Weather Icon
Αίγυπτος , Συρία , Τουρκία 1 Αυγούστου 2020

Σε διπλωματικό μαραθώνιο προέβη η Άγκυρα-Ζητάει άμεση αποχώρηση των Αιγυπτιακών στρατευμάτων από την Idlib

Σε διπλωματικό μαραθώνιο προέβη η Άγκυρα-Ζητάει άμεση αποχώρηση των Αιγυπτιακών στρατευμάτων από την Idlib

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναπτύξει περίπου 150 άντρες στην πρώτη γραμμή στη συριακή περιοχή της Ευρύτερης Ιντλίμπ για να στηρίξει τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Δαμασκού, ισχυρίστηκαν τουρκικές πηγές στις 30 Ιουλίου.

“Τα στρατεύματα αναπτύχθηκαν αργότερα στην περιοχή Χαν αλ-Ασάλ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλέπι και γύρω από την πόλη Σαρακίμπ στη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ”, ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού. Το πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της αιγυπτιακής υπηρεσίας είχαν φτάσει μέσω της αεροπορικής βάσης Χάμα.

Αργότερα, ο Γιουσέφ αλ Χαμούντ, εκπρόσωπος τύπου του Συριακού Εθνικού Στρατού,  δήλωσε ότι ο αριθμός των αιγυπτιακών στρατευμάτων είναι στην πραγματικότητα 148. Υποτίθεται ότι αναπτύχθηκαν στη Συρία σε 3 ομάδες μέσω της αεροπορικής βάσης Χάμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 98 Αιγύπτιοι κατάγονται από την πόλη Ισμαΐλια και αναπτύχθηκαν στο Χαν αλ-Ασάλ. Άλλοι 50 έφτασαν από το αεροδρόμιο του Καΐρου στις 27 Ιουλίου. Υποτίθεται ότι έχουν αναπτυχθεί στο Σαρακίμπ.

Ωστόσο, δεν καταγράφηκαν πτήσεις από την Αίγυπτο προς την εν λόγω βάση τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να κρυφτεί η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή υπό τις συνθήκες του πολέμου στη Συρία, όταν σχεδόν κάθε  μαχητής έχει ένα κινητό τηλέφωνο και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα χρησιμοποιεί για να μοιραστεί εικόνες και βίντεο από το πεδίο της μάχης.

Πιθανότατα, τουρκικά κρατικά ΜΜΕ και ομάδες μεσολάβησης πιστές στην Άγκυρα βρήκαν έναν νέο πρωτότυπο τρόπο για να δικαιολογήσουν την παράνομη παρουσία των δικών τους δυνάμεων στη Συρία. Η κατηγορία άλλων κομμάτων να κάνουν κάτι που κάνει η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν είναι κάτι που κάνουν τακτικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στα προηγούμενα στάδια της σύγκρουσης, η Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών της επέτρεψαν ανοιχτά σε διάφορους τρομοκράτες που είχαν στόχο να ενταχθούν στο ISIS και την αλ-Κάιντα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας και τα στρατόπεδα στα συροτουρκικά σύνορα ως κόμβο μεταφορών στη διαδρομή τους προς τη Συρία. Ταυτόχρονα, η Τουρκία συμμετείχε ενεργά στις παράνομες συναλλαγές πετρελαίου με το ISIS.

Αργότερα, όταν η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, μέσω μαζικών βομβαρδισμών πετρελαϊκών υποδομών του ISIS, νηοπομπών, αλλά και  μέσω δημόσιας αποκάλυψης των γεγονότων της τουρκικής συνεργασίας με το ISIS, έθεσε τέλος σε αυτό, η τουρκική επίσημη προπαγάνδα μετατόπισε την προσοχή της στις κατηγορίες όλων των άλλων μερών που εμπλέκονται στη σύγκρουση με το ISIS. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στο Αφρίν είχε στόχο το ISIS.

Η Άγκυρα έστειλε σχεδόν 10.000 Σύρους μαχητές στη Λιβύη για να στηρίξουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη. Παρ’ όλα αυτά, τουρκικά καταστήματα φωνάζουν για τον μικρό αριθμό ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων που συνδέονται με τη Ρωσία και προσλήφθηκαν από τα ΗΑΕ για να υποστηρίξουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει καταλάβει ένα αξιοσημείωτο τμήμα της βόρειας Συρίας και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στην ευρύτερη Ιντλίμπ για να προστατεύσει τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εκεί από τον Στρατό της Συρίας.Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό για την Άγκυρα να βρει κάποια “ξένη δύναμη” την οποία μπορεί να κατηγορήσει ότι ανέπτυξε τα δικά της στρατεύματα στη χώρα.

Ταυτόχρονα, εάν η ανάπτυξη αιγυπτιακών στρατευμάτων για την υποστήριξη του Συριακού Στρατού αποδειχθεί αληθινή, αυτό θα είναι πραγματικά καταστροφικό για την Τουρκία. Η Άγκυρα εξακολουθεί να φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους τοπικούς εταίρους της στην Αλ Κάιντα και οι πιθανότητες για νέο γύρο κλιμάκωσης στην περιοχή αυξάνονται.

Οι ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να νικήσουν τον Στρατό της Συρίας που έχει εξαντληθεί από χρόνια συγκρούσεων με τρομοκράτες. Το αποτέλεσμα της νέας κλιμάκωσης θα είναι ακόμη πιο ζοφερό για την Τουρκία εάν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ενταχθούν στον συνασπισμό που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.southfront.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube