Weather Icon

Συγκινητική ορκομωσία νεοσυλλέκτων της ΕΦ στο ύψωμα του Άρωνα (VIDEO)

Συγκινητική ορκομωσία νεοσυλλέκτων της ΕΦ στο ύψωμα του Άρωνα (VIDEO)

Συγκινητική ήταν η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών 2020Β του 361 Τάγματος Πεζικού, παρουσία της ηγεσίας τους, αλλά και βετεράνων της ιστορικής μονάδας της Εθνικής Φρουράς. 

Η ορκωμοσία έλαβε χώρα την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, στο ύψωμα του «Άρωνα» στην Αγλαντζιά, ενώ πίσω από τους νεοσύλλεκτους δέσποζαν οι σημαίες του ελληνικού Στρατού Ξηράς και του κυπριακού κράτους. 

Το 361 Τ.Π. είναι μια ιστορική μονάδα της Εθνικής Φρουράς η οποία συνδέθηκε με την εισβολή του 1974. Οι άνδρες του 361 Τ.Π. πολέμησαν, αντιστάθηκαν και εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα να μετρά 58 νεκρούς, 28 αγνοουμένους, 45 αιχμαλώτους, 42 τραυματίες και επιζώντες που ζητούν δικαίωση για τους φίλους και τους συμπολεμιστές τους. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η β’ έκδοση (βελτιωμένη) του βιβλίου του Κύπριου ιστορικού Δρ Χαράλαμπου Αλεξάνδρου με τίτλο «361 Τάγμα Πεζικού: Χρονικό Προάσπισης Προδομένης Πατρίδας» το οποίο καταγράφει με λεπτομέρεια την ιστορία της μονάδας. 

Αλλά και ο Άρωνας έχει μακρά ιστορία που συνδέεται και με την άμυνα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου Αγλαντζιάς, ήταν το επίκεντρο των πρώτων ανασκαφών της περιοχής, τόσο από Γερμανούς αρχαιολόγους όσο και από Άγγλους. Ο επιβλητικός τραπεζοειδής λόφος, που βρίσκεται ανατολικά της Αγλαντζιάς, είναι γνωστός με τα ονόματα Λεοντάρι Βουνό ή Λιονταρόβουνος ή Άρωνας. Στον λόφο βρέθηκε αριθμός τάφων της Εποχής του Χαλκού (3200-1100 π.Χ.).

Ένας προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στον Άρωνα, κτισμένος σε καίρια θέση για την άμυνα της περιοχής, είναι πολύ πιθανό, κατά την πρώτη φάση της ιστορίας του, να είχε το χαρακτήρα στρατιωτικής εγκατάστασης. 

Για τον έλεγχο των προσβάσεων και του δρόμου που οδηγούσε στη Λευκωσία από τη Λάρνακα, χρησίμευε και το μεσαιωνικό κάστρο Λα Κάβα, που κτίστηκε στον ίδιο χώρο (Άρωνας), στο μέσο περίπου της επίπεδης κορυφής του λόφου, γύρω στα 1385 μ.Χ. από τον Βασιλιά Ιάκωβο A’.
Το Λα Κάβα καταστράφηκε το 1426 από τους Μαμελούκους. Ξανακτίστηκε, αλλά την τρίτη δεκαετία του 16ου αιώνα οι Βενετοί το ανατίναξαν. Μετά από επιδιορθώσεις, οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν τον μεγαλύτερο από τους δυο πύργους του κάστρου ως πυριτιδαποθήκη. Τη φθορά της εγκατάλειψης κατά τον 18ο αιώνα, συμπλήρωσε το γκρέμισμα των τοίχων του κάστρου το 1878 και η χρησιμοποίηση των λίθων του για την ανέγερση του ναού της Φανερωμένης στη Λευκωσία.
Το κάστρο Λα Κάβα είναι το μοναδικό μεσαιωνικό μνημείο που σώζεται στην περιοχή της Αγλαντζιάς και ένα από τα λίγα κάστρα της Κύπρου. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρχαίων μνημείων του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου του 1905 (που αναθεωρήθηκε το 1915), ως ένα από τα τέσσερα αρχαία μνημεία της επαρχίας Λευκωσίας. 
Την ίδια μέρα ορκίστηκαν και νεοσύλλεκτοι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου έδωσε το παρών του ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης. 
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube