Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 7 Αυγούστου 2020

Τατάρ και Ερντογάν «σφράγισαν» την ατζέντα για Κυπριακό

Τατάρ και Ερντογάν «σφράγισαν» την ατζέντα για Κυπριακό

Φρίξος Δαλίτης   

Την ατζέντα των προθέσεων της Τουρκίας για το Κυπριακό το επόμενο διάστημα, αποκαλύπτει το ταξίδι τόσο του Ερσίν Τατάρ όσο και των Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί στην τουρκική πρωτεύουσα. Η Άγκυρα, θέλει προφανώς να διαμορφώσει το σκηνικό μέσα στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί το Κυπριακό, δημιουργώντας ακόμα και εικόνα νέας κινητικότητας ενόψει. Μέσα από τις δηλώσεις τους τις τελευταίες ώρες διαφαίνονται ξεκάθαρα οι δύο άξονες πολιτικής πάνω στους οποίους θα κινηθεί η τουρκική πλευρά.

Προχωρώντας από την μια τους επόμενους μήνες σε μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και προωθώντας από την άλλη την ιδέα της λύσης δύο κρατών. Μια τακτική με την οποία αναμένεται η Άγκυρα να σφίξει και άλλο τον κλοιό των πιέσεων προς τη Λευκωσία, βάζοντας πίεση τόσο με το Βαρώσι, όσο και με τον εκβιασμό της λύσης δύο κρατών και φυσικά συνεχίζοντας την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό δημοσίευμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πρόθεση από τουρκικής πλευράς για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στο οποίο βρίσκονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αμμοχώστου και για αυτό το σκοπό έχουν ήδη προσεγγιστεί και ορισμένοι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες για να πουλήσουν την περιουσία τους. Οι πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πλήρη ενημέρωση των Τουρκοκύπριων πολιτικών από την τουρκική κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Kıbrıs, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπει ζεστά» το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Ερντογάν και τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τατάρ δήλωσε ότι το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου μελετάται ακόμα από νομικής άποψης, όμως «θα γίνει οπωσδήποτε ένα άνοιγμα». 

Είπε ότι η περίκλειστη Αμμόχωστος παραμένει πόλη φάντασμα εδώ και 45 χρόνια και ότι οι περιουσίες θα επιστραφούν στους «παλιούς τους κατοίκους» μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών χωρίς να βλάπτονται οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ. «Το ουσιαστικό είναι το άνοιγμα του Βαρωσιού για εγκατάσταση υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ. Αυτά ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.   

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα καταβλήθηκε προσπάθεια εξεύρεσης «κοινού υποψήφιου» για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα να παρέμβει η Άγκυρα στη «δημοκρατία» τους σε ένα τέτοιο θέμα. 

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί σχηματισμού «κυβέρνησης» τριμερούς συνεργασίας που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την πρόσκληση στην Άγκυρα των προέδρων του Κόμματος της Αναγέννησης και του Δημοκρατικού Κόμματος μαζί με τον ίδιο, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι είχε προσκληθεί και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Οζερσάι στην Άγκυρα, όμως δεν πήγε και πρόσθεσε ότι η μετάβαση των εν λόγω δύο κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα «είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας». «Εκεί είδα ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να παρέμβει στη δημοκρατία μας», υποστήριξε. 

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν σε βάθος τι θα μπορούσε να γίνει για ενίσχυση του τουρκοκυπριακού «λαού».

Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα της Diyalog ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα τους ζητήθηκε η άποψή τους σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου. «Είδαμε ότι συμφωνούμε στο θέμα του Βαρωσιού», είπε ο Ατάογλου μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο Τύπου κατά την επιστροφή του από την τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί.    

Εξάλλου, η Yeni Düzen γράφει ότι ερωτηθείς γιατί προσκλήθηκαν στην Άγκυρα, ο Αρικλί απάντησε το εξής: «Εικάζω ότι κατά την προσεχή περίοδο, η Τουρκία θα κάνει σοβαρά βήματα για άνοιγμα του Βαρωσιού και λύση δύο κρατών και είναι πολύ ξεκάθαρη η στάση της πάνω σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό προσκλήθηκαν άτομα από τα κόμματα που παρέχουν στήριξη σε αυτά».  

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Εξετάσεις προς την Άγκυρα φρόντισε να δώσει και ο Σερντάρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Detay ο «υποψήφιος» για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Σερντάρ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ζημιά στις σχέσεις τους με την Τουρκία είναι η μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού Ada TV, ο Ντενκτάς υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ήταν αντίθετος με τις πολιτικές της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά μετά την τελευταία Διάσκεψη της Γενεύης συμμερίζεται την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Επισήμανε πως συμφωνεί με τη θέση της Τουρκίας ότι δεν έμεινε τίποτα που δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι πρέπει να έλθουν στην ημερήσια διάταξη και άλλες επιλογές εκτός από τη λύση ομοσπονδίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube