REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ναι» στον διάλογο με την Ελλάδα – Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ναι» στον διάλογο με την Ελλάδα – Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας

Γερμανο-τουρκική (και όχι μόνον) πατέντα διαλόγου, στην οποία θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα – Διαβάστε προσεκτικά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Μήνυμα υπέρ του διαλόγου και της έναρξης των διαπραγματεύσεων έστειλε η Τουρκία, εν μέσω της αυξημένης έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε τα εξής:

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας».

Στο ίδιο πλαίσιο, όμως, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η έκκληση της Ε.Ε. δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς, αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και σ’ εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» κατέληξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ανησυχία Τραμπ – Μακρόν

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ειδικότερα, Τραμπ και Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ δύο σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να επιμείνουν στον διάλογο, τον οποίο χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Η επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν επήλθε λίγες ώρες, μετά τις νέες συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

Στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο επιβεβαίωσε «την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο» και επανέλαβε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της Ε.Ε.».

«Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος» ανέφεραν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, «οι ΥΠΕΞ τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την Ε.Ε., πολύ πέρα από την ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Τουρκία να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για περιοχές, ωστόσο, τις οποίες διεκδικεί και η Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (σ.σ. θαλάσσιες ζώνες), όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, αναπτύσσοντας μεγάλο μέρος του στόλου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, μαζί με τη Γαλλία, ανακοίνωσε τη διενέργεια ναυτικών γυμνασίων στην περιοχή. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube