Weather Icon

Συντονισμός και εμβάθυνση της συμμαχίας Ελλάδος και Κύπρου

Συντονισμός και εμβάθυνση της συμμαχίας Ελλάδος και Κύπρου
ΔΕΝ θεωρούμε πως η προκληθείσα από την Τουρκία ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει τελειώσει. Οι τακτικισμοί του ηγέτη της κατοχικής δύναμης δεν πείθουν γιατί ακυρώνονται με τη συμπεριφορά του και τη στάση του εν γένει. Ακόμη  και οι πιο… άπιστοι Θωμάδες θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιούν ότι η κατοχική Τουρκία, ο ηγέτης της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτό που εξαγγέλλουν το υλοποιούν. Δεν μπλοφάρει ποσώς η Άγκυρα. Αυτό, εδώ στην Κύπρο, το βιώνουμε εδώ και δεκαετίες. Την τελευταία περίοδο, ωστόσο, οι σχεδιασμοί της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή μας, εφαρμόζονται βαθμηδόν αλλά εσχάτως και με σχετική ταχύτητα. Η Άγκυρα οικοδομεί μια πολιτική επιβολής, επιστρατεύοντας τη στρατιωτική ισχύ, μια πρακτική, που διαχρονικά υιοθετεί για να προωθήσει τις πολιτικές της επιδιώξεις. Όλες οι ενέργειές της βρίσκονται εκτός της διεθνούς νομιμότητας, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία έχει προ πολλού βαπτίσει αυτή την πολιτική ως το δικό της… Διεθνές Δίκαιο. Με παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται πως θα υπάρξει μια περίοδος, που μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό διάλειμμα, στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο, καλύπτοντας και περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έχει αναβληθεί. Δεν ματαιώθηκε, αλλά έχει ανασταλεί η αποστολή μέχρι νεωτέρας. Για την ακρίβεια, το μορατόριουμ χρονικά θα διαρκέσει έναν μήνα. Παράλληλα, όμως, στάλθηκε το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ. 

ΤΟ ζητούμενο -αυτό που πάντα συζητείται- είναι τι πρέπει να γίνει για να μην φθάσουμε στο σημείο μηδέν. Πολλά έπρεπε να είχαν γίνει. Αλλά αυτό πλέον είναι παρελθόν. Ενώπιόν μας βρίσκονται κρίσιμες εξελίξεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποβάθμιση των κινδύνων προπαντός να υιοθετηθεί μια τακτική αναβλητικότητας, που θα καθυστερεί τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν. Είναι σαφές πως δυνατότητες αποτροπής από πλευράς Ελλάδος υπάρχουν και το έχει αποδείξει τούτο. Δυνατότητες, δηλαδή, να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Γιατί, όποιες και να είναι οι ερμηνείες που δίνονται στις τελευταίες εξελίξεις, είναι θεωρούμε αφέλεια να πιστεύουν κάποιοι πως το θέμα με την τουρκική επεκτατκότητα έχει τελειώσει. Αυτό επιδιώκει η Τουρκία, δηλαδή να μην αντιμετωπίσει αντίδραση και να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή. Συνεπώς, πρώτος στόχος είναι να ανατραπούν τα τουρκικά σχέδια, να χαλάσει το «πάρτι» της επεκτατικής κατοχικής δύναμης σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα έχουμε πολλούς δίπλα μας, ιδιαίτερα εάν οι εξελίξεις δεν είναι καλές. Γι’ αυτό και θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να συντονιστούν περισσότερο, να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Και όταν αναφερόμαστε σε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εννοούμε και στο πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο. Δεν είμαστε εμείς που προκαλούμε την ένταση, ούτε και είναι επιλογή μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν πρόκειται να παραδοθούμε στις επεκτατικές ορέξεις της επεκτατικής Τουρκίας. Δεν πρόκειται να ενδώσουμε στα μεγαλεπήβολα σχέδια του νεοσουλτάνου της Άγκυρας. 

ΣΕ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε και την πρακτική αλληλεγγύη φιλικών κρατών μας. Οι συνεργασίες πρέπει να μετατραπούν σε συμμαχίες σε μια άλλη βάση. Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση συνεργασιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα των χωρών μας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube