REAL TIME |

Weather Icon

Να αποτρέψουμε Νέο Στρατηγικό Λάθος

Να αποτρέψουμε Νέο Στρατηγικό Λάθος

Του Φοίβου Κλόκκαρη*

Μετά τον ένδοξο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1955-59 των Ελλήνων της Κύπρου κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, ακολούθησαν τρία θανάσιμα στρατηγικά λάθη του Ελληνισμού, που έφεραν την Κύπρο στη σημερινή δεινή θέση:

(1) Οι συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου 1960, με τις οποίες η Τουρκία απόκτησε  επεμβατικά δικαιώματα στο νησί, εγκατέστησε στρατεύματα και πέτυχε την λειτουργική διχοτόμηση με ΒΕΤΟ και υπερβολικά προνόμια στην Τουρκοκυπριακή (ΤΚ) μειονότητα, την οποία ανήγαγε σε κοινότητα

(2) Η απομάκρυνση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο το 1967, που αποδυνάμωσε την άμυνα της

(3) Το εγκληματικό πραξικόπημα του 1974 που έδωσε την αφορμή της Τουρκικής εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου με τραγικές συνέπειες  για τον Κυπριακό Eλληνισμό.

Μετά το 1974 και μέχρι σήμερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος  νέου στρατηγικού λάθους του Ελληνισμού, που πρέπει να αποτραπεί γιατί θα είναι μοιραίο για την τύχη του. Είναι η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) , που προωθούν η Τουρκία και Βρετανία για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Η ΔΔΟ:

  • Νομιμοποιεί το διεθνές έγκλημα, που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου με την εισβολή, την κατοχή, την εθνοκάθαρση καi το μετατρέπει σε δικοινοτική διαφορά
  • Καταργεί το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και το αντικαθιστά με ένα καθεστώς υπο τουρκική κηδεμονία.
  • Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες με την επιβολή ζωνών εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων και περιουσιών και νομιμοποιεί την διχοτόμηση που επέβαλε η Τουρκία με την εισβολή.
  • Επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλη την Κύπρο μέσω των ΤΚ και της παραβίασης τής αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων στο επίπεδο της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.
  • Καταστρατηγεί τις αρχές της στρατιωτικής ασφάλειας (αφοπλισμός Κυπριακού κράτους) και της πολιτικής ασφάλειας ( αδυναμία λήψης απόφασης λόγω εξίσωσης πλειοψηφίας/μειοψηφίας).

Τουρκία και Βρετανία μεθοδεύουν, με δράσεις σε όλους τους τομείς( πολιτικός, διπλωματικός, στρατιωτικός, οικονομικός ,δημογραφικός, ενεργειακός, ψυχολογικός κ.α.) να καταλύσουν την ΚΔ και εξυφαίνουν επί μισό αιώνα  τη λύση ΔΔΟ, με ενέργειες υπόσκαψης της  και αναβάθμισης τής «ΤΔΒΚ». Επί του εδάφους η Τουρκία:

  • Μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε οιονεί επαρχία της, με την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου, τον εποικισμό, την πλήρη ισλαμοποίηση και την εγκατάσταση υποτελούς διοίκησης για να αποτελέσει ιδρυτικό  κρατίδιο στα πλαίσια λύσης ΔΔΟ.
  • Ενισχύει τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) και προβαίνει σε προωθήσεις στη Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός (ΓΚΠ) όπως στα Στροβίλια, την Λουρουτζίνα κ.α.
  • Προωθεί συστηματικά μέσω των κατεχομένων, την παράνομη μετανάστευση μουσουλμάνων, για να αλώσει δημογραφικά και τις ελεύθερες περιοχές.
  • Εισέβαλε το 2019 και στην ΑΟΖ τής ΚΔ, κατέλαβε μεγάλο μέρος της, το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα , με τα ΗΕ να τηρούν απαθή στάση και την ΕΕ να αντιδρά υποτονικά.
  • Τηρεί την Κύπρο σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό από εδάφους (ΤΔΚ) και θαλάσσης (πολεμικό ναυτικό, ερευνητικά σκάφη, γεωτρύπανα),).

Στο διπλωματικό πεδίο  Τουρκία  και Βρετανία επεδίωξαν  την εφαρμογή της ΔΔΟ μέσω του σχεδίου Ανάν των ΗΕ, το οποίο απέρριψαν με δημοψήφισμα οι ΕΚ το 2004.

Η Τουρκία με την στρατηγική του εξαναγκασμού δηλαδή την χρήση ή απειλή χρήσης ισχύος, επιδιώκει να εκφοβίσει τούς Ελληνοκύπριους (ΕΚ) και να τους αναγκάσει να αποδεχθούν την  τουρκικών όρων λύση ΔΔΟ.

Η Βρετανία κινητοποίησε ένα υποχθόνιο μηχανισμό ψυχολογικού πολέμου και προπαγάνδας, έχει διεισδύσει στην  ΕΚ κοινότητα άμεσα ή έμμεσα μέσω  διάφορων ποικιλόμορφων οργανισμών, ιδρυμάτων κ.α., επηρέασε την κοινή γνώμη  και έχει επιτύχει:

  • Να υιοθετηθεί από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου η λύση ΔΔΟ, ως η μοναδική λύση του Κυπριακού, παρά την απόρριψη της το 2004 από τους ΕΚ.
  • Να καλλιεργήσει στις τάξεις της, πνεύμα ηττοπάθειας και την ψευδαίσθηση ότι η ΔΔΟ «επανενώνει» την Κύπρο ενώ στην πραγματικότητα καταλύεται η ΚΔ και διχοτομείται το έδαφος, ο λαός και η εξουσία στο νησί (βρετανική τακτική του διαίρει και βασίλευε για την εσαεί παραμονή των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο).
  • Να υποβαθμισθεί η πτυχή της στρατιωτικής ισχύος και στα πλαίσια  της λύσης ΔΔΟ να υποστηρίζεται ο αφοπλισμός του κυπριακού κράτους.

Το ζητούμενο σήμερα για τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι να ξεφύγουμε από   την παγίδα της ΔΔΟ, και να αποφύγουμε ένα νέο στρατηγικό λάθος που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Ελληνισμού στο νησί. Να ενισχύσουμε επειγόντως την στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα της ΚΔ, να αποκηρύξουμε τη λύση ΔΔΟ και να υποστηρίζουμε λύση συνέχισης της λειτουργίας της ΚΔ και προσαρμογής της ως ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος απαλλαγμένο από ξένες επεμβάσεις και στρατεύματα.

* αντιστράτηγος ε.α.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube