Weather Icon

Πιέζουν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο, ΗΠΑ και Γερμανία – Στήριξη Merkel στην Ελλάδα – Το ρίσκο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Πιέζουν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο, ΗΠΑ και Γερμανία – Στήριξη Merkel στην Ελλάδα – Το ρίσκο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προβληματίζονται για το εάν η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξοργίσει τον Erdogan – Τελικά, η Merkel δεν θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο… παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να επικοινωνεί για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας τονίζοντας ότι «είναι υποχρεώση όλων μας να στηρίξουμε την Ελλάδα».
Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά επεσήμανε ότι δεν θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αν και συμπλήρωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν συχνές επαφές.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε έντονη φημολογία για επικοινωνία Merkel με Erdogan, πληροφορίες που αποκάλυψε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.
Ωστόσο, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί σήμερα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον Josep Borrell να έχει δεσμευτεί για τη παρουσίαση λίστας κυρώσεων στην Τουρκία.
Στον αντίποδα, ο Erdogan συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις.
Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση δύο NAVTEX για την Ανατολική Μεσόγειο (η μία για άσκηση με πραγματικά πυρά και η δεύτερη για νέες έρευνες του Oruc Reis), ενώ τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την κοινή άσκηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία.
 
Κρίσιμη επικοινωνία Merkel με Erdogan

Τη στήριξη της στην Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, απορρίπτοντας παράλληλα τις φήμες περί επικείμενης επικοινωνίας της με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Δεν μίλησα και δεν πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Erdogan» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ωστόσο πως ούτως ή άλλως έχει τακτική επικοινωνία μαζί του.
Η ίδια τόνισε -σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βερολίνο- την ανάγκη αποκλιμάκωσης τη έντασης με την Τουρκία.
«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», τόνισε η Καγκελάριος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να γίνει αυτό «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».
Τόνισε ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Emmanuel Macron Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».
Την πρόθεση της Merkel για παρέμβαση στον Erdogan είχε αποκάλυψε Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.

Το ρίσκο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ , καθώς θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση εξοργίσει τον Erdogan.
Τη λίστα των κυρώσεων, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει αναλάβει την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Erdogan να επανεξετάσει την στάση του.
Υπ’ αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Erdogan.
«Περιμένω με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του Josep Borrell σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία» υποστήριξε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Το θεωρούμε αυτό απόλυτη αναγκαιότητα ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο.
Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται αυτή η κοινότητα εθνών» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Nέο μήνυμα από Ελλάδα σε Τουρκία και ΕΕ μέσω… διπλωματικών πηγών

Πάντως, η Ελλάδα έστειλε νέο μήνυμα για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου διαμηνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Η σημαντική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες, να συνάπτει συμφωνίες μαζί τους για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και προωθώντας την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής», τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου κια των Ιονίων Νήσεων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
«Με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία.
Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου» όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες… πηγές υπενθυμίζουν ότι «η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους».

Η νέα επικοινωνία Trump με Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο Donald Trump επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της συζήτησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο διαβεβαιώνοντάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η Άγκυρα έχει καταστεί αποδέκτης της όχλησης της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη επικοινωνία  του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube