Διεθνή
Roey Gilad (Ισραηλινή πρεσβεία στην Τουρκία): – Ο EastMed με Ελλάδα και Κύπρο είναι μια από τις 3 επιλογές – Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές

Οι τούρκοι στην προσπάθεια τους να δελεάσουν το Ισραήλ αναφέρουν ότι η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Κύπρου επιφέρει απώλεια 4600 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης.
Εάν όμως το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, θα κερδίσετε περισσότερα από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής στην ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι επιχειρούν σταθερά να σαμποτάρουν το έργο EastMed που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας αντιπροτείνοντας νέο αγωγό Leviathan – Mersin (Μερσίνη Πόλη της Νότιας Τουρκίας).
Ο Roey Gilad σε συνέντευξη στο Dogu Akdeniz Politik, επισήμανε ότι… o υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu έχει αναφέρει ότι εάν το Ισραήλ θέλει να υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, πρέπει να αποκηρύξει τη συμφωνία του 2010 με την Κύπρο.
Για το Ισραήλ δεν είναι αυτό το ζήτημα.
Πρέπει να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα.
Νομίζω ότι μέχρι τώρα η Τουρκία προβάλλει σοβαρά εμπόδια.
Στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο των σχέσεων λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Δυστυχώς, οι ενέργειες της Τουρκίας υποβαθμίζουν το Ισραήλ και θεωρούνται μόνο προκλητικές ενέργειες όχι μόνο από το Ισραήλ.
Για παράδειγμα, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δεν έχει αναρτηθεί ακόμη γιατί είναι αμφίβολη ως προς τη διεθνή προοπτική.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία, αλλά η Λιβύη δεν την έχει εγκρίνει ακόμη και η υπόθεση μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ.
Ωστόσο, πιστεύω ότι ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου που είναι γνωστό ως αγωγός EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται από το κοίτασμα Leviathan προς την Κύπρο, την Ελλάδα και από εκεί μέχρι την Ιταλία.
Οι συμφωνίες για τη θάλασσα των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν με σαφήνεια ότι κράτη που δεν έχουν υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να αποτρέψουν άλλα κράτη από τη χρήση της θάλασσας για την κατασκευή αγωγών.
Δεν έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας.
Ο καθορισμός του αγωγού πρέπει να αποφασίζεται με συναίνεση των ηπειρωτικών κρατών.
Τα τελευταία 10 χρόνια, το Ισραήλ ανέπτυξε μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα, τη Νότια Κύπρο και την Αίγυπτο.
Και είμαστε όλοι μέλη του φόρουμ που είναι γνωστό ως EastMed Gas Forum.
Το EMGF, που εδρεύει στο Κάιρο, αποτελείται από τέσσερα μέλη, συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Νότια Κύπρο και την Ελλάδα, και ορισμένα κράτη παρατηρητών όπως η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης κοντά στην Κύπρο, ίσως στο μέλλον κοντά στην Ελλάδα.
Η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι αυτά τα βήματα ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Πιστεύουμε ότι, όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελούν πηγή σταθερότητας και όχι αστάθειας.
Τα μέτρα της Τουρκίας που λαμβάνονται σήμερα σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή θεωρούνται ενοχλητικά και αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Φυσικά, εάν οι σχέσεις ήταν καλύτερες, πιστεύω ότι η ενέργεια θα αποτελούσε πηγή σταθερότητας και όχι αστάθειας όπως είναι τώρα.
Μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο η συνεργασία.
Εάν η Τουρκία αλλάξει την στάση της εναντίον της Ιερουσαλήμ, θα μπορούσε σταδιακά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.
Μπορεί να περιθωριοποιηθεί η Τουρκία;
Κατά τον Roey Gilad της Ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία και υπεύθυνο για την Ανατολική Μεσόγειο… η ΕΕ υποστηρίζει το έργο του αγωγού EastMed από τον Leviathan και την Αφροδίτη στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Χρηματοδότησαν ορισμένες από τις μελέτες σκοπιμότητας. Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρείες.
Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες σκοπιμότητας, που ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Τουρκία για τον EastMed θεωρούνται ως προκλήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο.
Και η Ιερουσαλήμ θεωρεί ότι είναι βήματα που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα.
Χρησιμοποιώ διπλωματική γλώσσα.
Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με το Ισραήλ, αλλά και την Ελλάδα, την Κύπρο, η Τουρκία θα βρει ανοιχτή πόρτα εάν θέλει πραγματικό διάλογο.
Συνεργαζόμαστε πολύ στενά Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα ως τέσσερις συνεργάτες.
Όλοι πιστεύουμε στο έργο αγωγών EastMed, το EastMed Gas Forum στο Κάιρο είναι πολύ ενεργό.
Βέβαια το έργο του αγωγού EastMed αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να επιτύχει αυτό το όραμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Παλαιστίνη και Λίβανος
Η Γάζα έχει τους δικούς της πόρους φυσικού αερίου σε μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Είναι δυνατόν να υπάρξει σταθερότητα στην Παλαιστίνη και τη Γάζα.
Όπως γνωρίζετε, η παλαιστινιακή διοίκηση χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Το ένα είναι η Δυτική Όχθη στη Ραμάλα υπό τον κ. Mahmut Abbas και το άλλο είναι η Γάζα υπό την εξουσία της Χαμάς.
Για το Ισραήλ η Χαμάς είναι όπως το PKK στην Τουρκία.
Η Τουρκία χτίζει πολύ στενές σχέσεις με τη Χαμάς.
Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που θέλουμε να εξαλείψουμε από το Ισραήλ
Ο Λίβανος είναι ένα πολύ ασταθές κράτος και έχει πεδία φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί λόγω ορισμένων διαφορών με το Ισραήλ.
Θα θέλαμε να δούμε σταθερότητα στον Λίβανο όχι μια σταθερότητα υπό την διοίκηση της Χεζμπολάχ.
Προς το παρόν, ο Λίβανος είναι πολύ ασταθής και ελπίζω ότι η εναπόθεση φυσικού αερίου στη Νακούρα κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων θα αποτελέσει πηγή οικονομικής σταθερότητας που θα συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα.
Νομίζω ότι η κατάσταση στο Λίβανο δεν είναι καλή, η Χεζμπολάχ χειραγωγεί το κράτος και λυπάμαι για τους Λιβανέζους, νομίζω ότι είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι.
Όσον αφορά την Αίγυπτο, ας το καταστήσουμε σαφές, δεν έχουμε αμφιβολίες για τη σταθερότητα της Αιγύπτου.
Φυσικά, είχαν μια κρίση το 2011.
Ως ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μόρσι τους οδήγησε σχεδόν στο χάος.
Εναλλακτική αντί EastMed με Leviathan – Mersin
Η Τουρκία, προτείνει εναλλακτικό αγωγό από το κοίτασμα Leviathan προς την Mersin αυτή είναι μια άλλη επιλογή, αλλά όπως είπα όχι στον τρέχοντα πολιτικό χάρτη.
Ένας από αυτούς χρησιμοποιεί αιγυπτιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχει αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Τώρα νομίζω ότι μπορεί να μεταφέρει 7,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, ίσως 15 bcm στο μέλλον.
Η Αίγυπτος διαθέτει ορισμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα και μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Όπως γνωρίζετε, το αέριο μεταφέρεται μέσω αγωγών, αλλά όταν υγροποιείται – γι ‘αυτό το ονομάζουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο – μπορεί να μεταφερθεί με πλοία.
Αυτή είναι λοιπόν μια άλλη επιλογή.
Επίσης, το Ισραήλ εξετάζει επί του παρόντος την κατασκευή ενός F Energy – πλωτής ενεργειακής εγκατάστασης στο Leviathan.
Είναι ένα πολύ ακριβό έργο, αλλά δίνει στο Ισραήλ πλήρη ανεξαρτησία να εμπορεύεται το φυσικό του αέριο.
Έχουμε λοιπόν κάποιες επιλογές.
Αυτήν τη στιγμή έχουμε 3 επιλογές. Αγωγός EastMed, πλωτές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στην Αίγυπτο.
![[Röportaj] Doğu Akdeniz'de Strateji Sarmalı: İsrail'in Türkiye Maslahatgüzarı Roey Gilad Cevapladı 3 part3](https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/part3.jpg)
Σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας
Οι σχέσεις δεν είναι ούτε εντελώς λαμπρές ούτε εντελώς αρνητικές.
Για παράδειγμα, από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών το 2019, τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν τουρκικές εξαγωγές, ενώ 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ισραηλινές εξαγωγές.
Το Ισραήλ είναι ο κύριος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκία.
Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται έντονα στο Ισραήλ.
www.bankingnews.gr

Διεθνή
Le boycott: Γάλλοι αποφεύγουν τα McDonald’s, την Coca Cola και την Tesla για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Τραμπ
Αυτό έδειξε μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στο εξώφυλλο της εφημερίδας Libération την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν ένας στους τρεις Γάλλους τα αποφεύγει ήδη.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα Γάλλους υποστηρίζουν το κίνημα «le boycott» που απορρίπτει τις αμερικανικές μάρκες και τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους εμπορικούς δασμούς και την αντιευρωπαϊκή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό έδειξε μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στο εξώφυλλο της εφημερίδας Libération την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν ένας στους τρεις Γάλλους τα αποφεύγει ήδη.
Το hashtag #BoycottUSA έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους ερευνητές να λένε ότι αποτελεί μια «ιστορική κατάρρευση» της εικόνας των ΗΠΑ στη Γαλλία, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αμερικής στην Ευρώπη.
Οι μαθητές Mathieu, 16 ετών, Jade, 15 ετών, και Esther, 17 ετών, που κατευθύνονταν προς τα McDonald’s την Παρασκευή, δεν επρόκειτο ωστόσο να εκτραπούν από τους εμπορικούς δασμούς. «Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι προτείνουν να αποφεύγουμε τα αμερικανικά προϊόντα, αλλά είναι κάτι που οι άνθρωποι με χρήματα μπορούν να κάνουν. Ως μαθητές δεν μπορούμε», δήλωσε η Jade.
Η Coca-Cola, η McDonald’s, η Tesla, η Starbucks, η KFC και η X είναι μεταξύ των αμερικανικών εμπορικών σημάτων που έχουν αναφερθεί ως αυτά που πρέπει να αποφεύγονται. Οι ερωτηθέντες από τους δημοσκόπους ανέφεραν επίσης την Apple, τη Microsoft, τις πλατφόρμες κρατήσεων Airbnb και Tripadvisor, τη Nike και την Converse.
Ο Alain, 43 ετών, ένας εντομολόγος, πέρασε από το σημείο κρατώντας μια τσάντα Nike, έχοντας μόλις αγοράσει καινούργια αθλητικά παπούτσια. «Καταλαβαίνω το μποϊκοτάζ, αλλά είναι τα καλύτερα και αυτά αγοράζω πάντα», είπε.
Διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεων
Το τι λένε οι Γάλλοι καταναλωτές και το τι κάνουν είναι διαφορετικά ζητήματα, δήλωσε ο François Kraus από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop, το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη. «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια κύρωση των ΗΠΑ και των πολιτικών τους στις στάσεις των ανθρώπων, αλλά υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της θέσης που έχουν οι άνθρωποι κατ’ αρχήν και αυτού που κάνουν στην πράξη», δήλωσε ο Kraus στον Observer.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποστηρικτές των αριστερών Δημοκρατικών, όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι έχουν καθαρό εισόδημα άνω των 2.400 ευρώ το μήνα τάσσονται περισσότερο υπέρ του μποϊκοτάζ. «Διαπιστώσαμε ότι το ένα τρίτο που δηλώνει ότι μποϊκοτάρει είναι κυρίως άνθρωποι μορφωμένοι και σχετικά εύποροι, οι οποίοι λαμβάνουν μια μελετημένη και ενημερωμένη απόφαση. Πρόκειται για ανθρώπους που μόλις αλλάξουν τις συνήθειές τους, τις τηρούν», πρόσθεσε ο Kraus. «Έχουν επίγνωση των διατλαντικών εντάσεων και, όσο ο Τραμπ είναι στην εξουσία, θα μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα. Είναι δύσκολο να δούμε, ωστόσο, τι αντίκτυπο θα έχει αυτό μακροπρόθεσμα».
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα εξοργισμένοι από τους εμπορικούς δασμούς, την επιβολή του Τραμπ στην πολυμορφία και την ένταξη και τη μεταχείριση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο. Οι απειλές του Τραμπ να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα γαλλικά και ευρωπαϊκά κρασιά και τη σαμπάνια στο 200% έχουν επίσης μειώσει τον ενθουσιασμό για τις ΗΠΑ.
Η υποστήριξη για το μποϊκοτάζ φάνηκε να υπερβαίνει τις κοινωνικές ομάδες που συνήθως συνδέονται με τον πολιτικό ακτιβισμό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ο Kraus δήλωσε ότι η δημοτικότητα των ΗΠΑ ως προορισμός για φοιτητές, διακοπές και επιχειρήσεις βρίσκεται σε χαμηλό 40 ετών.
Σήμερα, το 22% των ερωτηθέντων θα ήθελε να σπουδάσει στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 48% το 2010. Ο αριθμός όσων θέλουν να ζήσουν εκεί έχει μειωθεί από 30% σε 22%, και μόνο το 20% θέλει σήμερα να εργαστεί στις ΗΠΑ σε σύγκριση με 37% πριν από 15 χρόνια.
Πηγή: Guardian
Διεθνή
Νέο επεισόδιο στη διπλωματική διαμάχη Τουρκίας και Ισραήλ
Ο δικτάτορας Ερντογάν αποκάλυψε το αντισημιτικό του πρόσωπο, είναι επικίνδυνος για την περιοχή, λένε οι Ισραηλινοί

Λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ, έριξε η χθεσινή κατάρα Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, από το τέμενος Τσαμλιτζά της Κωνσταντινούπολης.
Ποιά είναι η κατάρα; «Μαζί με όλα αυτά, βλέπουμε και γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη, και είθε ο Αλλάχ, για χάρη του ιερού ονόματός του, να καταστρέψει το Σιωνιστικό Ισραήλ. Αμήν!», εκστόμισε ο Ερντογάν.
Η κατάρα προκάλεσε «πόλεμο» ανακοινώσεων…
«Ο δικτάτορας Ερντογάν αποκάλυψε το αντισημιτικό του πρόσωπο. Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος για την περιοχή, αλλά και για τον ίδιο του τον λαό, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα το καταλάβουν αυτό κατά προτίμηση μία ώρα νωρίτερα».
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτει την αλαζονική – κατά την έκφρασή του – δήλωση Σαάρ, κάνοντας λόγο για ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων που η κυβέρνηση Νετανιάχου διέπραξε.
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
«Οι προπαγανδιστικές δραστηριότητες των Ισραηλινών αξιωματούχων δεν θα κλονίσουν ποτέ την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να πει την αλήθεια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των αθώων πολιτών που αποτελούν στόχο του Ισραήλ και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους.»
Η απάντηση του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε άμεση.
«Τι ενόχλησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών; Να ένας τρόπος να διευκρινίσουμε τα λόγια του δικτάτορα: Δηλώστε ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν δεν είναι αντισημίτης, ότι δεν είναι εμμονικός μισητής του εβραϊκού κράτους. Όλοι γνωρίζουν τι έχει κάνει ο Ερντογάν σε έθνη και λαούς στην περιοχή – από την Κύπρο μέχρι τη Συρία. Όλοι βλέπουν τι κάνει στον ίδιο του τον λαό (και στον Πίκατσου). Και όλοι ακούνε τι θέλει να κάνει στο εβραϊκό κράτος. Το αληθινό πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί σε όλους».
Η οξεία διπλωματική αντιπαράθεση Τουρκίας – Ισραήλ βρισκόταν σε εξέλιξη την ώρα που στην Ιερουσαλήμ Βενιαμίν Νετανιάχου και Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωναν τη στρατηγική σχέση των χωρών τους.
Βενιαμίν Νετανιάχου – Πρωθυπουργός Ισραήλ
«Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας.»
Κυριάκος Μητσοτάκης – Πρωθυπουργός Ελλάδας
«Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα.»
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, θέλουν τους δύο άντρες να συμφωνούν μεταξύ άλλων, στην ώθηση για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ακόμη και με συμπαραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά και στην αναβίωση του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, σχήμα που δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή συνεργασία και στα έργα διασύνδεσης.
Της συνάντησης Μητστοτάκη με Νετανιάχου, είχε προηγηθεί αυτή με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτσογκ.
Δείτε το ρεπορτάζ του Ιάκωβου Ιακώβου:
Διεθνή
Μάικλ Κράτσιος: Ο Ελληνοαμερικανός που καθορίζει την AI στρατηγική του Τραμπ έναντι της Κίνας
Επικυρωμένος από τη Γερουσία ως επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής, αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη έναντι της Κίνας.

Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εργάζονται στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Μάικλ Κράτσιoς σκέφτεται πώς αυτοί οι δύο τομείς συγκρούονται.
Επικυρωμένος από τη Γερουσία ως επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής, αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη στιγμή στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη έναντι της Κίνας. Η κινεζική startup DeepSeek προκάλεσε ένα σοκ τον Ιανουάριο όταν κυκλοφόρησε ένα ισχυρό μοντέλο εκπαιδευμένο με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ.
Αυτό αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ, χωρίς να διαταράξει τις δραστηριότητες των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Την περασμένη Τρίτη, το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε δεκάδες κινεζικές εταιρείες σε μια εμπορική μαύρη λίστα. Οι αμερικανικές εταιρείες χρειάζονται πλέον κυβερνητική έγκριση για να τους πωλούν προϊόντα στην Κίνα.
Προστατευόμενος του Πίτερ Τιλ
Ο Κράτσιος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που παρουσιάζει την πορεία και τις θέσεις του, απέκτησε εμπειρία στον κλάδο της τεχνολογίας για αρκετά χρόνια ως ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του επενδυτή Πίτερ Τιλ. Μετά τη στήριξη του Τιλ στον Τραμπ το 2016 – ως ένας από τους ελάχιστους επικεφαλής της Σίλικον Βάλεϊ που τον υποστήριξαν – ο Κράτσιος ανέλαβε κορυφαίο ρόλο στη διαμόρφωση της τεχνολογικής πολιτικής στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και για ένα διάστημα επέβλεπε την έρευνα και την ανάπτυξη στο Υπουργείο Άμυνας.
Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην startup Scale AI, επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. «Οι διακυβεύσεις είναι πολύ υψηλότερες αυτή τη φορά», δήλωσε σε συνέντευξή του.
Το έργο του στο Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής περιλαμβάνει τα πάντα, από την υπερ-υπολογιστική κβαντική τεχνολογία έως τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της χώρας και την έρευνα για τους ωκεανούς του κόσμου. Ο ίδιος αναμένει να αφιερώσει σημαντικό χρόνο στον συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών. «Οι άνθρωποι θα τον βλέπουν ως το άτομο που πραγματικά θα κινήσει τα πράγματα», δήλωσε η Χλόη Αούτιο, σύμβουλος τεχνολογικής πολιτικής για εταιρείες και εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης.
Στο μικροσκόπιο χιλιάδες προτάσεις
Μία από τις πρώτες του αρμοδιότητες είναι να εξετάσει χιλιάδες προτάσεις που υπέβαλαν πρόσφατα εταιρείες για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στην ομάδα του να συντάξει το σχέδιο με εκτελεστικό διάταγμα τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ακύρωσε το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο απαιτούσε από τις εταιρείες να ειδοποιούν την κυβέρνηση όταν αναπτύσσουν ισχυρά μοντέλα.
Ο Κράτσιος θα συνεργάζεται με αξιωματούχους όπως ο επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης και των κρυπτονομισμάτων, Ντέιβιντ Ζακς, και ο Σριράμ Κρίσναν, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ζακς εργάστηκε στην εφημερίδα που ίδρυσε ο Τιλ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στη συνέχεια βοήθησε στην ίδρυση της PayPal, μαζί με τους Τιλ και Έλον Μασκ. Ζακς και Κρίσναν έχουν και οι δύο εμπειρία στο χώρο των venture capital.
Η πορεία ενός…μαραθωνοδρόμου
Μαραθωνοδρόμος από τη Νότια Καρολίνα, ο Κράτσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έκανε πρακτική στο γραφείο του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικανός, Νότια Καρολίνα).
Ο Κράτσιος απέκτησε άμεση εμπειρία στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας το 2010, όταν ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα της Κίνας, γνωστό για την παραγωγή κορυφαίων μηχανικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές του ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική να εργαστούν στον καινοτόμο τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ.
Την ίδια χρονιά, άρχισε να εργάζεται για μία από τις επενδυτικές εταιρείες του Τιλ. Το 2016, επέστρεψε στο Τσινγκχούα για να βοηθήσει τον Τιλ στη διδασκαλία ενός εντατικού, δίμηνου σεμιναρίου, μετά την επιτυχία του βιβλίου του Τιλ για τις startups στην Κίνα. Μέχρι τότε, η Κίνα είχε αρχίσει να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώρια τεχνολογικά έργα, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες στη σχέση των δύο χωρών.
Μία από τις αρμοδιότητές του στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ήταν να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο πείθοντας άλλες χώρες να μην εγκαταστήσουν φθηνό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την κινεζική Huawei, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Οι ΗΠΑ δεν διέθεταν εγχώρια εναλλακτική λύση για τη Huawei, οπότε πρότεινε ευρωπαϊκές επιλογές.
«Πάντα το έβλεπε ως έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό», δήλωσε ο Τόνι Σαμπ, επικεφαλής πολιτικής τεχνητής νοημοσύνης στη DLA Piper.
Ο Κράτσιος εργάστηκε στο εκτελεστικό διάταγμα του 2019 για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο προωθούσε την έρευνα και ανάπτυξη και έδινε εντολή στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) του Υπουργείου Εμπορίου να αναπτύξει πρότυπα για την αξιολόγηση αξιόπιστων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Η καταγωγή και οι σπουδές
Ο πατέρας του κατάγεται από την Βολισσό της Χίου και η μητέρα του από την Καστοριά. Αποφοίτησε από το Richland Northeast High School στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 2004.
Στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και αποφοίτησε με πτυχίο B.A. στην πολιτική και πιστοποιητικό ελληνικών σπουδών το 2008.
Ο Κράτσιος ολοκλήρωσε μια διδακτορική διατριβή 125 σελίδων, με τίτλο «Οικονομία και ψηφοφορία στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία: Μια συνολική και ατομική ανάλυση του ελληνικού εκλογικού σώματος, 1985-2007», υπό την επίβλεψη του Markus Prior. Ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!