Weather Icon

Παζάρια διαρκείας από Ερντογάν – Διπλωματικός “πυρετός” για τα παιχνίδα της Άγκυρας

Παζάρια διαρκείας από Ερντογάν – Διπλωματικός “πυρετός” για τα παιχνίδα της Άγκυρας

Της Νίκης Ζορμπά

Σε παζάρι διαρκείας επιδίδεται η Άγκυρα, παίζοντας με την φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεχίζει τις προκλήσεις στο “πεδίο”, κλιμακώνει τις ρητορικές απειλές αλλά ζητεί και “διάλογο” με την Ελλάδα ( φυσικά με ατζέντα εφ όλης της ύλης που προσδιόρισε ο λαλίστατος Ιμπραήμ Καλίν). 

Η Αθήνα συνεχίζει το διεθνές διπλωματικό ντεμαράζ , τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς αναμένεται σήμερα αφενός στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε να παρουσιαστεί η περιβόητη λίστα κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά αφετέρου ( και πιο κρίσιμο) νέα επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύνοδος και “κυρώσεις”

Ως έγινε γνωστό χθες το βράδυ από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, το ζήτημα της Τουρκίας θα μπει στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε σημερα το πρωί, κατά την δεύτερη ημέρα δηλαδή της Συνόδου, οπότε και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ, η λίστα των κυρώσεων για την Άγκυρα. 

Κυρώσεις οι οποίες τείνουν να γίνουν “θρίλερ” καθώς πέραν της απροθυμίας χωρών μελών να υιοθετηθούν , προεξάρχοντος φυσικά του Βερολίνου, υπάρχει και ο προβληματισμός σε αμιγώς διπλωματικό επίπεδο ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να συνεχίσει την ξέφρενη πορεία των προκλήσεων, κλιμακώνοντας έτι περαιτέρω την ένταση. 

Η Αθήνα πάντως επιμένει: Ή θα αποκλιμακώσει εμπράκτως την ένταση που προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν ή θα του επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε , άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Αυτό το σήμα εξέπεμψε και χθες η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, ο οποίος παράλληλα, με ένα φαρμακερό σχόλιο για τον κ. Μπορέλ, διαμήνυσε καθαρά την οργή και την δυσαρέσκειά της για τον τρόπο που κινείται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε.

” Κρείττον του λαλείν το σιγάν” σχολίασε ο κ. Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει το σχόλιο του κ. Μπορέλ ότι οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τους Έλληνες και τους θεωρούν “αναξιόπιστους”, σε τόνο μάλιστα που έδειχνε να συμμερίζεται την τουρκική δυσαρέσκεια. 

Η παρέμβαση Τραμπ και τα δυο τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη

Στο μεταξύ,  όπως αποκαλύφθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά στον Σκαι, ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε το βράδυ της Τετάρτης δις με τον έλληνα πρωθυπουργό. Πριν αλλά και αφού είχε επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να “ενεργοποιήθηκε” στην κατεύθυνση της προσπάθεια κατευνασμού και αποκλιμάκωσης της έντασης υπό την ανησυχία ενός θερμού επεισοδίου , απόρροια του αχαλίνωτου πλέον Ερντογάν αλλά το “κλειδί” για άμεση αποφόρτιση , πιθανότατα κρατάει ακόμη, το Βερολίνο. Εξ ου και  είναι κρίσιμος ο νέος γύρος επαφών της γερμανίδας καγκελαρίου με τον τούρκο πρόεδρο και πιθανότατα με τον έλληνα πρωθυπουργό. 

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube