Weather Icon

Κυρώνεται η Συμφωνία με Αίγυπτο – Με “σπασμένα φρένα” η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί

Κυρώνεται η Συμφωνία με Αίγυπτο – Με “σπασμένα φρένα” η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί

Της Νίκης Ζορμπά

Κυρώνεται σήμερα στην Βουλή η ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία εν τω μέσω μιας αφηνιασμένης Άγκυρας, η οποία κορυφώνει τις απειλές της. 

Πριν από τη ψηφοφορία, θα παρέμβει στη συζήτηση ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς να αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, σύμφωνα τουλάχιστον με το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

“Ναι” στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία θα εκφωνήσει μαζί με το κυβερνών κόμμα και το ΚΙΝΑΛ ενώ ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει “παρών” , επιχειρώντας να “εξισορροπήσει” τις αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό του. 

Ο …διάλογος

 Όλα τούτα πραγματοποιούνται μέσα σε ένα “πολεμικό σκηνικό” που έχει στήσει η Άγκυρα, η οποία είπε χθες δια του Ιμπραήμ Καλίν ότι θέλει διάλογο με την Ελλάδα αλλά για …Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και “τουρκική μειονότητα” και τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου να απειλεί ενώπιον  του γερμανού “μεσολαβητή”, Χάικο Μαας: “”Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες. Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο”.

Πριν από την ‘Αγκυρα, ο γερμανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Νίκο Δένδια, εξακολουθώντας τις συστάσεις για “αποκλιμάκωση της έντασης” και “διάλογο”. 

Η ελληνική πλευρά που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και με έναν αναξιόπιστο συνομιλητή, δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί, άφησε χθες δια του Νίκου Δένδια και νέες αιχμές για όσους “μεσολαβητές” ( ήτοι  το Βερολίνο) επιμένουν στα περί διαλόγου με την Τουρκία.

“Πολλοί μας συνιστούν  διάλογο. Μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται υπό το καθεστώς απειλών, υπό το καθεστώς προκλήσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον γερμανό ΥΠΕΞ, τονίζοντας αιχμηρά:  “Ο βιασμός του δικαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου”.

Κυρώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους εταίρους ότι εάν η Τουρκία δεν έχει αποκλιμακώσει την ένταση που προκαλεί στην περιοχή τότε θα πρέπει το άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνέρχεται  στις 27 να συζητήσει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. 

Προφανώς και το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο, σε αυτή την κατεύθυνση ωστόσο υπάρχει σειρά χωρών, όπως η Γαλλία και η Αυστρία που διάκεινται απολύτως θετικά σε μια τέτοια προοπτική. Υπάρχει βέβαια ένας συσχετισμός δυνάμεων εντός της ΕΕ που δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για επιβολή κυρώσεων, αλλά αμφότερες οι χώρες θα επιμένουν να ασκούν διπλωματικές πιέσεις, εκθέτοντας  τη συμπεριφορά του “ταραξία” της περιοχής.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube