Weather Icon
Λιβύη 21 Αυγούστου 2020

Λιβύη: Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Λιβύη: Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Σύμφωνα με το Associated Press, η  κυβέρνηση της Τρίπολης ζητά να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2021.

Την Τετάρτη, ομάδες πιστές στον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν την άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί σε πετρελαιοπηγές και πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς εδώ και μήνες, και την επανάληψη των εξαγωγών και της παραγωγής αργού, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο που πρόσκειται στον Χάφταρ.

Η Λιβύη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις και αγώνες για εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της τον έλεγχο της χώρας από το 2015, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που ιδρύθηκε δυνάμει μιας συμφωνίας που είχε υιοθετήσει ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά) και μια ανταγωνιστική της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία εκπροσωπεί de facto ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube