Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 9 Αυγούστου 2020

Nέο πλήγμα για την Άγκυρα-Ρωσικής κατασκευής MiG-29 κατέστρεψε αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα ΜΙΜ-23 Hawk πλησίον της Σύρτης

Nέο πλήγμα για την Άγκυρα-Ρωσικής κατασκευής MiG-29 κατέστρεψε αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα ΜΙΜ-23 Hawk πλησίον της Σύρτης

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αναφορές ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 έχουν καταστρέψει τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα MIM-23 Hawk μεσαίου βεληνεκούς.

https://youtu.be/k1Bvt4ODdVk

Αυτή η πιθανότατα στηρίζεται σε δύο ξεχωριστά περιστατικά.

Στις 5 Ιουλίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ανέφερε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επιτέθηκε στην προσφάτως καταλιφθήσα αεροπορική βάση αλ-Γουατίγια.

Η αεροπορική βάση μετατράπηκε γρήγορα σε τουρκική στρατιωτική βάση και ένα MIM-23 Hawk αναπτύχθηκε γρήγορα, μαζί με άλλο εξοπλισμό (ραντάρ επιφανείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες-βίντεο, ένα ρωσικό MiG-29 κατέστρεψε το αμερικανικό σύστημα.

Ξεχωριστά, ρωσικά μαχητικά MiG-29 στα τέλη Ιουλίου κατέστρεψαν τα αμερικανικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς MIM-23 Hawk που βρίσκονται κοντά στην πόλη Syrte στη Λιβύη, σύμφωνα με την πολωνική αμυντική επιθεώρηση Defense24.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι χειριστές του συγκροτήματος ΜΙΜ-23 ήταν ο τουρκικός στρατός, και η εξάλειψή του κατέστησε δυνατή την αποτροπή της επίθεσης στην πόλη από τις δυνάμεις της GNA (υποστηριζόμενη από την Τουρκία).

Σύμφωνα με defense24, το MIM-23 Hawk ήταν σε θέση να ανιχνεύσει το MiG-29, δεδομένου ότι το τελευταίο χρησιμοποιήθηκε πιθανώς ενάντια στο πρώτο από τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Η δημοσίευση αποκαλύπτει πως τα αεροπλάνα πιλοτάρονταν από Ρώσους πιλότους.

“Έτσι, αυτό μπορεί να είναι μια άλλη απόδειξη ότι τα αεροσκάφη MiG-29 εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό δυναμικό μάχης, εφόσον είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα όπλα ακριβείας και πιλοτάρονται από καλά εκπαιδευμένους πιλότους,”  κατέληξε το δημοσίευμα.

Επιπρόσθετα, διάφορα δημοσιεύματα διαψεύδουν τον βομβαρδισμό και αναφέρουν πως τα Hawk καταστράφηκαν από βολές πυροβολικού του GNA, που έλαβαν μέρος εντός Σύρτης. 

Τα πυρά του λιβυκού πυροβολικού έβαλαν έναντι των θέσεων αεράμυνας που εντόπισαν καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τα μαχητικά δεν έγιναν αντιληπτά εγκαίρως από τα συστήματα αεράμυνας. Αυτό επέτρεψε στα μαχητικά να χτυπήσουν τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων και να καταστρέψουν αρκετές αντιαεροποητικές εγκαταστάσεις.

Αυτό συνάδει με μια έκθεση της Αφρικανικής Διοίκησης των ΗΠΑ που αναφέρει ότι μια παρτίδα στρατιωτικών αεροσκαφών παραδόθηκε στη Λιβύη από τη Ρωσία. Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το Πεντάγωνο, τα λιβυκά στρατεύματα του στρατάρχη Χάφταρ έλαβαν μαχητικά MiG-29 και βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24.

Επιπλέον, τα μαχητικά MiG-29 χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει ενεργά τον Χάφταρ και αντιτίθεται στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τροποποιημένα μαχητικά  MiG-29M / M2, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους εδάφους.

Σχόλιο: Τα τροποποιημένα ρωσικά αεροσκάφη MiG-29M/M2  που έχουν ενεργό ρόλο στον εμφύλιο της Λιβύης αποτελούν εξελιγμένη έκδοση του Mig-29 μετατρέποντας το αεροσκάφος σε multirole fighter. Ο χαρακτήρας αυτός του επιτρέπει να διεξάγει πόλεμο αέρος-επιφανείας μέσω δεδομένων στοχοποίησης υψηλής ακρίβειας δεδομένης της μεγάλης απόστασης βολής. Πιθανότατα έβαλε έναντι των συστοιχιών Hawk μέσω των πυραύλων anti-radiation missiles Kh-31P οι ποίοι δεν ανιχνεύονται από τα τουρκικά ραντάρ λόγω των μικρών ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν.

Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: www.southfront.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube