REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 28 Αυγούστου 2020

Πολεμική Αεροπορία: Η αεροπορική υπεροχή συνεχίζεται, νέο μάθημα στη Τουρκική Αεροπορία

Πολεμική Αεροπορία: Η αεροπορική υπεροχή συνεχίζεται, νέο μάθημα στη Τουρκική Αεροπορία

Μετά τις πρώτες πρωινές εμπλοκές και αερομαχίες ανατολικά της Κρήτης, η ΠΑ και ειδικότερα οι 340 και 343 Μοίρες συνέχισαν χθες το απόγευμα το δεύτερο μέρος της συνεκπαίδευσης με τα γαλλικά Rafale και τα ελληνικά F-16 Block 52+ που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου. Ως εκ τούτων, χθες τις απογευματινές ώρες η Τουρκική Αεροπορία περίμενε εκ νέου τα ελληνικά γεράκια.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ανέμενε τη τουρκική κίνηση και είχε προετοιμάσει καταλλήλως τα πληρώματα των ελληνικών F-16 Block 52+ που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σούδας για το δεύτερο μέρος της άσκησης. Οι Τούρκοι ανέπτυξαν το ιπτάμενο ραντάρ 737 AEW&C όμως οι Έλληνες χειριστές για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα απέδειξαν πως στις αεροπορικές επιχειρήσεις δεν είναι όλα θέμα τεχνολογικών παραγόντων αλλά εμπειρίας, εκπαίδευσης, τακτικών και τεχνικών εκεί όπου το σύνολο χειριστών της ΠΑ τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο διαθέτει άριστη τεχνογνωσία.

Στις εμπλοκές και στις αερομαχίες που ακολούθησαν οι Τούρκοι για δεύτερη φορά έφυγαν ταπεινωμένοι και ηττημένοι. Ο ήχος του κλειδώματος των τουρκικών F-16 στα HUD των ελληνικών F-16 Block 52+ ακούγονταν συνέχεια και απεγνωσμένα οι Τούρκοι χειριστές προσπαθούσαν με επικίνδυνους ελιγμούς να ξεφύγουν στις κλειστές αερομαχίες πάνω από τη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου. Τα ελληνικά γεράκια προσέγγιζαν τα τουρκικά αεροσκάφη από διαφορετικές κατευθύνσεις και ύψη αιφνιδιάζοντας τα αντίπαλα αεροσκάφη και προκαλώντας τους μεγάλο πανικό.

Ιπτάμενοι της ΠΑ τόνιζαν στον γράφοντα για πολλοστή φορά πόσο επιτυχημένος είναι ο συνδιασμός με σύστημα σκοπευτικού επί κάσκας JHMCS καθώς και του βλήματος IRIS-T.

Επίσης, χειριστές των F-16 Block 52+ Adv που επιχειρούν κοινού με τα γαλλικά Rafale ανέφεραν ακόμα ότι έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες των γαλλικών μαχητικών που βρίσκονται στη Κύπρο και πετούν μαζί με τα ελληνικά γεράκια του Αράξου.

Μια άλλη σημαντική παρέμετρος που αξίζει να αναδειχθεί είναι οι πολύ καλές διαθεσιμότητες των ελληνικών F-16 και ο τιτάνιος αγώνας Μηχανικών και Τεχνικών στις Μοίρες.

Το σύνολο των εμπλοκών παρακολουθούσε τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ όσο και ο Α/ΓΕΑ από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ενώ αντίστοιχη εικόνα της τακτικής κατάστασης είχε το Εθνικό Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Τον τελευταίο μήνα η ΠΑ παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει επέδειξε υψηλή ετοιμότητα και με καταλυτικό παράγοντα την εμπειρία των Ελλήνων χειριστών και την επίπονη αεροπορική εκπαίδευση αποδεικνύει πως εξασφαλίζει εγγυημένη αεροπορική υπεροχή όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε το μήνυμα που πέρασε το ΓΕΕΘΑ και η ΠΑ ήταν πως η Ελλάδα έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα και ικανότητα να παρέμβει νευραλγικά υπέρ της Εθνικής Φρουράς προστατεύοντας τα συμφέροντα του ελληνισμού στη Κύπρο όταν και όποτε απαιτηθεί ακόμα και υπό δυσμενείς επιχειρησιακές συνθήκες που επιβάλει η γεωγραφία.

www.defencereview.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube