Weather Icon

Το Ισραήλ σχηματίζει «αντιτουρκικό» πόλο

Το Ισραήλ σχηματίζει «αντιτουρκικό» πόλο

Μιχάλης Ιγνατίου, Ουάσινγκτον   

Το Ισραήλ ξεκαθάρισε το θολό πεδίο, που προσπάθησε να δημιουργήσει η Τουρκία στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες, και ειδικά την Κύπρο και την Ελλάδα. Και το ξεκαθάρισε με άγαρμπο τρόπο, μέσω μίας συνέντευξης του Ισραηλινού επιτετραμμένου στην Άγκυρα, μερικές μέρες μετά τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αλλάζει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή και αναδεικνύει το εβραϊκό κράτος σε «αστυφύλακα» των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή.

Αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν ήταν μόνο ψέμα, αλλά και μία απέραντη βλακεία. Θυμίζω ότι, τότε, άνθρωποι με ελληνικά ονόματα, ειδικά στην Κύπρο, πανηγύριζαν για τη δήθεν συνεργασία της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ. Είναι οι ίδιοι που και σήμερα χειροκροτούν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλήθεια είναι ότι το εβραϊκό κράτος θα τηρήσει και τις συμφωνίες και τις στρατηγικές συμμαχίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο και δεν έχει καμία πρόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία με την κατοχική δύναμη. Τα γνωρίζαμε μεν τα παραπάνω, όταν κυκλοφορούσαν τα «fake news» και δεν χρειαζόμασταν την επιβεβαίωση από ισραηλινά χείλη για να τα πιστέψουμε. Αλλά είναι καλό ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να γειώσουν τους Τούρκους και τα άθλια ψέματά τους.

•  Πάντως, φαίνεται ότι, λόγω των πράξεων και των δηλώσεων του Ερντογάν, οι σχέσεις προβλέπεται ότι θα γίνουν και χειρότερες. Διότι ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας ενισχύει τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τη Χαμάς, εναντίον του Ισραήλ, και όπως είπε ο Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία θα απελευθερώσει και το μεγάλο τζαμί στην Ιερουσαλήμ. Και η στήριξη στη Χαμάς και οι προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις αποτελούν κόκκινες γραμμές για το εβραϊκό κράτος.

Ήδη έχουν εκδιωχθεί πολλοί Τούρκοι πολίτες που αναμείχθηκαν σε οργανώσεις που εναντιώνονται στο Ισραήλ, και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι Ισραηλινοί όλο και περισσότερο εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερουσαλήμ μοιράστηκε με την Αθήνα και τη Λευκωσία, το τελευταίο διάστημα, ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης έχει συμφωνηθεί και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

Ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα, προφανώς με εντολή της Κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί, έκανε δηλώσεις οι οποίες θεωρούνται πολύ προχωρημένες και αποκαλυπτικές. Δεν έκρυψε τα λόγια του και θα έλεγα πως ήταν καταπέλτης για την κατοχική δύναμη. Λέει σε ένα σημείο των δηλώσεών του: «Με την πολιτική ένταση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, δεν έχουμε καμία πρόθεση να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την Κύπρο ή να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία. Έτσι απλά, αυτό δεν αποτελεί αξιοσημείωτο ζήτημα για εμάς».

Εννοεί βεβαίως μία συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία.

Στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, δηλώνει, ελάχιστα μπορούν να επιτύχουν από κοινού το Ισραήλ και η Τουρκία. Αντίθετα, υπογραμμίζει τις εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός επιτετραμμένος λέει και άλλα πολλά που διαψεύδουν τις ψευδείς ειδήσεις που δυστυχώς διακινήθηκαν και στην Ελλάδα και την Κύπρο, από τους γνωστούς περίεργους κύκλους…

Επιμένει στον East Med

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει και σε άλλες συμφωνίες με αραβικά κράτη, που έχουν σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πόλος είναι πρωτίστως αντιτουρκικός και σ’ αυτόν θα ενταχθούν -με τον ένα ή τον άλλον τρόπο- η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Η τελευταία μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν και άλλου είδους συνεργασίες με το Ισραήλ, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Αυτό που τονίζεται εμφαντικά είναι ότι ο αγωγός East Med θα κατασκευαστεί, διότι το επιθυμεί το Ισραήλ, το οποίο θα σεβαστεί απόλυτα τις συμφωνίες με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Και θα κατασκευαστεί διότι το Ισραήλ δεν θέλει με κανέναν τρόπο να εξαρτάται από την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube