Weather Icon
Εθνική Άμυνα 3 Αυγούστου 2020

ΥΦΕΘΑ Στεφανής στο Καστελόριζο: Είσαστε ιερό νησί, η καρδιά της Ελλάδας που πάλλεται

ΥΦΕΘΑ Στεφανής στο Καστελόριζο: Είσαστε ιερό νησί, η καρδιά της Ελλάδας που πάλλεται

Στο ακριτικό Καστελόριζο βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, 1η Αυγούστου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εύζωνες: οι Φύλακες των Αφανών», της Δήμητρας Χατζηαδάμ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης, ενώ αναγορεύθηκε -με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- επίτιμος δημότης Καστελόριζου για την πολύχρονη προσφορά του στο νησί.

Η έκθεση, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Μεγίστης από την 1η έως τις 16 Αυγούστου, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Καστελόριζου, ο κ. Στεφανής, εμταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε, πρώτον, το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας. Δεύτερον, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και τρίτον, δείξαμε τη δύναμή μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους».

«Στην παρούσα χρονική συγκυρία η Ελλάδα δεν θυμίζει σε τίποτα -πλέον- τη χώρα των μνημονίων και της απαξίωσης, αλλά συνιστά μία χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή, που φιλοδοξεί να καταστεί υπόδειγμα ανάπτυξης και προόδου, μέσω της δρομολόγησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της οικονομίας και κεφαλαιοποιούν την κερδισμένη αξιοπιστία από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων», προσέθεσε.

«Η αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική, προεξέχοντος του κύρους του κ. πρωθυπουργού, συνθέτει πλέον την εικόνα μίας χώρας, στην οποία πνέει ένας άνεμος αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, γεγονός που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όχι ως φτωχός συγγενής αλλά ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, προσδοκώντας αφενός την προσέλκυση επενδύσεων και θεσμικών κεφαλαίων και διεκδικώντας αφετέρου τη διεθνοποίηση των εθνικών μας θεμάτων», σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Στεφανής τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει πλέον το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και προοπτική, παρουσιάζοντας μία διαφορετική, αναβαθμισμένη, σύγχρονη εικόνα στον κόσμο. Έχει τις δυνάμεις, τους ανθρώπους, μα πάνω από όλα τη θέληση να αφήσει πίσω τις δυσκολίες και τη μιζέρια και να κάνει άλματα προόδου, στηριζόμενη στις αστείρευτες δημιουργικές ικανότητες των πολιτών της. Έχουμε μπει σε μία εποχή ανόδου και ευημερίας και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, με σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την πατρίδα μας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίοδο 2014-2015, οπότε υπηρέτησε ως διοικητής της 95ης ΑΔΤΕ και κατέστη «ο ίδιος κοινωνός των γεωπολιτικών ιδιαιτεροτήτων που καθιστούν την περιοχή αυτή της Μεσογείου, εξέχουσας σημασίας στη γεωπολιτική σκακιέρα, σε μία θαλάσσια περιοχή που αποτελεί θέατρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και πεδίο κρίσιμων γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών επιλογών για την πατρίδα. Από τότε, συνέχισα να επισκέπτομαι συχνά τα νησιά του συμπλέγματος και να συναναστρέφομαι αγαπημένους γνωστούς και φίλους σε κάθε ευκαιρία, ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και μετέπειτα, υπό τα νέα καθήκοντά μου ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εθνικός συντονιστής επί του μεταναστευτικού».

«Για μένα το Καστελόριζο δεν συνιστά ένα ακόμη νησί του Αιγαίου, αλλά σηματοδοτεί μέσα μου έναν ιερό και ευλογημένο τόπο και ταυτόχρονα τον θερμό πυρήνα και το σημείο που πάλλεται η καρδιά της Ελλάδας, γι’ αυτό και αποτέλεσε προτεραιότητά μου η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για να ενισχύσω την άμυνα του νησιού και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο κ. Στεφανής παρατήρησε: «Όλοι εσείς οι κάτοικοι της Μεγίστης -και από σήμερα και εγώ μαζί σας- αποτελούμε τους περήφανους Έλληνες ακρίτες, τους θεματοφύλακες των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, που θα επιμένουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, αθόρυβα και συστηματικά, με συνειδητή επιλογή να κρατήσουμε ζωντανή μία κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων. Ταυτόχρονα, με την πατριωτική σας στάση διεγείρετε τα εθνικά αντανακλαστικά των απανταχού Ελλήνων για την προάσπιση της αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συνιστώντας την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου, Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Μπάρδος, ο δήμαρχος Μεγίστης, Γεώργιος Σαμψάκος, ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής, αντιπροσωπεία αξιωματικών και υπαξιωματικών της ΔΑΝ Μεγίστης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Τουρισμού, επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «Ρίτσος» και τη ΔΑΝ Μεγίστης, όπου συνομίλησε με στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube