REAL TIME |

Weather Icon

Μεθοδεύουν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα μέσω Ε.Ε.

Μεθοδεύουν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα μέσω Ε.Ε.
  • Στο ψυγείο οι κυρώσεις ενώ σχεδιάζεται γκριζοποίηση και συνεκμετάλλευση
  • Πώς ο Ερντογάν παγώνει την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας
  • Αιγύπτου για την ΑΟΖ και αποκόπτει Κύπρο από Ελλάδα και τι σημαίνει ο διάλογος με ανοικτή ατζέντα

Να αποαναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ζητά η Τουρκία από την Ελλάδα μέσω της ΕΕ. Προτάσσει τη θέση ότι είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις αυτές που θα καθορίσουν την Κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ελληνοτουρκικού διαλόγου, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιθυμεί επί του θέματος συνομιλίες με το ψευδοκράτος.

Η θέση αυτή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου τουρκικού στρατηγικού σχεδιασμού για την γκριζοποίηση του Αιγαίου, τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου παντού, όπου υπάρχουν διαφιλονικούμενες περιοχές ώς την Κύπρο.

Αυτά είναι γνωστά και στη γερμανική Προεδρία, καθώς και στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Συνιστούν τη φιλοσοφία της τουρκικής πολιτικής όπως αυτή ξεδιπλώθηκε και αποκωδικοποιείται πίσω από τη διπλωματική γλώσσα του μυστικού παρασκηνίου στο Βερολίνο, που είχε στόχο αποτροπή της πρόσφατης κρίσης στην περιοχή του Καστελορίζου.

Την ίδια ώρα, ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, βρίσκονται στον αέρα οι λεγόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας από την ΕΕ. Το θέμα έχει θεσμικά μετατεθεί από το Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το κρατά παγωμένο για να δει τις εξελίξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Κύπρος και Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, δεν έχουν προχωρήσει σε εισήγηση συγκεκριμένων μέτρων-κυρώσεων.

Ταυτοχρόνως, όπως επισημαίνεται, ο κ. Μπορέλ δεν είναι υπέρ της λήψης τέτοιων μέτρων υπό το πρόσχημα ότι χάνει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο με την Τουρκία. Η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως τονίζεται, δίνει «λύση» στο θέμα των κυρώσεων, δεν οξύνει τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας και απομακρύνει την ένταση και το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

“Σημερινή”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube