Weather Icon

O Τσαβούσογλου στη Βηρυτό… Toυς χαρίζουμε και το Λίβανο;;;;

O Τσαβούσογλου στη Βηρυτό… Toυς χαρίζουμε και το Λίβανο;;;;
O ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, πήγε στη Βηρυτό μαζί με τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου…
Γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν τον πρόλαβε; γιατί δεν έσπευσε πρώτος;; Toυς χαρίζουμε και το Λίβανο.. Τώρα αυτό θεραπεύεται αν πάει αύριο η Πρόεδρος ή ο Έλληνας Πρωθυπουργός… Παραχωρούμε πολύ ζωτικό χώρο στη διπλωματία στο νεοθωμανικό επεκτατισμό και μετά ακολουθούμε ασθμαίνοντας… αυτό έγινε και στη Λιβύη, στη δε Συρία η Τουρκία έκανε εισβολή και κατοχή και η δε Ελλάδα δεν έχει ούτε προξενείο…
Η Ελλάδα έχει διαχρονικά ερείσματα στο Λίβανο και Συρία, πολιτισμικά και ιστορικά πολύ πιο πριν η Οθωμανική αυτοκρατορία σαρώσει τις περιοχές… Στο Λίβανο το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, πολλοί έχουν ελληνική υπηκοότητα και οι ελληνορθόδοξοι είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινότητες… Ελληνιστική περίοδος , βυζαντινή περίοδος απαλλοτριώνονται στο βωμό γεωπολιτικής… Η παρουσία Ελλήνων στη Μέση Ανατολή καταγράφεται από τα μινωικά χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αποίκισαν αυτές τις περιοχές από το 2.000 π.Χ., αργότερα στα ελληνιστικά χρόνια, στη ρωμαϊκή περίοδο αλλά και τον μεσαίωνα.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Λιβάνου απαριθμεί 3.000 Έλληνες που ζουν στο Λίβανο αλλά στην πραγματικότητα είναι περί τους 300.000 δηλ. το 7-8% του πληθυσμού, και η 4η μεγαλύτερη κοινότητα του Λιβάνου, μετά τους σουνίτες, σιίτες, μαρωνίτες.
.
Ο αριθμός 3.000 αντιπροσωπεύει εκείνους που έχουν την «ελληνική ιθαγένεια» από το σύγχρονο ελληνικό κράτος … και εκείνων που ήρθαν από την Μικρά Ασία στο Λίβανο μετά το 1920.
.
Την Τρίπολη Λιβάνου την ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδος όταν μετά τον νικηφόρο πόλεμο με την Τύρο που δεν του υποτάχθηκε ένωσε τις τρεις ”κώμαις” που συνασπίστηκαν μαζί του και ίδρυσε έτσι την Τρίπολη, την Τρίπολη Λιβάνου. Η πόλη Αμιούν (πιθανώς από τη σημιτική λέξη για τους Έλληνες, Γιουνάν), πρωτεύουσα της επαρχίας Κούρα ( από την ελληνική λέξη χωριά), η επονομαζόμενη Ηλιούπολις επί Πτολεμαίων, το σημερινό Balbeek κάθε γωνιά του Λιβάνου έχει άρωμα ελληνισμού….
.
Ερώτημα αδαή: με βάση το γεγονός ότι καταστράφηκαν όλοι οι ελληνορθόδοξοι ναοί στη Βηρυτό και οι υποδομές του πατριαρχείου, π.χ νοσοκομεία κλπ, εκτός της Συρίας που δεν στείλαμε ένα μπουκάλι γάλα στον 8ετή πόλεμο, η Εκκλησία της Ελλάδας έστειλε αποστολή αλληλεγγύης στο Λίβανο;;
.
Και εν τέλει ποιον εξυπηρετεί να εκκενωθεί η Μέση Ανατολή από χριστιανικό στοιχείο και μάλιστα ορθόδοξο αφού η ιστορία του χριστιανισμού στην Ανατολή είναι η Ορθοδοξία;;;  Και ποιο θα είναι το μέλλον της Ορθοδοξίας αν αποκοπεί από την κοιτίδα της;;;

Ο πατήρ Ιουστίνος τόνισε στο skay ότι δυστυχώς καταστράφηκαν όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού. «Έχουμε μια ορθόδοξη καταστροφή. Όλοι οι ναοί, το νοσοκομείο της Μητροπόλεώς μας, τα ιδρύματα, δεν λειτουργούν», τόνισε.

το ανέβασαν οι Ορθόδοξοι του Λιβάνου

dimpenews.com

Φουάτ Οκτάι: Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού

Η Τουρκία θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λίβανο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

.
«Θα διαθέσουμε το λιμάνι της Μερσίνης για εμπορικές συναλλαγές αλλά και για αποθήκευση μέχρι να ξαναλειτουργήσει το λιμάνι της Βηρυτού», είπε χαρακτηριστικά ο Οκτάι. 
.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και φάρμακα και ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στη διάθεση του Λιβάνου
.
kathimerini.gr/.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube