Weather Icon
Λιβύη 21 Αυγούστου 2020

Οι λεπτομέρειες και το παρασκήνιο της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Οι λεπτομέρειες και το παρασκήνιο της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Η Σύρτη ορίστηκε νέα έδρα του Προσωρινού Προεδρικού Συμβουλίου – Εκλογές το Μάρτιο

του Γιώργου Κουτσούμη

Σε δύο ταυτόχρονες δηλώσεις, ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου του Κινήματος Εθνικής Συμφωνίας, Faiz Al-Sarraj και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, Aqila Saleh, ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, άμεση κατάπαυση του πυρός και των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.

Η δήλωση του Προεδρικού Συμβουλίου αναφέρει ότι, «εκδίδει οδηγία σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τα πυρά και όλες οι επιχειρήσεις μάχης σε ολόκληρο το έδαφος της Λιβύης».

Εξήγησε ότι “για την επίτευξη αποτελεσματικής κατάπαυσης του πυρός απαιτείται οι περιοχές Sirte (βόρεια) και Jufrah (κεντρικά) να αποστρατικοποιηθούν και οι αστυνομικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις ασφαλείας εντός αυτών.”

Καλώντας για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με μια κατάλληλη συνταγματική βάση που θα συμφωνηθεί από τους Λιβύους.

Κάλεσε επίσης, για “επανέναρξη της παραγωγής και των εξαγωγών στις πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου στη Λιβυκή Τράπεζα Εξωτερικού”.

Η δήλωση ορίζει ότι “τα έσοδα από το πετρέλαιο δεν θα διατεθούν παρά μόνο μετά την επίτευξη ολοκληρωμένων πολιτικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βερολίνου, με τρόπο που εγγυάται τη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση με τη βοήθεια της αποστολής του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, Aqila Saleh, κάλεσε σε δήλωση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την επιλογή της πόλης Sirte ως προσωρινής έδρας για το νέο Προεδρικό Συμβούλιο.

Η δήλωση απαίτησε:

Όλες οι πλευρές σταματούν αμέσως τα πυρά και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλη τη χώρα.

“Η κατάπαυση του πυρός καθιστά την πόλη Sirte προσωρινή έδρα για το νέο Προεδρικό Συμβούλιο και ενώνει όλους τους Λίβυους φέρνοντάς τους πιο κοντά, και μια επίσημη αστυνομική δύναμη ασφαλείας από διάφορες περιοχές εξασφαλίζει την προετοιμασία για την ενοποίηση των κρατικών θεσμών”, ανέφερε η δήλωση.

“Η έμφαση στη διατήρηση των δυνατοτήτων του Λιβυκού λαού θα συνεχίσει την παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου και θα παγώσει τα έσοδά του στον ειδικό λογαριασμό της Λιβυκής Τράπεζας Εξωτερικού ενώ το ποσό θα διατεθεί μόνο μετά την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης”.

Η δήλωση κάλεσε όλα τα μέρη να «προχωρήσουν μπροστά, να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν πίσω τους τις συγκρούσεις και να κοιτάξουν το μέλλον και να οικοδομήσουν το κράτος μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας σύμφωνα με το σύνταγμα και να ξεκινήσουν μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση ως βάση για την οικοδόμηση του έθνους και τη διασφάλιση της σταθερότητάς του».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι χαιρέτισε την απόφαση κατάπαυσης του πυρός σε όλο το έδαφος της Λιβύης, τονίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε σε ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του στο «Twitter»: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις που εξέδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη για να σταματήσουν τα πυρά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο το έδαφος της Λιβύης, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης και των φιλοδοξιών του λαού της Λιβύης να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και ευημερία στη Λιβύη και για τη διατήρηση των δυνατοτήτων του λαού της.

Ο Al-Sarraj ισχυρίστηκε ότι ο απώτερος στόχος της κατάπαυσης του πυρός είναι η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας στο έδαφος της Λιβύης και η έξοδος των ξένων μισθοφόρων δυνάμεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Al-Sarraj ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και βέλτιστης διαχείρισης των εθνικών πόρων, επιβεβαιώνοντας ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου είναι η μόνη που έχει το δικαίωμα να εποπτεύει την ασφάλεια των πετρελαϊκών πεδίων και των λιμένων σε ολόκληρη τη Λιβύη.

Ο Σάλεχ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός μειώνει το δρόμο για ξένες επεμβάσεις, βγάζει τους μισθοφόρους εκτός χώρας, διαλύει πολιτοφυλακές και συμβάλλει στην επιστροφή της άντλησης πετρελαίου.

Ο Saleh εξέφρασε επίσης την επιθυμία του για κατάπαυση του πυρός, καθιστώντας την Sirte προσωρινή έδρα για το νέο Προεδρικό Συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η επίσημη αστυνομία από διάφορες περιοχές θα εξασφαλίζει την ηρεμία την πόλη. Επίσης είπε ότι το νέο Συμβούλιο Προεδρίας πρέπει να ξεκινήσει από την πόλη Sirte και να την ασφαλίσει με αστυνομική δύναμη από όλη τη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις του στο “Sky News Arabia”, ότι δεν θα δεχτεί καμία διαίρεση της Λιβύης, λέγοντας ότι “επιδιώκουμε να ενώσουμε τους κρατικούς θεσμούς και όλοι οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λιβύη”.

Γ. Κουτσούμης

Πηγή: Ανιχνεύσεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube