REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Ρωσία , Τουρκία 24 Αυγούστου 2020

Τι ετοιμάζει ο Πούτιν στην Μεσόγειο; Έναντι ποίου οι ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού;

Τι ετοιμάζει ο Πούτιν στην Μεσόγειο; Έναντι ποίου οι ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού;

Χωριανόπουλος Άγγελος

Πολύ έντονη  δραστηριότητα του ρωσικού ναυτικού αποκαλύφθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας συναγερμό στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και στις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων.

Για αρκετές ώρες στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, είχαμε μια έντονη δραστηριότητα του ρωσικού ναυτικού, η οποία αυξήθηκε σημαντικά, ειδικά όταν υπάρχουν επί του παρόντος τουλάχιστον 9 ρωσικές τεθωρακισμενικές μονάδες επιφανείας, εκ των οποίων οι 4 είναι πολεμικά πλοία και οι 3  υποβρύχια.

Παρόμοια δραστηριότητα παρατηρείται σήμερα στην αεροπορική βάση Khmeimim, καθώς και στην επαρχία Ιντλίμπ, γεγονός που ενδέχεται να υποδηλώνει την έναρξη μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης, όπως είχαν αναφερθεί στο παρελθόν από τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Κρίνοντας από τη σιωπή του ραδιοφώνου, τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού προετοιμάζονται για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ και αλλού αναζητούν «καταφύγια».

Κρίνοντας από το γεγονός ότι μιλάμε για την κυκλοφορία ρωσικών πλοίων σε ορισμένα μέρη της Μεσογείου, ρώσοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μπορούμε να μιλάμε για σαφή προετοιμασία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro δεν μπορούσε να βρει νέες πληροφορίες για τις ναυτικές ασκήσεις που διεξάγουν ρωσικά πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της παρουσίας Ελληνικών, τουρκικών, γαλλικών και αμερικανικών ναυτικών μονάδων.

Μεταξύ άλλων, σήμερα το πρωί ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος RF πέταξε επίσης στη Συρία, για την παράδοση πρόσθετων όπλων, αφού έγινε γνωστή η κινητοποίηση των δυνάμεων της 4ης Συριακής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η οποία θα επιτεθεί στις περιοχές αλ-Μουζαΐριμπ, αλ-Γιαντούντα, Λένε-Σιχάμπ, Χάραμπ αλ-Σαχμ, αλ-Φαβάρ, Ζαϊζούν, αλ-Άιμι στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Νταράα, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μετακινήθηκαν χθες εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες και 450 οπλικά συστήματα.

Οι Ρώσοι έχουν την δική τους ατζέντα για την περιοχή και δεν θέλουν ιδιαίτερα την Τουρκική ναυτική παρουσία καθώς θα χάσουν ”πελάτες” και τον ναυτικό σύνδεσμο που έχουν φτιάξει με την διώρυγα του Σουέζ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως αν η Τουρκία επιτύχει τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο (στο σύμπλοκο Ελλάδας-Κύπρου) δημιουργείται ένα τεράστιο πλήγμα για την Ρωσική εξωτερική πολιτική στην περιοχή αυτή, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της παρουσίας στην βορειοανατολική Αφρική, όπου έχει βιομηχανική και στρατιωτική παρουσία.

Σύμφωνα με εκτίμηση του γράφον, όπως μαθαίνουμε από το Αrabnews, η έντονη παρουσία του Ρωσικού ναυτικού στην περιοχή συνδέεται με την έναρξη παραστρατιωτικής επιχείρησης και επιχειρήσεων βομβαρδισμού στο Χαλέπι από τον Τουρκικό Στρατό και τις φίλα προσκείμενες Ισλαμιστικές ομάδες. Μόλις χθες εκατοντάδες οικογένειες εκτοπίστηκαν πέριξ των περιοχών του Χαλεπίου λόγω Τουρκικών βομβαρδισμών. Κατά τον Συριακό εμφύλιο το ρωσικό ναυτικό έβαλε από το λιμάνι Λατάκια  της Συρίας (αλλά και από την Μαύρη θάλασσα) έναντι θέσεων των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Ισλαμιστικών ομάδων. Δεδομένης της ευρύτερης κατάστασης και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή (που προκλήθηκαν μετά την έκρηξη στην Βηρυτό), συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της κρίσης στην Λιβύη, η Τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα φλέγον Συριακό μέτωπο σε συνδυασμό με μία ”πρόβα πολέμου” που εξελίσσεται ήδη στην Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: www.bulgarianmilitary, aviapro.ru, defensenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube