Weather Icon
Παιδεία 1 Αυγούστου 2020

Πανελλαδικές: Να μπούμε από το παράθυρο

Πανελλαδικές: Να μπούμε από το παράθυρο

Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού – Ερευνητή
[email protected]

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του αριθμού των αριστούχων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ φέτος. Έχουμε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των υποψηφίων που έγραψαν από 18 και πάνω. Καλό είναι να έχουμε καλές επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ας δούμε πως προέκυψαν.

Η πρόσβαση από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια δεν επιτρεπόταν μέχρι το 2016. Επιτρεπόταν μόνο η πρόσβαση στα ΤΕΙ με ειδικό ποσοστό περίπου 20%. Το 2017 επιτρέπεται η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 1% των θέσεων των εισακτέων. Λογικό και σωστό, καθώς οι απαγορεύσεις δεν είναι σωστές όταν έχεις να κάνεις με εφήβους, που έχουν δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη και επιλογές.

Το 2018 το ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια έγινε 5%, αφαιρώντας θέσεις από υποψηφίους του Γενικού Λυκείου. Η μεγάλη αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για υποψηφίους των ΕΠΑΛ έφερε την πτώση των βάσεων, όπως βλέπουμε στον Πίνακα 3. Με 17.400 μόρια μπορούσε κάποιος να εισαχθεί στην Ιατρική. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους γονείς που έψαχναν τρόπο να βάλουν πιο εύκολα τα παιδιά τους στην Ιατρική. Είδαν το 17.400 είδαν την ευκολία των απαιτούμενων για την εισαγωγή μαθημάτων, σε σχέση με το Γενικό Λύκειο, κοίταξαν τα παιδιά τους που είναι πολύ καλοί μαθητές και επέλεξαν το… παράθυρο. Έστειλαν τα παιδιά τους στην Β Λυκείου στα ΕΠΑΛ με σκοπό όταν φθάσουν στη Γ Λυκείου να εξασφαλίσουν την εύκολη εισαγωγή τους στις Ιατρικές. Τα παιδιά αυτά φέτος διαγωνίστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ και πράγματι, ως καλοί μαθητές σε εύκολα μαθήματα διέπρεψαν.

Στον Πίνακα 1 βλέπουμε ότι ενώ γενικά είχαμε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑΛ, χάρη στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να κάνει πιο ελκυστικά τα ΕΠΑΛ, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων από τον τομέα Υγείας και Ευεξίας ήταν αριθμητικά η μεγαλύτερη, από όλους τους τομείς.

Με την ανάγνωση των στατιστικών διαπίστωσαν ότι το παράθυρο της εύκολης εισαγωγής στην Ιατρική το ανακάλυψαν και άλλοι γονείς καλών μαθητών και έστειλαν τα παιδιά τους στα ΕΠΑΛ. Έτσι 14 υποψήφιοι ξεπέρασαν τα 19.500 μόρια και περισσότεροι από 100 βρίσκονται μεταξύ 19.000 και 19.500. Επειδή η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι ένας διαγωνισμός συμπλήρωσης θέσεων, που υπακούει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης με πολλούς αριστούχους η εισαγωγή στην Ιατρική μέσω ΕΠΑΛ γίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς οι προσφερόμενες θέσεις στα τμήματα Ιατρικής της χώρας μας είναι μόνο το 5% των θέσεων, δηλαδή περίπου 45 θέσεις. Η βάση εισαγωγής αναμένεται να εκτοξευτεί φέτος, πολύ πάνω από τα 19.000 μόρια. Θα διαμαρτύρονται τον Αύγουστο με την έκδοση των αποτελεσμάτων ότι υπεραριστούχοι με πάνω από 19.000 μόρια δεν μπορούν να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Σε τι κράτος ζούμε, θα λένε.

για τη συνέχεια Naftemporiki

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube