Weather Icon
Γαλλία , Ιράν , Ισραήλ , Παλαιστίνη 3 Αυγούστου 2020

Μοσάντ VS Χαμάς / Ιράν: Ο πόλεμος των Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι “πηγές”

Μοσάντ VS Χαμάς / Ιράν:  Ο πόλεμος των Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι “πηγές”

του Alain Rodier*

Oταν το Ιράν εκτέλεσε τον Μαχμούντ Μουσαβί Majd, πρώην Ιρανό διερμηνέα που καταδικάστηκε για “κατασκοπεία υπερ τη Μοσάντ και τη CIA», μια άλλη παρόμοια υπόθεση που αφορά τη Χαμάς και την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών μόλις επιβεβαιώθηκε, αν και πολλά μυστήρια παραμένουν.

Στην περίπτωση του Ιράν, ο “πληροφοριοδότης” που ζoυσε στη Συρία φέρεται να διαβίβασε πληροφορίες στη Μοσάντ σχετικά με Ιρανικές ενέργειες στη χώρα αυτή. Ωστόσο, ο Μουσαβί Ματζ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για  την επιχείρηση δολοφονίας που στόχευσε τον υποστράτηγο Qassem Soleimani, αρχηγό της δύναμης Al-Quds των Ιρανών Pasdaran, στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου 2020. Ο ίδιος ήταν ήδη πίσω από τα κάγκελα για δύο χρόνια…Η εκτέλεσή του μπορεί να είναι μια προειδοποίηση σε όποιον μπει στον πειρασμό να συνεργαστεί με το Ισραήλ, ειδικά σε μια εποχή που πολλές ανεξήγητες πυρκαγιές λαμβάνουν χώρα σε όλο το Ιράν.

Λωρίδα της Γάζας

Η δεύτερη υπόθεση που αφορά τη Μοσάντ είναι ότι φέρεται να στρατολόγησε αρκετά μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μελών των ΟΥΚ των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassam, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

Ο Mohamed Ajwa, 32 ετών, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ένας από τους διοικητές της ειδικής μονάδας των ΟΥΚ, διέφυγε με ένα ισραηλινό ταχύπλοο σκάφος από τη Γαζα στα μέσα Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, δεκαέξι επιχειρησιακά στελέχη της Χαμάς συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ajwa στρατολογήθηκε από τη Μοσάντ το 2009, δηλαδή αμέσως μετά τον πόλεμο των «τούνελ» που διήρκεσε από τις 27 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 18 Ιανουαρίου 2019 και στοίχησε τη ζωή σε 13 Ισραηλινούς και 1.330 Παλαιστίνιους!

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο φυγάς είχε παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ηγετών της Χαμάς, τα μέρη όπου ήταν αποθηκευμένα τα όπλα της στρατιωτικής πτέρυγας και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης για τα στελέχη της. Ο αδελφός του Άjwa συνελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες όταν έπρεπε να συλλέξει χρήματα που κατατέθηκαν σε ένα “νεκρό γραμματοκιβώτιο” (BLM) από ένα άτομο με το παρατσούκλι “ο έμπορος”, στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα μέλος της Μοσάντ υπεύθυνο για την καταβολή πληρωμών σε πληροφοριοδότες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών απέδειξε για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητά της, διότι η στρατολόγηση Παλαιστινίων ακτιβιστών -ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιτυχής διαχείριση των ‘πηγών’ σε περιοχές υψηλού κινδύνου για περισσότερο από μια δεκαετία είναι κατόρθωμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ισραηλινό πολιτικό προσωπικό, θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο από τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους, δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τις Υπηρεσίες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να επιτύχει σημαντικά επιχειρησιακά αποτελέσματα. 

Alain Rodier είναι πρώην Αξιωματικός Πληροφοριών της DGSE με θητεία και στην Άγκυρα

Πηγή: http://www.atlantico.fr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube