REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 31 Αυγούστου 2020

Πλήγμα για την Τουρκία – Αλληλοσυγκρούονται οι υποστηρικτές της Άγκυρας στη Λιβύη

Πλήγμα για την Τουρκία – Αλληλοσυγκρούονται οι υποστηρικτές της Άγκυρας στη Λιβύη

Ενώ οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρωσίας είναι απολύτως ξεκάθαρες για την κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, οι απροσδόκητες συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών της Άγκυρας, αποδυναμώνουν τη θέση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σε άρθρο του Fehim Taştekin με τίτλο “Τι συμβαίνει στους συνεταίρους της Τουρκίας στην Λιβύη”, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Gazete Duvar, μεταξύ άλλων αναφέρεται στον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη θέση της Τουρκίας στη Λιβύη, μετά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός: “Η Τουρκία παραμένει σιωπηλή, μετά την ανακήρυξη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ ζητάει απ’ όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να συνεχίσουν τη συνεργασία. Αν πέσει ο Σαράζ, τότε καταρρέει και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Τότε θα χαθεί το χαρτί που έχετε και το επικαλείστε, ότι η κυβέρνηση είναι νόμιμη”.

Ο Ταστέκιν αναφέρει ότι με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, εμφανίστηκε ο πραγματικός πόλεμος. Σημειώνει ότι άρχισαν οι συμπλοκές μεταξύ των τμημάτων που υποστηρίζει η Τουρκία και συνεχίζει:

“Ο Σαράζ, Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, του οποίου τη νομιμότητα υπογράμμιζε ανέκαθεν η Άγκυρα, αντιμετωπίζει τη λαϊκή εξέγερση από τις 24 Αυγούστου λόγω των διακοπών ρεύματος, της διαφθοράς και του κορωνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε η αντίληψη στην Τρίπολη ότι  ο υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης, Φετχί Μπάσαγα, που συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα, ενθαρρύνει τους διαδηλωτές που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σαράζ. Στις 28 Αυγούστου, ο Σαράζ καθαίρεσε τον Μπασάσα και τον αντικατέστησε με τον μέχρι τότε υφυπουργό του, Χαλίντ Αχμέτ αλ Τικάνι. Αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ενώ ο Μπάσαγα ήταν σε πολυήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Σαράζ διόρισε επίσης καθαίρεσε τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείουκαι τους αντικατέστησε με τον υφυπουργό Άμυνας, Σαλά αλ Ναμρούς στο Υπουργείο Άμυνας και τον στρατηγό Μωάμεθ αλ Χαντάντ ως Αρχηγό Γενικού Επιτελείου. Επίσης ο Σαράζ αντικατέστησε και τον διοικητή της Δυτικής Περιφέρειας, ο οποίος υποκινούσε το πραξικόπημα. Με άλλα λόγια, ο Σαράζ αντικατέστησε τους ανθρώπους του Μπάσαγα, που υπηρετούσαν σε κρίσιμες θέσεις, ενισχύοντας έτσι την επιρροή του στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον Μπάσαγα”.

Ο Taştekin λέει για τον Μπάσαγα ότι “αν υπάρχουν πέντε άνθρωποι στη Λιβύη που εμπιστεύεται η Άγκυρα, ο Μπάσαγα είναι πρώτος στη σειρά”. Άλλα ονόματα που εμπιστεύεται η Άγκυρα είναι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου, Halid al Mışri και ο Πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα, Abdurrezzak Muhtar Abdulkadir.

Ο Τάστεκιν αφού αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Κόλπου, ο Σαράζ μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στην Τουρκία, συνεχίζει ως εξής:

«Η άποψη των μέσων ενημέρωσης του Κόλπου είναι ότι οι πρόσφατες ενέργειες (εκκαθαρίσεις) του Σαράζ, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν το εναντίον του πραξικόπημα που διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Κατά την άποψή τους, ο Σαράζ είναι έτοιμος να αλλάξει στάση. Οι τελευταίες ενέργειές του, δείχνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο στις σχέσεις του με την Τουρκία, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις”.

Φυσικά, υπάρχουν μερικά σημεία που τροφοδοτούν την φιλολογία περί πραξικοπήματος:

– Με την αποτυχία της Τουρκίας να καταλάβει την Σύρτη και την Τζούφρα και αν ελέγξει την περιοχή που λέγεται “Ημισέλινος του Πετρελαίου”, άρχισαν να κυκλοφορούν συζητήσεις για υπερβολικές παραχωρήσεις στην Τουρκία. Υπάρχουν πολλοί που είναι δυσαρεστημένοι με την παραχώρηση της Βάσης Πολεμικής Αεροπορίας Αλ Βατίγια στην Τουρκία, με την απαίτηση της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας και μιας αεροπορικής βάσης στη Μισράτα, με την αναγνώριση προνομίων σε τουρκικές εταιρείες και με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, που κατέστησε τη Λιβύη μέρος της κρίσης της ανατολικής Μεσογείου. Προς το παρόν όλοι αυτοί δεν εκφράζονται φανερά για όλα αυτά.

– Πριν από λίγες εβδομάδες, οι κυβερνητικές πηγές στην Τρίπολη διέρρευσαν στον τύπο ότι ο Σαράζ δεν ήθελε να υπογράψει τις συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά υποχρεώθηκε να το πράξει, επειδή κινδύνευε να ανατραπεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ που πολιορκούσε την Τρίπολη. Και αυτό κατέστησε “υποχρεωτική τη συνεργασία” του με την Άγκυρα.

– Μετά την ταυτόχρονη έκκληση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Akile Salih και τον Σαράζ για κατάπαυση του πυρός, τη συμφωνία για έλεγχο της Σύρτης και της Τζούφρα από κοινή αστυνομική δύναμη, και την διατήρηση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου, στη  στη Λιβυκή Τράπεζα Εξωτερικού αντί για την Κεντρική Τράπεζα, ορισμένες πτέρυγες στην κυβέρνηση της Τρίπολης ενοχλήθηκαν. Με βάση την παραδοχή ότι ο Σαράζ δεν κάνει κινήσεις ερήμην της Τουρκίας, η ουσιαστική σιωπή της Τουρκίας για την εκεχειρίας, επέστησε την προσοχή όλων.

– Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanual Macron από τη μία χάραξε κόκκινες γραμμές στην Τουρκία και από την άλλη κάλεσε τον Σαράζ να επισκεφθεί το Παρίσι, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση. Όλο αυτό προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες ενώ ορισμένοι άρχισαν να αναρωτιούνται εάν “είναι δυνατόν  ο Σαράζ να αλλάξει πλευρά;”

– Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σε πολλές πόλεις ήταν ένα κακό σημάδι για τον Σαράζ. Ενώ ο Σαράζ αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές είχαν δίκιο και ότι ήταν δίκαια αιτήματά τους, αλλά λόγω του κορωνοϊού έπρεπε οι διαδηλώσεις να γίνονται κατόπιν χορήγησης σχετικής άδειας, ο Μπάσαγα διατεινόταν ότι οι διαδηλωτές έπρεπε να προστατεύονται από ένοπλες ομάδες. Επίσης ο Μπασαγα κατηγόρησε τις ομάδες Ναβάσι, που ελέγχονται από τον Σαράζ, ότι πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών. Αυτή η στάση του Μπάσαγα, τροφοδότησε τις φήμες ότι ο εκλεκτός της Τουρκίας εποφθαλμιούσε τη θέση του Σαράζ.

– Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου, ο Μπάσαγα πέταξε στην Άγκυρα, αγνοώντας τον Σαράζ, για να δημιουργήσει δική του ομάδα πίεσης και να καταλάβει την Προεδρία στη Λιβύη. Ο Halid al Mishri ήταν επίσης στην Άγκυρα. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Οι τελευταίες εξελίξεις δημιούργησαν μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την Άγκυρα.”

Πηγή : ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube