Weather Icon

Στο «κόκκινο» τα ελληνοτουρκικά: Ψάχνουν το ατύχημα οι Τούρκοι – Στόλος και μαχητικά «κλειδώνουν» την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο και προκαλούν νευρικότητα στην Άγκυρα

Στο «κόκκινο» τα ελληνοτουρκικά: Ψάχνουν το ατύχημα οι Τούρκοι – Στόλος και μαχητικά «κλειδώνουν» την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο και προκαλούν νευρικότητα στην Άγκυρα

Η επικίνδυνη -στα όρια της εγκληματικής-ενέργεια της Τουρκικής ακταιωρού να “τυφλώσει” με τον προβολέα της τους κυβερνήτες του ελικοπτέρου Super Puma δυτικά της Χάλκης και οι προκλητικοί Τούρκοι αεροπόροι που επιδίωκαν να εμπλακούν με τα Ελληνικά F-16 ενώ είχαν προχωρήσει και σε υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά δίνουν το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας τις τελευταίες ώρες.

Ειδικά όσα έγιναν ανοιχτά της Χάλκης με τον Τούρκο κυβερνήτη της μιας εκ των δύο ακταιωρών που έσπευσαν στην περιοχή να βρίσκεται ξεκάθαρα σε διατεταγμένη αποστολή με εντολές να “σημαδεύει” συνεχώς το Ελληνικό ελικόπτερο κατά τη διαδικασία SAR είναι χαρακτηριστικά. Το SUPER PUMA αποτελούσε από τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή “στόχο” με τον Τουρκικό προβολέα να το ακολουθεί και με άμεσο κίνδυνο για τους χειριστές να βρεθούν σε κατάσταση απώλειας προσανατολισμού μέσα στη νύχτα, ακόμα και με vertigo την ώρα που το ελικόπτερο εκτελούσε αιώρηση ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι γείτονες, όχι απλά ανεβάζουν την ένταση κατακόρυφα, αλλά δείχνουν ακόμα και να επιδιώκουν ατύχημα τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Κάθε άλλο παρά τους αποθάρρυνε όπως φαίνεται η σύγκρουση της KEMAL REIS με το ΛΗΜΝΟΣ η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλο ρήγμα στο πρυμναίο τμήμα του πλοίου. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι επιτελείς έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές να εξωθήσουν την κατάσταση στα άκρα δοκιμάζοντας αντοχές και αντανακλαστικά των Ελλήνων αεροπόρων, χειριστών ελικοπτέρων και φυσικά των πληρωμάτων από τα δεκάδες πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι 14 εμπλοκές-αριθμός ρεκόρ- που καταγράφηκαν χθες στον αέρα με τους Τούρκους πιλότους να “εισβάλουν” κατά κύματα στον Ελληνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών προκαλώντας συνεχώς τα “γεράκια” της HAF. Με το Τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ να πετά πάνω από τις Τουρκικές ακτές απέναντι από τη Ρόδο οι γείτονες ανεφοδίαζαν συνεχώς τα μαχητικά τους και τα έστελναν είτε να παρενοχλήσουν τα Ελληνικά F-16 είτε να καταγράψουν παραβιάσεις. Σε τέσσερις περιπτώσεις μάλιστα οι Τούρκοι πέταξαν προκλητικά πάνω από Ανθρωποφάγους, Οινούσσες και Παναγιά δοκιμάζοντας τα Ελληνικά αντανακλαστικά.

27 συνολικά Τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πέρασαν μέσα στο Ελληνικό FIR και μάλιστα 18 από αυτά ήταν οπλισμένα. Αυτά ήταν τα οποία κινήθηκαν προς τα Ελληνικά ‘’γεράκια” αναζητώντας την εμπλοκή και ενδεχομένως το λάθος. Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας όμως δεν “τσίμπησε” στην Τουρκική παγίδα. Οι εντολές στους Έλληνες πιλότους ήταν να πηγαίνουν αποφασιστικά αλλά με ψυχραιμία απέναντι στα μαχητικά των γειτόνων.

Αυτό το οποίο φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τους Τούρκους επιτελείς είναι το γεγονός ότι τόσο ο Ελληνικός Στόλος όσο και η Πολεμική Αεροπορία με εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου έχουν βγει πλέον από το Αιγαίο και έχουν τις τελευταίες ημέρες έντονη παρουσία στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Τόσο με την αεροναυτική άσκηση νότια του Καστελόριζου όσο και με την τετραμερή άσκηση στη Μεγαλόνησο. Ειδικά η μεταστάθμευση Ελληνικών F-16 από την 336 Πολεμική Μοίρα “ΟΛΥΜΠΟΣ” αλλά και η πρόθεση να αυξήθει ακόμη περισσότερο η Ελληνική αεροπορική παρουσία στην Κύπρο έπειτα από πολλά χρόνια δείχνουν ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να διεκδικήσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube