REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 8 Αυγούστου 2020

Τουρκία: Έριξε 65 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει τη λίρα αλλά… απέτυχε

Τουρκία: Έριξε 65 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει τη λίρα αλλά… απέτυχε

Τεράστια ποσά ξένων συναλλαγμάτων διέθεσαν οι τουρκικές αρχές για να συγκρατήσουν την ισοτιμία, αλλά οι άμυνες «έσπασαν» οδηγώντας το νόμισμα σε νέα ιστορικά χαμηλά. Στο τραπέζι έρχεται τώρα η αύξηση επιτοκίων.

Ποσό 65 δισ. ευρώ δαπάνησε η Τουρκία για να βάλει φρένο στην βύθιση της λίρας, όπως η προσπάθεια έπεσε στο κενό με το νόμισμα να καταγράφει διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Ιούνιο και Ιούλιο οι αρχές της γειτονικής χώρας είχαν βάλει ως στόχο την διατήρηση της ισοτιμίας στις 6,85 λίρες ανά δολάριο. Πουλώντας το αμερικανικό νόμισμα, υπολογίζει η Goldman Sachs, ξόδεψαν αποθέματα σε ξένο νόμισμα 65 δισ. δολαρίων, όταν ολόκληρο το 2019 είχε διατεθεί ποσό 40 δισ. δολαρίων.

Η άμυνα όμως άρχισε να καταρρέει στα τέλη Ιουλίου και το sell off επιταχύνθηκε όταν οι αγορές είδαν σημάδια «δυσλειτουργιών» που πυροδότησαν φήμες ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων για να στηριχθεί το νόμισμα, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με τις βουλές του Ερντογάν.

Με τον πληθωρισμό σχεδόν 12% και παρότι η υποτίμηση της λίρας φτάνει το 20% από την αρχή της χρονιάς η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τα επιτόκια στο 8,25%, πολύ κάτω δηλαδή από τον τιμάριθμο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές να δανειστούν και να ξοδέψουν ώστε να τονωθεί η οικονομία.

Την Παρασκευή και με το τουρκικό νόμισμα στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,35 λιρών ανά δολάριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούσε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως η αστάθεια είναι προσωρινή…

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube