Weather Icon

Μόνο κυρώσεις στις τουρκικές τράπεζες θα πονέσουν τον Ερντογάν

Μόνο κυρώσεις στις τουρκικές τράπεζες θα πονέσουν τον Ερντογάν

Ένα είναι το μέτρο που θα πονέσει πραγματικά την Τουρκία. Κυρώσεις στο τραπεζικό της σύστημα. Δεδομένου ότι οι τουρκικές τράπεζες νοσούν βαθύτατα, τυχόν κυρώσεις θα πλήξουν όχι μόνο τις ίδιες, αλλά και το περιβάλλον Ερντογάν, καθώς είναι γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει στενές σχέσεις με τον τραπεζικό τομέα της χώρας, όπως για παράδειγμα με την Halkbank, σημειώνει στο liberal.gr ο Αφεντούλης Λαγγίδης. 

«Σε μια στιγμή όπου η ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας έχει στραγγίξει, όπου η καταπονημένη λίρα έχει χάσει πάνω από 20% έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς και όπου εις μάτην η κεντρική τράπεζα της χώρας ξοδεύει δισεκατομμύρια δολαρίων για να την στηρίξει, το τελευταίο που θα ήθελε η χώρα θα ήταν κυρώσεις στο τραπεζικό της σύστημα», αναφέρει ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Εκτιμά πάντως ότι το τοπίο στην Ευρώπη παραμένει πολύ ρευστό μέχρι τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου και ότι μέχρι τότε, αν η Τουρκία δείξει ένα υποθετικό καλό πρόσωπο και επιδοθεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως για παράδειγμα να παράσχει δεσμεύσεις ότι θα σταματήσει την NAVTEX, η οποία ούτως ή άλλως εκπνέει την 1η Σεπτεμβρίου, οι εύθραυστες ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Πώς σχολιάζετε τη λίστα με τις προς επεξεργασία κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που ακούσαμε από τον Ζ. Μπορέλ;

Το status στις ευρωτουρκικές σχέσεις δείχνει σταδιακά να αλλάζει. Κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα Ερντογάν μπορεί να βλάψει τα δικά τους συμφέροντα. Απόρροια αυτού και φυσικά της ελληνικής κινητοποίησης είναι ο χθεσινός κατάλογος πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Κάποιες είναι αδυνατόν να γίνουν πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς αυτά αφορούν και τους πόρους για το προσφυγικό. Είναι πιο εύκολο να ληφθούν μέτρα κατά των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Άγκυρας, γεγονός που θα έχει κάποια αποτελέσματα, παρ’ ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα θα κινηθεί για προμήθεια ανταλλακτικών και σε άλλες αγορές.

Εκείνο το μέτρο που θα πονέσει την Τουρκία περισσότερο από κάθε άλλο και θα φρενάρει την πολιτική Ερντογάν αφορά τυχόν κυρώσεις στον τραπεζικό της τομέα. Δεδομένου ότι το τραπεζικό της σύστημα νοσεί βαθύτατα, τυχόν κυρώσεις θα πλήξουν όχι μόνο τις ίδιες τράπεζες αλλά και το περιβάλλον Ερντογάν, καθώς ελέγχεται από αυτόν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Halkbank.

για τη συνέχεια LIBERAL

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube