REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Λίβανος 29 Αυγούστου 2020

Στη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα ο Macron: Θα γίνει εμφύλιος πόλεμος εάν αφήσουμε τον Λίβανο

Στη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα ο Macron: Θα γίνει εμφύλιος πόλεμος εάν αφήσουμε τον Λίβανο
Στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν για να μην καταρρεύσει η λιβανική οικονομία αναφέρθηκε ο E. Macron
Στη Βηρυτό θα μεταβεί ο Γάλλος πρόεδρος, E. Macron, την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής να ανορθώσει τη χώρα.
«Εάν αφήσουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ο Macron  «εάν αφήσουμε τον Λίβανο στην περιοχή, αν με κάποιο τρόπο τον αφήσουμε στην αχρειότητα των περιφερειακών δυνάμεων, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος».
Ο ίδιος έκανε λόγο στους «περιορισμούς ενός δογματικού συστήματος» που, «προστίθενται σε συμφέροντα που σχετίζονται με αυτό» και οδήγησαν «σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία (πολιτική) ανανέωση και όπου υπάρχει σχεδόν αδυναμία διεξαγωγής μεταρρυθμίσεων».
Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν, μιλώντας για ψήφιση του νόμου κατά της διαφθοράς, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού συστήματος.
Εκτίμησε πως «αν δεν γίνουν αυτά, η λιβανική οικονομία θα καταρρεύσει» και «το μόνο θύμα θα είναι ο λαός του Λιβάνου (…) που δεν μπορεί να εξοριστεί».
Σύμφωνα με τον Macron, ο Λίβανος «είναι ίσως ένα από τα τελευταία πρότυπα σε αυτό που πιστεύουμε σε αυτήν την περιοχή: δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών (…), ενός πλουραλιστικού μοντέλου που βασίζεται στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στη δυνατότητα να διαπραγματεύεται ειρηνικά».
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της που σκόρπισε τον θάνατο σχεδόν 180 ανθρώπων στις αρχές Αυγούστου.
Ο Macron θα επισκεφτεί το πρωί της Τρίτης 1/9 κατεστραμμένες γειτονιές, όπου θα αποτιμήσει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και τη διανομή βοήθειας, αν και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμένεται στον Λίβανο κυρίως για την ικανότητά του απεμπλοκής της πολιτικής κρίσης, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Hasan Diab.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube