Weather Icon

Με μαραθώνιο προκλήσεων απαντά η Τουρκία στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο – Απειλές και εκβιασμοί βάζουν φωτιά στη Μεσόγειο

Με μαραθώνιο προκλήσεων απαντά η Τουρκία στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο – Απειλές και εκβιασμοί βάζουν φωτιά στη Μεσόγειο

Το φάντασμα των κυρώσεων πλανάται για τα καλά πάνω από το κεφάλι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο και την παρουσίαση της «λίστας Μπορέλ». Ωστόσο, παρά το ευρωπαϊκό… τελεσίγραφο προς την Άγκυρα να απόσχει από τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες η Άγκυρα εμμένει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και συνεχίζει τις «πειρατικές» ενέργειες που απειλούν να βάλουν φωτιά στη Μεσόγειο.

Μαραθώνιος προκλήσεων
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex με διαφορετικές ημερομηνίες και για διαφορετικές περιοχές, προκειμένου να συνεχίσει το Oruc Reis τις έρευνές του στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και προς το τέλος του τριμήνου το Oruc Reis θα επιστρέψει στην (τουρκική) ηπειρωτική χώρα. «Το πλοίο Oruc Reis θα ξεκινήσει τις σεισμικές του έρευνες από το νοτιότερο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας μας, το οποίο δεν θα είναι το δυτικότερο και θα συνεχίσει μέχρι επάνω, δηλαδή μέχρι τη Φοινίκη, δυτικά της Αττάλειας, σε περιοχές όπου είχε λάβει παλαιότερα άδειες. Φυσικά οι Navtex θα εκδίδονται τμηματικά. Το Oruc Reis θα ξεκινήσει τις σεισμικές του έρευνες από νότια και στη συνέχεια θα κατευθύνεται όλο και πιο βόρεια, μέχρι τα όρια της ηπειρωτικής μας χώρας. Το χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσει 90 ημέρες.

Όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Ενέργειας, θα διαρκέσουν 90 ημέρες, αλλά οι Navtex θα εκδίδονται σε φάσεις. Δηλαδή μετά από κάθε τεμάχιο (που θα έχει ερευνήσει), για να περάσει στο επόμενο τεμάχιο υπάρχει μία νομική διαδικασία με έκδοση νέας Navtex», διευκρίνισε.

«Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές», λέει ο Ερντογάν
Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «εισβολείς» τους Έλληνες, αν και απέφυγε να τους κατονομάσει, με αφορμή την εθνική εορτή της Νίκης κατά των Ελλήνων το 1922.

Παράλληλα, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ το πρωί της Κυριακής στην Άγκυρα δήλωσε απαντώντας εμμέσως στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».

Νωρίτερα, σε μήνυμά του με αφορμή την εθνική γιορτή ανέφερε ότι: «Δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι αυτοί που θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα πριν από ένα αιώνα είναι οι ίδιοι εισβολείς» σημείωσε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ο λαός μας, όπως νίκησε στον απελευθερωτικό αγώνα παρά την φτώχεια και την έλλειψη δυνατοτήτων, έτσι και σήμερα δεν θα διστάσει επ’ ουδενί να κάνει να απογοητεύσει όσους έχουν φιλοδοξίες και προβαίνουν σε κινήσεις Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα. Κανείς να μην αμφιβάλλει για τη βούλησή μας στο θέμα αυτό και την ακράδαντη πίστη μας στη νίκη. Με τις σκέψεις αυτές, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, του Αρχιστράτηγου της Μεγάλης Επίθεσης, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και των συνοπλιτών του. Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων μας, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους εδώ και χίλια χρόνια για να προστατέψουν αυτή την πατρίδα, κι επίσης μία υγιή και γαλήνια ζωή στους βετεράνους μας. Χρόνια πολλά για την Εορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου».

Ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του ανέφερε επίσης ότι «ο απελευθερωτικός αγώνας που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα το 1919 με την Μάχη του Αρχιστράτηγου πέτυχε μια βέβαιη και μόνιμη νίκη. Με τη νίκη της 30ης Αυγούστου διαμηνύθηκε για ακόμα μια φορά σε όλο τον κόσμο πως τα εδάφη αυτά είναι η αιώνια πατρίδα μας. Η νίκη αυτή δήλωσε την αναγέννηση από τις στάχτες του έθνους που ήθελαν να το θάψουν στην ιστορία, της ακμής του και της επανεμφάνισης του στη σκηνή της ιστορίας».

Το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και οι κυρώσεις

Τελεσίγραφο ενός μήνα έστειλε στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει μία «ευκαιρία για την διπλωματία», πρoτού οι 27 επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα που θα πλήξουν την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.

Μάλιστα οι δηλώσεις του Βερολίνου είναι, πλέον, περισσότερο ένθερμες για την Ελλάδα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που ήταν περισσότερο ουδέτερες έναντι της Τουρκίας. Το «σήμα» προς το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ το είχε δώσει από νωρίς η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ με τη δήλωση της, «Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».

Οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στη Μεσόγειο συνεχίζονται και οι πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ εντείνονται σε μία προσπάθεια η Τουρκία να βάλει τέλος στις παράνομες δραστηριότητές της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση καθώς το «φάντασμα» των κυρώσεων πλανάται πάνω από το κεφάλι του.

Η λίστα Μπορέλ

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Το μήνυμα της Αθήνας
Η Αθήνα που όλο το τελευταίο διάστημα κινείται ζωηρά στη διπλωματική σκακιέρα έχει καταστήσει σαφές πως είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλες τις χώρες και φυσικά η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και μάλιστα πολέμου δεν είναι εφικτός.

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και προετοιμασμένη να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση της μόνης υφιστάμενης διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και, κατ’ επέκταση, της υπερκείμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες και υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς δίχως προκλήσεις δίχως την απειλή πολέμου. Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο και αξιόπιστο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα και δεν μπορεί παρά να εργάζεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών της μέσω του διαλόγου, υπό τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Το ίδιο αναμένουμε και από τους συνομιλητές μας, μηδενός εξαιρουμένου», είπε ο Νίκος Δένδιας στη Real News στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και των λοιπών κρατών στον περίγυρό της. Να σταματήσει να αποτελεί μια θλιβερή παραφωνία στην περιοχή μας και να εργαστεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube