από επανειλημμένα αιτήματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς το Υπουργείο της Ελλάδας. Όπως είπε, εδώ και δύο χρόνια συστηματικά υποβάλλονταν αιτήματα και ότι το τελευταίο υποβλήθηκε τόσο από το Υπουργείο, όσο και από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, μετά τον ανασχηματισμό στην ελληνική κυβέρνηση και τον διορισμό της Σοφίας Ζαχαράκη ως Υπουργού.
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η έκδοση της εγκυκλίου για τον εορτασμό της 1ης Απρίλιου στην Ελλάδα αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται στενά και στον τομέα της παιδείας, καθώς οι μορφωτικές σχέσεις των αδελφών μας είναι άριστες και αντανακλούν τους άρρηκτους εθνικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς του Ελληνισμού», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Ανέφερε, ακόμα, ότι η επέτειος της 1ης Απριλίου θα τιμάται στα σχολεία της Ελλάδας με εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας. Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του μείζονος Ελληνισμού, αποτελεί απόφαση ιστορικού χαρακτήρα η οποία ενισχύει την διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού και την ιστορική του αυτοσυνειδησία».
Εξάλλου, με ανάρτησή της στο X, η κ. Μιχαηλίδου χαιρέτισε την απόφαση της κ. Ζαχαράκη να τιμάται η 1η Απριλίου 1955 στα σχολεία της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «μία ιστορική ημέρα που σηματοδότησε τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ για την ελευθερία».
Την απόφαση της κ. Ζαχαράκη σχολίασε σε ανάρτησή του στο X και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, λέγοντας ότι πρόκειται για απόφαση με «βαθιά ιστορική σημασία, επισφράγιση των διαχρονικών δεσμών, της κοινής πορείας και της ιστορικής συνέχειας που ενώνει Κύπρο και Ελλάδα».
«Δεν είναι απλώς μια πολιτική πράξη, αλλά μια πράξη επικύρωσης της ιστορικής αλήθειας που αντέχει στον χρόνο και υπόμνηση της ιστορικής μας ευθύνης», προσθέτει ο κ. Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι «η 1η Απριλίου 1955 συμπυκνώνει σε μια ιστορική στιγμή όλα εκείνα που καθορίζουν και καθοδηγούν τον Εθνικό μας βίο».
Εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου ευχαρίστησε προσωπικά την Υπουργό Παιδείας της Ελλάδος Σοφία Ζαχαράκη για την απόφαση της να τιμάται η 1η Απριλίου στα ελληνικά σχολεία. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιστορική και συμβολική συνάμα απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει τους άρρηκτους εθνικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Ο ηρωικός αγώνας της ΕΟΚΑ είναι φάρος εθνικής αξιοπρέπειας και κοινής ιστορικής πορείας. Το παρελθόν μάς δεσμεύει να οικοδομούμε μαζί ένα μέλλον ελευθερίας, ενότητας και ευθύνης.
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!