REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ , Τουρκία 26 Αυγούστου 2020

Reeker (υφ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Η Τουρκία προκαλεί και αυξάνει την ένταση στην ανατ. Μεσόγειο

Reeker (υφ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Η Τουρκία προκαλεί και αυξάνει την ένταση στην ανατ. Μεσόγειο
Να υπάρξει αποκλιμάκωση, να παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας ζητά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας καθώς καταδικάζει την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip Reeker, ο οποίος επισημαίνει πως οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ και έρχονται σε αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» τονίζει ο Reeker, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως λέει, βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και τονίζει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων».
«Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης» υπογραμμίζει ο Reeker, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος Erdogan και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας» τονίζει ο Reeker, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία.
«Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες.
Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ» λέει ο Reeker.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube