Weather Icon

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύη προς Ελλάδα – Ντοκουμέντα με επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικού σκάφους παρουσίασε ο Δένδιας

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύη προς Ελλάδα – Ντοκουμέντα με επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικού σκάφους παρουσίασε ο Δένδιας

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας με το Oruc Reis να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναγνώρισαν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε φωτογραφίες από το συμβάν με τους επικίνδυνους ελιγμούς του τουρκικού πολεμικού Kemal Reis και την επαφή του με ελληνική φρεγάτα και ο Ζοζέπ Μπορελ δήλωσε συγκλονισμένος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες. 

Κοινή διαπίστωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ήταν πως το Kemal Reis παραβίασε τους κανονισμούς 

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞσυμφώνησαν να πάει ένα option paper στο επόμενο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων, με χαρακτηριστικές τις αναφορές Ερντογάν χθες, ο οποίος άφησε πολλά ερωτήματα με μία αόριστη δήλωση του. «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο ”Oruc Reis”, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν η εξής: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Μηνύματα από Αυστρία – Γερμανία

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει tweet του Αυστριακού ΥΠΕΞ ο οποίος αναφέρει ότι η δράση Τουρκίας αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και η ΕΕ θα πρέπει να δείξει πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο. 

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του στο αυστριακό πρακτορείο «Ανησυχητικές και επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μετa Αθήνας και Άγκυρας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο κάνοντας λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε όξυνση.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της ‘Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι θέση της γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελα Μέρκελ είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλίες, στην οποία θα συζητήσουν τα μεταξύ τους διαφιλονικούμενα θέματα τα οποία αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube