REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Τουρκία 24 Αυγούστου 2020

Ο νέος Ξέρξης «μαστιγώνει» την Μεσόγειο: η Δύση θα παραμένει άπραγη;

Ο νέος Ξέρξης «μαστιγώνει» την Μεσόγειο: η Δύση θα παραμένει άπραγη;

της Πολυβίας Παραρά* 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Omer Celik επιτέθηκε φραστικά στην Ελλάδα δηλώνοντας μεταξύ άλλων: « Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την Ευρώπη ελληνικό θέατρο».  Ο αυταρχικός Προέδρος της Τουρκίας  και ο εκπρόσωπός του δεν γνωρίζουν σίγουρα τι είναι το ελληνικό θέατρο το οποίο επικαλούνται σαρκαστικά. Το ελληνικό θέατρο ήταν  γέννημα της αθηναϊκής δημοκρατίας,  για να την υπηρετεί και να την προστατεύει διδάσκοντας ότι ποτέ κανείς δεν μπορεί να  εμπιστευτεί την εξουσία του ενός και ότι μόνο οι συλλογικοί θεσμοί εγγυώνται την ευδαιμονία της πολιτείας. Γνωρίζει άραγε το οντολογικό περιεχόμενο της δημοκρατίας ο κ. Ερντογάν; Σίγουρα όχι αφού αρεσκόμενος στην ιδιότητα του νεοσουλτάνου φυλακίζει, βασανίζει και εξοντώνει κάθε ελεύθερη φωνή συμπατριώτη του.

Αλλά και τι να καταλάβει ο αυταρχικός ηγεμόνας και από το αρχαίο ελληνικό θέατρο; Εάν καταλάβαινε, θα είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι ως  νέος Ξέρξης βαδίζει στα χνάρια του αισχύλειου τραγικού ήρωα της  τραγωδίας « Πέρσες», ο οποίος τότε δύσφρων ήθελε να κατακτήσει την Ευρώπη, υποδουλώνοντας τον ελληνικό κόσμο. «Θα πορευτούμε  την καλύτερη εποχή του χρόνου και  αφού κατακτήσουμε την Ευρώπη, θα γυρίσουμε πίσω στην Ασία», έλεγε ο Ξέρξης όπως μάς παραδίδει ο Ηρόδοτος στις Ιστορίες (7.50.4). Λέει, λοιπόν, το ελληνικό θέατρο ότι « η μία  γυναίκα καμάρωνε για την στολή της  και είχε στα γκέμια του Ξέρξη υποταγμένο το στόμα, η άλλη όμως χτυπιόταν και το άρμα πιάνει και σπάει τα σύνεργα με ορμή  σέρνει τον Ξέρξη δίχως χαλινάρια και τον ζυγό στην μέση κομματιάζει, κι εκείνος από την ντροπή του τα ρούχα του ξεσκίζει», Αισχύλου Πέρσες.  Και για την Ιστορία, ο αλαζονικός δεσπότης βέβαια όχι μόνο δεν κατέκτησε τον ελληνικό κόσμο αλλά  ηττήθηκε κατά κράτος και γύρισε ταπεινωμένος στην Ασία.

Ο Ερντογάν, ως  νέος Ξέρξης, επιχειρεί  με όχημα τον αυταρχισμό να εκφοβίσει και να υποτάξει τους ελεύθερους λαούς της Μεσογείου, επιτιθέμενος στον Ελληνισμό. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα θαλάσσια εδάφη μιας κυρίαρχης χώρας ισούνται με τα ηπειρωτικά της εδάφη και αυτή την στιγμή ο νέος Ξέρξης βαδίζει πάνω σε ελληνικά και κυπριακά εδάφη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εάν η Δύση αδρανής τού το επιτρέψει αυτό, να γνωρίζει ότι θα έχει εκθρέψει το αυταρχικό φαινόμενο  πέριξ των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ίδια την Ευρώπη. Επίσης, θα έχει επιτρέψει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνακόλουθα την αποδυνάμωσή του, γιατί το δίκαιο που καταπατείται ατιμώρητα χάνει την ισχύ του. Η δύναμη του νόμου είναι μόνο η εφαρμογή του.

Όλοι θα αναλάβουν σήμερα τις ευθύνες τους και με τις πράξεις τους θα αποδείξουν τι υπηρετούν. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου. Ο ελληνικός κόσμος ορθώνεται σήμερα εμπροσθοφυλακή αντιμέτωπος με τον δεσποτισμό και τον επεκτατισμό του νεο-οθωμανισμού. Μόνο η  δημοκρατική Γαλλία εκφράζει εμπράκτως μέχρι στιγμής την αντίθεσή της στον αυταρχισμό και στο επεκτατισμό του νεοσουλτάνου στους λαούς της Μεσογείου και συντάσσεται με την Ελλάδα και την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.   

Άραγε η  υπόλοιπη Δύση τι περιμένει; Θα στέκεται άπραγη να παρακολουθεί  την καταπάτηση της  έννομης εθνικής κυριαρχίας δύο δημοκρατικών χωρών μελών της Ε.Ε. από έναν μεγαλοϊδεατικό αυταρχικό ηγεμόνα που φαντασιώνεται την «Γαλάζια Πατρίδα» στην Μεσόγειο; Θα ομολογήσει, λοιπόν, η Δύση  ότι τον εικοστό πρώτο αιώνα μετράει πρωτίστως στενά οικονομικά συμφέροντα απεμπολώντας τα ανθρωπιστικά ιδεώδη; Πολύ λυπηρή προοπτική για την Δύση και για την ανθρωπότητα. 

Οι Έλληνες πίστευαν και ακόμα πιστεύουν ότι « μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος» και μόνο αυτός. Εάν η Δύση το ξεχάσει αυτό, υπονομεύει την ίδια την θεμέλια ταυτοτική της υπόσταση που την δόμησε πάνω στο ελληνικό ανθρωποκεντρικό φαινόμενο. Διαχειριζόμενοι το πολιτικό παρόν φέρουμε ευθύνη και για τις γενιές που έρχονται. Η «ουδετερότητα» ενώπιον του παραβιαστή και του παραβιαζόμενου ενοχοποιεί αυτόν που παρακολουθεί άπραγος τον παραβιαστή και υπονομεύει το δίκαιο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το γνωρίζουμε όλοι ότι είναι έτσι και  κάποτε πρέπει να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους.

Πρέπει να καταλάβει η Δύση ότι η εποχή του στενού οικονομικού συμφέροντος βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα και το πρωτεύον είναι  ο ελεύθερος δημοκρατικός κόσμος. Και πρέπει να πάρει θέση. Ο ελληνικός κόσμος πολέμησε και νίκησε τον Ξέρξη που μαστίγωνε τον Ελλησποντο: « Ο Ξέρξης διέταξε τριακόσια μαστιγώματα στο σώμα της θάλασσας του Ελλησπόντου και έριξε στο πέλαγος ένα ζευγάρι χειροπέδες», παραδίδει ο Ηρόδοτος. Σήμερα ο νέος Ξέρξης υβριστής «μαστιγώνει» την Μεσόγειο  και ο Ελληνισμός ορθώνεται μπροστά του να υπερασπίσει το «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπός εστί».  Η Ιστορία φέρνει την υπόλοιπη Δύση προ των ευθυνών της να επιδείξει ποιες αξίες υιοθετεί.

 *Η Πολυβία Παραρά είναι διδάκτωρ Ελληνικών Σπουδών και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ, ΗΠΑ.

 [email protected]   

 https://democraticaspiration.blogspot.com/ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube