Weather Icon

Ο Λίβανος κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προς διεθνή πολιτική επανάκτηση των εκρήξεων στη Βηρυτό. 22 παράνομες ισραηλινές πτήσεις πάνω από το Λίβανο στις 4 και 5 Αυγούστου!

Ο Λίβανος κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προς διεθνή πολιτική επανάκτηση των εκρήξεων στη Βηρυτό. 22 παράνομες ισραηλινές πτήσεις πάνω από το Λίβανο στις 4 και 5 Αυγούστου!

  Strategika51    05/08/2020
.
Ο Λίβανος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και έπληξαν σχεδόν τη μισή πρωτεύουσα.
.
Οι αρχές του Λιβάνου επιβεβαίωσαν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στους υπεύθυνους για αυτήν την τραγωδία που σκότωσε περισσότερους από εκατό τριάντα ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 5.000 άλλους.
.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τη διεθνή πολιτική επανάκτηση αυτών των εκρήξεων και όλες οι ενδείξεις φαίνεται να δείχνουν μια κατάσταση παρόμοια με τις συνέπειες της ισχυρής έκρηξης που κόστισε τη ζωή του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στη corniche της Βηρυτού το 2005. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα είναι η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ που θα βρεθεί στη θέση της Συρίας.
.
Ο Λίβανος είναι μια επίσημα χρεοκοπημένη χώρα που διεξαγάγει πολύ δύσκολες συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές και οικονομικές κυρώσεις λόγω του κυρίαρχου πολιτικού ρόλου της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στην πολιτική ζωή του Λιβάνου. Η πολιτική τάξη του Λιβάνου παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη μεταξύ ενός φιλοδυτικού ρεύματος που υπόκειται στην επιρροή των πλούσιων χωρών του Κόλπου και ενός άλλου μέρους που υποστηρίζει τον άξονα Δαμασκού-Τεχεράνης. Το πολιτικο-στρατιωτικό κίνημα της Χεζμπολάχ υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση και παραμένει σύμμαχος με το Ιράν.
.
Για την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της, οι εκρήξεις στη Βηρυτό είναι μια ευκαιρία να επανακτήσουν τον Λίβανο και να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ τμήματος του Λιβάνου και του άξονα Δαμασκού-Τεχεράνης, έναν στόχο που δεν μπορούσε να επιτύχει ο σκληρός υβριδικός πόλεμος τα τελευταία οκτώ χρόνια.
.
Για τους υποστηρικτές αυτού του μπλοκ, η πολύ ισχυρή βομβιστική επίθεση που δολοφόνησε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι κατέστησε δυνατή να βάλει τη Συρία με τη πλάτη στον τοίχο και προπαντός να την οδηγήσει να φύγει στρατιωτικά από τον Λίβανο και να την αποδυναμώσει από στρατηγική άποψη ως προοίμιο για μια αλλαγή καθεστώτος που δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Μεταξύ του 2005 και του 2010, η Συρία αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διεθνούς πίεσης, της οποίας η κορύφωση ήταν η δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.
.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ξανά έτσι ώστε να στοχεύσουν τη Χεζμπολάχ και να την κατηγορήσουν. Η καταστροφική οικονομική κατάσταση του Λιβάνου λόγω της αχαλίνωτης διαφθοράς και ενός υβριδικού χρηματοπιστωτικού και νομισματικού πολέμου φαίνεται ευνοϊκή για τη συγκεκριμένη στόχευση της Χεζμπολάχ. Θα αρκούσε η δικαιοσύνη του Λιβάνου να εξακριβώσει δεσμούς μεταξύ των υπευθύνων του λιμανιού της Βηρυτού και του πολιτικού κινήματος για να ξεκινήσει η μηχανή με βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας.
.
Η βοήθεια ορισμένων χωρών και οι επισκέψεις ορισμένων αρχηγών κρατών στο Λίβανο δεν θα μπορούσαν να είναι εκτός του γενικού πλαισίου αυτής της παγκόσμιας υβριδικής πολεμικής προσπάθειας.
.
Οι παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου από το Ισραήλ μεταξύ 4 και 5 Αυγούστου 2020
.
Η ισραηλινή αεροπορία παραβίασε τον λιβανικό εναέριο χώρο 22 φορές μεταξύ 4 και 5 Αυγούστου 2020.
.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Λιβάνου, τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν παράνομα πάνω από το Λιβανικό έδαφος 22 φορές, πάνω από τη Βηρυτό, τη Νάκουρα, την Τύρο, τη Βαάμπντα κ.λπ. Τα επανδρωμένα και μη αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου τη στιγμή των μεγάλων εκρήξεων που συγκλόνισαν τη Βηρυτό. Η λιβανέζικη στρατιωτική πηγή προσθέτει ότι αυτές οι παραβιάσεις παρακολουθούνται σε συνεργασία με τις προσωρινές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο.
.

Le Liban décrète l’état d’urgence, vers une récupération politique internationale des explosions de Beyrouth


σχετικά άρθρα