Αίγυπτος , Γαλλία , Ελλάδα 30 Αυγούστου 2020

Ρωσικό Κέντρο Αμυντικών Αναλύσεων: Η στρατιωτική συνεργασία Αιγύπτου-Γαλλίας-Ελλάδας θα οδηγήσει την Τουρκία σε διαμελισμό

Ρωσικό Κέντρο Αμυντικών Αναλύσεων: Η στρατιωτική συνεργασία Αιγύπτου-Γαλλίας-Ελλάδας θα οδηγήσει την Τουρκία σε διαμελισμό

Του Alexander Khramchikhin ,
Deputy Director of the Institute for Political and Military Analysis

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Στην διένεξη της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας για, η οποία σχετίζεται με την διαχείριση των ενεργειακών πόρων, μία νατοϊκή χώρα όπως η Γαλλία φαίνεται να εμπλέκεται ενεργά στο πλευρό της Ελλάδας. Η χώρα αυτή είναι μια πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το πυρηνικό δυναμικό αυτής της χώρας είναι άνευ σημασίας και δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση. Αλλά οι συνήθεις δυνατότητες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έχουν, κατά συνέπεια, ακόμη και ανοιχτά αποδειχθεί.

Σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Τουρκία φαίνεται να έχει το εξοπλιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, η οποία (μετά τα γεγονότα με τα Τουρκικά υποβρύχια) δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη επιχειρησιακή κατάσταση. Η παρέμβαση της Γαλλίας αλλάζει ριζικά την κατάσταση.

Οι γαλλικές επίγειες δυνάμεις έχουν τη μικρότερη επιρροή σε αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά τον αριθμό των αρμάτων μάχης και των συστημάτων πυροβολικού, είναι πολύ πιο αδύναμα από τα ελληνικά και τα τουρκικά. Η επίγεια στρατιωτική αεράμυνα είναι απολύτως ασήμαντη. Αποτελείται μόνο από Mistral MANPADS. Υπάρχουν ακόμα μερικά SAMR / T και Krotal συστήματα αεράμυνας, αλλά είναι μέρος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη μεταφορά γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι λιγότερο δύσκολο να φανταστούμε γενικά έναν χερσαίο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω ενός πολύ σύντομου και γεωγραφικά άβολου ηπειρωτικού συνόρου μεταξύ αυτών των χωρών, ειδικά δεδομένου ότι τα σύνορα απέχουν πολύ από το επίμαχο ”ράφι”. Συνεπώς, η αδυναμία των γαλλικών επίγειων δυνάμεων δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το γαλλικό δυναμικό σε αέρα και θάλασσα.

Όσον αφορά τον αριθμό των αμερικανικών μαχητικών-βομβαρδιστικών F-16С / D, η Τουρκία έχει σήμερα ένα πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας 235 έως 154, σύμφωνα με τα παλιά, αλλά ακόμα δυναμικά Phantom – 43 έως 33, ενώ η Τουρκία κατέχει επίσης 20 εξίσου παλιά σε υπηρεσία. αλλά αναβαθμισμένο F-5. 

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διαθέτει 42 ακόμη γαλλικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage-2000, στα οποία η Γαλλία μπορεί να προσθέσει 156 παρόμοια αεροσκάφη με αρκετές τροποποιήσεις ταυτόχρονα (και οι Γάλλοι έχουν έως και 64 τέτοια αεροσκάφη στην αποθήκευση). Αυτό ήδη αλλάζει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων, αλλά η Γαλλία έχει 105 πολύ πιο σύγχρονα “Rafale-V / S”, που ανήκουν στην “4 +” γενιά (F-16 και “Mirage-2000” – 4ης γενιάς). Ακόμη και η μερική χρήση αυτού του δυναμικού αλλάζει αμέσως την ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι στη μοναδική πραγματική αεροπορική μάχη τον Οκτώβριο του 1996, το ελληνικό Mirage-2000 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16D.

Επιπλέον 43 “Raphael-M” μεταφέρονται από το μοναδικό γαλλικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”. Είναι αλήθεια ότι αυτό το πλοίο, όπως και το Kuznetsov μας, επισκευάζεται περισσότερο από την ιστιοπλοΐα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη βιαιότητα της πρακτικής να έχουμε μόνο ένα αεροπλανοφόρο στο ναυτικό της χώρας (θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο). Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει τα rafals που βασίζονται σε αεροπλανοφόρα να πετούν από επίγεια αεροδρόμια (όπως τα αεροσκάφη που βασίζονται σε αεροπλανοφόρα κατά τη διάρκεια της παράλογης εκστρατείας του Kuznetsov στις ακτές της Συρίας), αυξάνοντας περαιτέρω την αεροπορική υπεροχή του γαλλο-ελληνικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα γερμανικά υποβρύχια project 209 διαφόρων τροποποιήσεων, η Τουρκία έχει πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας 12 έναντι 7, ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει τέσσερα νεότερα υποβρύχια type 214. Η Γαλλία μπορεί να τοποθετήσει τέσσερα υποβρύχια τύπου Rubis, παρέχοντας έτσι στη γαλλο-ελληνική πλευρά μια ορισμένη ανωτερότητα κάτω από το νερό. Η Τουρκία υπερτερεί της Ελλάδας όσον αφορά τις φρεγάτες με αναλογία 22 προς 13. Η Γαλλία έχει 29 φρεγάτες, εκ των οποίων οι 11 είναι στην πραγματικότητα αντιτορπιλικά (ταξινομούνται ως “φρεγάτες 1ου βαθμού”).

Από αυτά τα αντιτορπιλικά, 8 (2 του τύπου Forbin, 6 του τύπου Aquitania) είναι τα νεότερα πλοία, σημαντικά ανώτερα στα χαρακτηριστικά απόδοσής τους σε σχέση με οποιαδήποτε από τις τουρκικές φρεγάτες. Όσον αφορά τον αριθμό των πυραυλικών σκαφών, η Τουρκία παρακάμπτει την Ελλάδα με πολύ λίγα (19 και 17), οπότε ο γαλλοελληνικός συνασπισμός θα έχει σημαντική υπεροχή στις δυνάμεις επιφανείας. 

Αν ο πόλεμος γίνει σε αέρας-θάλασσα, τότε η επίγεια αεράμυνα των μερών δεν θα είναι σε θέση να συμβάλει ιδιαίτερα σε αυτό. Αν και οι Έλληνες είναι σε θέση να αναπτύξουν τα συστήματα αεράμυνας τους στα νησιά του Αιγαίου, και έχουν ήδη αναπτύξει το S-300P στην Κρήτη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. 

Ωστόσο, οι Τούρκοι είναι θεωρητικά σε θέση να φέρουν τους S-400 στις ακτές της Μεσογείου, δημιουργώντας προβλήματα σε Γαλλία και Ελλάδα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Τουρκικός Στρατός είναι ικανός να λειτουργήσει αυτά τα συστήματα τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση αδρανείας αρκετό διάστημα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν μόνο 100 πυραύλους, οι οποίοι δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την ελληνική αεροπορία.

Ενώ η επίγεια αεράμυνα μέσω των S-400 γέρνει υπέρ της Άγκυρας, η συνολική ποσοτική και ποιοτική υπεροχή βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας και του Παρισιού. Επιπλέον, το καθήκον τους είναι καθαρά καταστροφικό: να αποτρέψουν τις τουρκικές γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και τη μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο εύκολες τις ενέργειες του συνασπισμού, καθώς δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί τίποτα, και καθιστά τη θέση της Τουρκίας εντελώς δυσάρεστη – η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό της, αντιθέτως, βρίσκονται “δεμένα” με ανυπεράσπιστα γεωφυσικά και μεταφορικά πλοία. 

Η κατάσταση γίνεται απλά συναρπαστική εάν το σενάριο της Λιβύης προστεθεί στο σενάριο της Μεσογείου, όπου η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της “αντιπολίτευσης” (LNA με επικεφαλής τον Χάφταρ), και η Τουρκία στηρίζει ενεργά τη “νόμιμη κυβέρνηση. Η κύρια υποστήριξη της LNA, όπως γνωρίζετε, έρχεται από την Αίγυπτο, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συγκεκαλυμμένου πολέμου με την Τουρκία, βρισκόμενη στα πρόθυρα μιας άμεσης εισβολής στη Λιβύη.

Κατά συνέπεια, το Κάιρο μπορεί αρκετά ανοιχτά να συμμαχεί με το Παρίσι και την Αθήνα. Και να στρέψει εναντίον της Άγκυρας μέχρι 300 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη (F-16, Mirage-2000, Rafale και MiG-29M2), τρία υποβρύχια του Project 209, 11 φρεγάτες (συμπεριλαμβανομένου ενός “πραγματικού αντιτορπιλικού” τύπου “Aquitania”) και τουλάχιστον 30 πυραυλικά σκάφη. Η ανωτερότητα του συνασπισμού αυτού γίνεται συντριπτική. Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία διαθέτουν 78 F-16 από τις πιο προηγμένες τροποποιήσεις E / F και έως 58 Mirages-2000 στην Πολεμική Αεροπορία, τουλάχιστον 30 κορβέτες πυραύλων και σκάφη στο Ναυτικό, μπορούν επίσης να πάρουν το μέρος της. Είναι σαφές ότι τα Εμιράτα δεν θα τα στείλουν όλα αυτά στη μάχη, αλλά ακόμη και το ένα τρίτο αυτού του δυναμικού θα κάνει τη θέση της Τουρκίας εντελώς θλιβερή. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν περίεργο για την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να εκκαθαρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο πόλεμος για την Κύπρο μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δίνει ένα σαφέστατο πλεονέκτημα στην Άγκυρα λόγο της κοντινής απόστασης.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος γίνεται ένα εξαιρετικό “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” για τον συνασπισμό, επιτρέποντας στα αεροσκάφη της να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο. Και σε αυτή την περίπτωση, τα συριακά στρατεύματα και οι κουρδικοί σχηματισμοί, με την “εφικτή βοήθεια” της ρωσικής αεροπορίας, θα είναι σε θέση να καθαρίσουν την Ιντλίμπ και τον Αφρίν από τους Τούρκους και τις τοπικές μαριονέτες τους, επιτρέποντας στα αεροσκάφη της να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube