Weather Icon

«Πόλεμος» νεύρων γύρω από το Oruc Reis: Οι προκλήσεις της Άγκυρας και η απόφαση της Αθήνας να μην στρατιωτικοποιήσει την κρίση – Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος

«Πόλεμος» νεύρων γύρω από το Oruc Reis: Οι προκλήσεις της Άγκυρας και η απόφαση της Αθήνας να μην στρατιωτικοποιήσει την κρίση – Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος

Τόσο οι φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν, από την πρώτη στιγμή που το ORUC REIS “εισέβαλε” στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, κοντά στο Τουρκικό ερευνητικό όσο και εναέρια μέσα της HAF, έχουν ξεκάθαρη εικόνα με συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι δήθεν έρευνες είναι απλά ένα επικοινωνιακό show εντυπώσεων.

Τα καλώδια που έχει απλώσει το Τουρκικό ερευνητικό εκτείνονται σε απόσταση ελάχιστων μέτρων, οι ηχοβολιστικές συσκευές είναι αμφίβολο εάν έχουν καν ενεργοποιηθεί και μόνο σεισμογραφικές έρευνες δεν κάνει το ORUC REIS. Τα Τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, φρεγάτες και κορβέτες έχουν σχηματίσει ασπίδα γύρω από το πλοίο, ουσιαστικά το έχουν σε στενό κλοιό με μοναδικό μέλημα να μην το προσεγγίσουν και το παρενοχλήσουν Ελληνικά πολεμικά πλοία.

Αυτή η διάταξη δεν έχει αλλάξει ούτε λεπτό ακόμα και χθες αργά το απόγευμα όταν το ερευνητικό έφτασε στο δυτικότερο άκρο της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη navtex της περασμένης Δευτέρας. Εκεί το ORUC REIS και ο μικρός συνοδευτικός στολίσκος έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον ακολουθεί πορεία ανατολική εκτελώντας δήθεν research pattern δηλαδή διαδικασία θαλάσσιας έρευνας.

H δημοσιοποίηση από το Τουρκικό υπουργείο άμυνας φωτογραφιών αλλά και βίντεο από τον πλου του ερευνητικού αλλά όχι από διαδικασία έρευνας αλλά και ο καταιγισμός δημοσιευμάτων από το σύνολο των Τουρκικών ΜΜΕ κατέδειξε από την πρώτη στιγμή τον ξεκάθαρο στόχο της Άγκυρας να προβάλει με κάθε τρόπο την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία δείχνει να επιθυμεί την κλιμάκωση της κρίσης και γιατί όχι την στρατιωτικοποίησή της προκαλώντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στο πρώτο βήμα είτε παρενοχλώντας το ORUC REIS είτε επιχειρώντας να το σταματήσουν στήνοντας ‘’τείχος’’ από πολεμικά πλοία πάνω στη ρότα του μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα έως τώρα φαίνεται ότι έχει βάλει όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι, έχει ‘’ζυγίσει’’ την κατάσταση και τις συνέπειες όλων των σεναρίων αντιμετώπισης του ORUC REIS και έχει αποφασίσει τουλάχιστον προς το παρόν και με δεδομένο ότι το σεισμογραφικό ουσιαστικά δεν πραγματοποιεί έρευνα αλλά έναν πλου για επικοινωνιακούς λόγους και προβολής ισχύος να μην προχωρήσει σε κάποια δυναμική ενέργεια με χρήση στρατιωτικών μέσων.

Τρόπους για να σταματήσει το ΟRUC REIS ακόμα και ενώ βρίσκεται σε στενό κλοιό από Τουρκικά πολεμικά πλοία διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αυτοί από την πρώτη στιγμή τέθηκαν υπ’ όψη της πολιτικής ηγεσίας και εξακολουθούν να παραμένουν στο τραπέζι ωστόσο η Αθήνα έχει αποφασίσει σε αυτή τη φάση να μην “ρίξει νερό στο μύλο” της Άγκυρας, να λειτουργήσει με ψυχραιμία και να μην παρασυρθεί στο “παιχνίδι” το οποίο δείχνουν να επιδιώκουν οι γείτονες.

Η διάταξη του Ελληνικού Στόλου σε αντίθεση με τον Τουρκικό παραμένει διάταξη μάχης με τις Μονάδες επιφανείας αλλά και τα υποβρύχια να έχουν λάβει καίριες θέσεις την ώρα που τα πλοία των γειτόνων ουσιαστικά “συνωστίζονται” και αποτελούν εύκολους στόχους. Σε ανάλογη ετοιμότητα παραμένει και η Πολεμική Αεροπορία η οποία έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Τα επόμενα 24ωρα για την Αθήνα θα είναι καθοριστικά και θα δείξουν αν η Άγκυρα επιθυμεί να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση επιχειρώντας ίσως να ξεκινήσει πραγματικές έρευνες με το ORUC REIS προκαλώντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα ή θα δοθεί εντολή στο Τουρκικό ερευνητικό να αποχωρήσει προς το λιμάνι της Αττάλειας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube