REAL TIME |

Weather Icon

Όσοι Ελληνοκύπριοι διαβάζουν τα άρθρα του Σενέρ Λεβέντ και διαφωνούν μαζί του ή ακόμα και τον υπονομεύουν, δεν ντρέπονται;

Όσοι Ελληνοκύπριοι διαβάζουν τα άρθρα του Σενέρ Λεβέντ και διαφωνούν μαζί του ή ακόμα και τον υπονομεύουν, δεν ντρέπονται;

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που ουσιαστικά έχει ανάγκη τη λύση»

Άριστος Μιχαηλίδης   

Το έχω απορία. Όσοι Ελληνοκύπριοι διαβάζουν τα άρθρα του Σενέρ Λεβέντ και διαφωνούν μαζί του ή ακόμα και τον υπονομεύουν, δεν ντρέπονται; Θα έπρεπε. Διότι, επιβιώνοντας μέσα στο στόμα του Γκρίζου Λύκου, λέει όσα οι ίδιοι απωθούν από τις σκέψεις τους για να μην παρεκκλίνουν από την πολιτική της προτεκταριοποίησης της Κύπρου, της συνειδητής υποδούλωσης στην Τουρκία. Την Τρίτη έκανε μια ανάλυση για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η πιο κατάλληλη απ’ όλες τις επιλογές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι η συνέχιση του στάτους κβο. Διαβάστε ένα απόσπασμα:

«Έχουμε τρεις επιλογές ενώπιόν μας. Είτε ομοσπονδία. Είτε διχοτόμηση. Είτε συνέχιση του σημερινού στάτους κβο. Ποια είναι η καλύτερη από αυτές τις τρεις επιλογές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα; Στην ομοσπονδία θα μοιραστεί τις εξουσίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα αποδεχθεί τις εγγυήσεις και την πολιτική ισότητα με την εκ περιτροπής προεδρία και θα δεχθεί ανάμεσά της τουλάχιστον 120 χιλιάδες έποικους από την Τουρκία. Στη διχοτόμηση θα νομιμοποιήσει την εισβολή και την κατοχή, θα δεχθεί να έχει χερσαία σύνορα στον βορρά με την Τουρκία και θα ενταφιάσει το όνειρο για επανένωση του νησιού μια μέρα. Και η άλλη επιλογή. Η συνέχιση του σημερινού στάτους κβο. Νομίζω ότι αυτή φαίνεται η πιο κατάλληλη απ’ όλες τις επιλογές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επομένως, δεν κατηγορώ όσα θα γίνουν στο εξής. Υπάρχει και η επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν την αποδέχεται με την παλιά της μορφή. Την απορρίπτουν και η ε/κ και η τ/κ πλευρά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται τους Τουρκοκύπριους ως ίσους πολίτες όχι ως ίση κοινότητα. Γι’ αυτό δεν θέλει να επιστρέψει στον συνεταιρισμό του 1960. Η δε τουρκοκυπριακή πλευρά που είναι γεμάτη με προσευχές κατάκτησης, ονειρεύεται περισσότερα από το 1960».

Βάζει στο άρθρο του τον τίτλο: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του στάτους κβο. Ακριβέστατος. Γιατί, ουδείς θα έπρεπε να έχει ως επιλογή τη συνέχιση του στάτους κβο. Είναι καταστροφικό γιατί εδραιώνει τα τελεσμένα της κατοχής. Δεν τα νομιμοποιεί, βεβαίως, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όμως, φαντάσου σε τι αδιέξοδο βρισκόμαστε όταν οι άλλες επιλογές που έχουμε είναι χειρότερες από το στάτους κβο. Ακόμα και η ομοσπονδία, η οποία πράγματι θα μπορούσε να είναι η μόνη επιλογή που θα έκτιζε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος. Αλλά, όχι με όσες πρόνοιες αξιώνει η τουρκική πλευρά, ούτε με όσες συμφώνησε ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ακριβώς που περιγράφει ο Σενέρ είναι όλη η ουσία του αδιεξόδου μας. Διαστρέβλωσαν τόσο βάναυσα το ομοσπονδιακό πολίτευμα, δεν το έκαναν απλώς αγνώριστο, το έκαναν ένα πολίτευμα Φρανκενστάιν. Σε σημείο, που διερωτάται κανείς για ποιο λόγο οι Ελληνοκύπριοι να συμφωνήσουν σε τέτοιο κράτος. Ειδικά οι πολιτικοί, που γνωρίζουν όλες τις ουσιαστικές πρόνοιες και όλες όσες επιπρόσθετα αξιώνουν οι Τούρκοι και μας καλούν, οι «δικοί μας», να τις δεχθούμε για να τελειώνουμε. «Στην ομοσπονδία (η ε/κ πλευρά) θα μοιραστεί τις εξουσίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά», λέει ο Σενέρ. Κι αυτό είναι ήδη συμφωνημένο. Θα δεχθεί «και την πολιτική ισότητα με την εκ περιτροπής προεδρία». Κι αυτό συμφωνημένο. «Θα δεχθεί ανάμεσά της τουλάχιστον 120 χιλιάδες έποικους». Κι αυτό συμφωνημένο. Αλλά, δεν αρκούν. Πρέπει να δεχθεί και τις εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό και τον εσαεί ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο. Πρέπει να δεχθεί και το δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Πρέπει να δεχθεί και τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, όχι με τους Τουρκοκύπριους αλλά με την Τουρκία. Πρέπει να δεχθεί και τη μεταφορά του στους τουρκικούς αγωγούς (κι αυτό δεν το απαιτεί μόνο η Άγκυρα αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, ακόμα και ο Ακιντζί). Πρέπει να δεχθεί στην πραγματικότητα ότι με μια λύση ΔΔΟ, όπως εξελίχθηκε στα διάφορα τραπέζια των συνομιλιών και όπως αποθρασυνόμενη την ξεχείλωσε η τουρκική πλευρά, θα έχουμε ουσιαστικά στην Κύπρο δύο κρατίδια, προτεκτοράτα της Τουρκίας και τα δύο (οι προτάσεις του Τσαβούσογλου για τις εγγυήσεις «σκεπάζουν» και το ελληνοκυπριακό κρατίδιο), αλλά κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο δεν θα έχουμε.

«Ίσως το στάτους κβο να πλήττει και τις δύο πλευρές», καταλήγει ο Σενέρ, «όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζημιά που προκαλεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που ουσιαστικά έχει ανάγκη τη λύση. Παρά ταύτα, δεν γίνονται καθόλου πιο ήπιες οι απαιτήσεις της και προτιμά να αφήνεται στις αγκάλες της Τουρκίας…». Ας το σκεφτούν οι Τουρκοκύπριοι τώρα που θα ψηφίσουν και τη νέα ηγεσία τους.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube