Weather Icon
Κύπρος 2 Αυγούστου 2020

Κύπρος: Ενίσχυση της ΕΦ, Ναυτικό, Αεροπορία και συμμαχίες

Κύπρος: Ενίσχυση της ΕΦ, Ναυτικό, Αεροπορία και συμμαχίες

Να το εξηγήσουμε ξανά: Η αποτροπή (deterrence) είναι αμυντική στρατηγική με στόχο τη δημιουργία κατάστασης, κατά την οποία ο εχθρός έχει πεισθεί ότι το πιθανό όφελος τυχόν επίθεσης ή άλλης εχθρικής ενέργειας εκ μέρους του, θα είναι μικρότερο του πιθανού κόστους.Η αποτροπή είναι μία από τις κύριες στρατηγικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασίζεται στην πρόθεση χρήσης βίας ή άλλων απειλών από το ένα μέρος προκειμένου να πεισθεί το άλλο μέρος να απέχει από συγκεκριμένες ενέργειες. Αποτελεί κεντρική έννοια στη διεθνή ασφάλεια και στις διακρατικές σχέσεις.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδος – μετά τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυπριακής – με στόχο,

-Πρώτο, να αμφισβητήσει, να διεκδικήσει και να οικειοποιηθεί τμήμα της.
-Δεύτερο, να διασπάσει τον άξονα της ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου.
-Τρίτο, να αρπάξει το φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.
-Τέταρτο, να συνθλίψει τον αμυντικό σύμπλοκο Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Η Τουρκία επιχείρησε κυρίως να δοκιμάσει τις αντιστάσεις της Ελλάδος. Προφανώς οι Τούρκοι δεν πήραν το μήνυμα, μετά τη σθεναρή και αποφασιστική στάση της Αθήνας στην περίπτωση του Έβρου. Γι’ αυτό κινητοποίησαν τον τουρκικό στόλο, απέναντι του οποίου παρατάχθηκε αμέσως ο ελληνικός πολεμικός στόλος. Τι έκανε η Ελλάδα; Άσκησε έναντι της επιτιθέμενης Τουρκίας μιαν ισχυρή αποτροπή. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο ΥπΕξ Δένδιας και, κυρίως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Φλώρος, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «Πρώτα θα σας κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε το όνομά σας».

Η Ελλάδα είπε, εννόησε και υλοποίησε αυτά που διακήρυξε. Ο γράφων και αρκετοί άλλοι αναλυτές για πολλά χρόνια επιμένουμε ακούραστα να εξηγούμε στην ελλαδική και στην κυπριακή πολιτική ηγεσία, τη σημασία και την αξία της αποτροπής. Κυρίως, στρατιωτικοί εν αποστρατεία, όπως ο Φοίβος Κλόκκαρης, ο Ανδρέας Πενταράς, ο Κωνσταντίνος Φυτιρής, ο Άντης Λοΐζου και άλλοι, φωνάζουν κυριολεκτικά στην εκάστοτε κυβέρνηση, πρώτο, να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου για την Άμυνα, για οπλική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Δεύτερο, να δημιουργήσει πολεμικό ναυτικό και αεροπορία. Τρίτο, να συμπήξει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ ή και άλλες χώρες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

www.defencepoit.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube