Weather Icon
Ιστορία 3 Αυγούστου 2020

Το ξέρατε, ότι το Ιπποκράτειο ονομαζόταν “Νοσοκομείο Προσφύγων”;

Το ξέρατε, ότι το Ιπποκράτειο ονομαζόταν “Νοσοκομείο Προσφύγων”;

Το ξέρατε, ότι η αρχική ονομασία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Αθήνας ήταν “Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών”; Ιδρύθηκε στις 3 Αυγούστου 1923.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Το κτίριο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κτίσθηκε στο τέλος του 19ου αιώνος και στέγασε το Μαράσλειο Χημείο μέχρι τις αρχές του Α’ Βαλκανικού πολέμου ( 1912 ). Το οίκημα αυτό σύμφωνα με τις ” Αναμνήσεις ( 1867-1957 ) ” Του Μαρίνου Γερουλάνου ” είχε μετατραπεί εις προσωρινόν Νοσοκομείον και είχεν αποκτήσει επαρκείς εγκαταστάσεις χειρουργείων και άλλων χώρων. Αυτό επετεύχθη κατά τας αρχάς του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου με την αμέριστον φροντίδα της Πριγκιπίσσης τότε Σοφίας, του Διαδόχου και του μηχανικού Αλεξάνδρου Ζαχαρίου, όστις παρέσχεν αμέσως εκ του καταστήματός του όλας τας αναγκαίας εγκαταστάσεις υδραυλικών,ηλεκτρικών ειδών, κ.τ.λ. Ωργανώθη ούτως εξαίρετον Νοσοκομείον όπου εγκατεστάθη η Αποστολή του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού υπό τον Coenen, μετέπειτα καθηγητήν εις το Μύνστερ της Βεστφαλίας. Μετά την αναχώρησιν του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, παρέμεινεν τούτο καθ ολα τα μετέπειτα έτη, ως Στρατιωτικόν Νοσοκομείον υπό στρατιωτικήν διοίκησιν.”

Μετά την Μικρασιατικήν καταστροφήν επιτάσσεται το προαναφερθέν Δ’ Στρατιωτικό Νοσοκομείο και με βασιλικό Διάταγμα ιδρύεται εις τον ίδιο χώρο το ” Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών ” ( ΦΕΚ 214 τ. Α’ 3-8-1923 ).

Με το Διάταγμα της 21 Ιουλίου 1935, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο 341 του πρώτου τεύχους της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, τερματίσθηκε η ιστορική διαδρομή του Νοσοκομείου Προσφύγων Αθηνών, το οποίο μετωνομάσθηκε σε “Ιπποκράτειον Νοσοκομείον Αθηνών”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube