Weather Icon

Ο μαραθώνιος των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι «καυτές» εβδομάδες που ακολουθούν – Η συνεχής κλιμάκωση της Άγκυρας και η ετοιμότητα της Αθήνας

Ο μαραθώνιος των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι «καυτές» εβδομάδες που ακολουθούν – Η συνεχής κλιμάκωση της Άγκυρας και η ετοιμότητα της Αθήνας

Η προαναγγελία Τσαβούσογλου για περαιτέρω παραμονή τουλάχιστον 90 ημερών και έρευνες του Oruc Reis στη Μεσόγειο δίνει το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για αποκλιμάκωση της έντασης. Κάθε άλλο. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία αλλά και τις αντοχές τόσο της Αθήνας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κρίση σταδιακά μετατρέπεται σε αγώνα αντοχής με τον Ελληνικό Στόλο να βρίσκεται ήδη αναπτυγμένος εδώ και ενάμιση μήνα στο Αιγαίο και την Πολεμική Αεροπορία να παραμένει σε “κόκκινο” συναγερμό με το σύνολο των μαχητικών οπλισμένο και έτοιμο να αναλάβει αποστολές. Αλλά και τις χερσαίες δυνάμεις τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά να έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες όλα τα πλοία βρίσκονται εκτός ναυστάθμων για πολλές εβδομάδες και μάλιστα μέσα στην “καρδιά” του καλοκαιριού. Με το Αρχηγείο Στόλου να προχωρά καθημερινά σε αναδιάταξη των δυνάμεων αλλά έχοντας πάντα ως στόχο όλες οι Μονάδες επιφανείας αλλά και τα υποβρύχια να βρίσκονται σε καίριες θέσεις έτοιμα να αναλάβουν αποστολές ανά πάσα στιγμή.

Τουλάχιστον 3.000 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού πάνω στα Πολεμικά πλοία μακριά από τις οικογένειές τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποτροπής. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις όπως συνέβη με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ τα Ελληνικά πληρώματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των Τούρκων στη θάλασσα και να λειτουργήσουν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται από την 21η Ιουλίου όταν βγήκε για πρώτη φορά ο Τουρκικός στόλος στο Αιγαίο και η Πολεμική Αεροπορία. Όλες οι Πολεμικές Μοίρες παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή με το σύνολο ιπτάμενων και τεχνικών να έχουν ανακληθεί, τα μαχητικά να έχουν φορτωθεί όπλα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Τα “γεράκια” επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την αυξανόμενη τις τελευταίες ημέρες επιθετικότητα των γειτόνων ειδικά έπειτα από τον αιφνιδιασμό των Τούρκων στην Κύπρο με την ΕΥΝΟΜΙΑ.

Την ίδια ώρα, στον Έβρο και στα νησιά μπορεί το μεταναστευτικό ρεύμα να έχει ανασχεθεί ωστόσο οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς δεν μπορούν παρά να παραμένουν σε επαγρύπνηση. Άλλωστε η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι σπεύδει να εκμεταλλευτεί κάθε περιστατικό για να αποκομίσει οφέλη και σε τακτά διαστήματα ποντάρει σε πιθανό εφησυχασμό για να αιφνιδιάσει. Μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση του ΓΕΣ να πραγματοποιηθούν την περασμένη εβδομάδα ασκήσεις στον Έβρο με συμμετοχή της 31ης και της 50ηςΜηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Για την στρατιωτική ηγεσία με δεδομένη την εμπρηστική στάση της Άγκυρας αποτελεί μονόδρομο η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο 100%. Με συνεχείς ασκήσεις η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καταφέρνουν έως τώρα με επιτυχία να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τόσο την ετοιμότητα και επαγρύπνηση του προσωπικού όσο και το ηθικό των στελεχών. Παρά την παλαιότητα του υλικού ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό ο σχεδιασμός προβλέπει την παραμονή στη θάλασσα του συνόλου των δυνάμεων όσο ο Τουρκικός στόλος βρίςκεται εκτός ναυστάθμων. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τονίζουν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube