Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ελλάδα , Τουρκία 12 Αυγούστου 2020

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία

Σε πόλεμο για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να οδηγεί την ένταση στα άκρα, αυξάνοντας την πίεση με προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Την ίδια ώρα η Αθήνα ανασυντάσσεται διπλωματικά, ετοιμάζοντας πολιτική αντεπίθεση. Παράλληλα όμως, το πολεμικό ναυτικό της βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Οι πληροφορίες χθες το βράδυ έφεραν το ερευνητικό σκάφος να αλλάζει μερικώς την πορεία του συνοδευόμενο πάντα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Χθες, η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε διπλωματικά σε διάφορα μέτωπα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συναντά νωρίς το πρωί τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση. Ο Νίκος Δένδιας μετά από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Αργά χθες το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας και υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας.  

Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από αυτό», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ανέφερε δε ότι η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, καταγράφηκε περιστατικό παρενόχλησης ελληνικού ελικοπτέρου από τρία τουρκικά στο Καστελόριζο.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube