REAL TIME |

Weather Icon
Κορέα – Βόρειος Κορέα 30 Αυγούστου 2020

Κιμ Γιο-τζονγκ: Την «Σιδηρά Κυρία» της Βορείου Κορέας την… τρέμει ακόμα και ο αδερφός της!

Κιμ Γιο-τζονγκ: Την «Σιδηρά Κυρία» της Βορείου Κορέας την… τρέμει ακόμα και ο αδερφός της!

Η μικρότερη αδελφή του «υπέρτατου ηγέτη» της χώρας είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας Κιμ, που βρίσκεται ήδη στην κορυφή της πυραμίδας εξουσίας και θεωρείται ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «σκληρότερη εκδοχή» του αδελφού της

Στις 26 Αυγούστου 2020 το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε εικόνες στις οποίες εμφανιζόταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν να προεδρεύει μιας διευρυμένης συνάντησης του πολιτικού γραφείου του Εργατικού Κόμματος.

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας έδειχνε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, τουλάχιστον για έναν άνθρωπο, ο οποίος, σύμφωνα με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, είχε… πεθάνει μερικές ημέρες νωρίτερα…

Δεν ήταν η πρώτη φορά που φήμες σχετικά με τον «θάνατο» του Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν δημοσιευθεί σε μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας και της Κίνας πριν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι φήμες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2014, όταν ο «υπέρτατος ηγέτης» είχε να δώσει σημεία ζωής επί 40 ημέρες, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Νότιο Κορέα να κάνουν λόγο για απομάκρυνσή του από την εξουσία έπειτα από πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα. Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα ο Κιμ Γιονγκ Ούν πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση, περπατώντας με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού.

Όπως σχολίασαν τότε ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η απουσία του φαίνεται να μην οφειλόταν σε κάποιο «πραξικόπημα» αλλά μάλλον στο ουρικό οξύ που ταλαιπωρούσε τον «υπέρτατο ηγέτη». Τον Απρίλιο του 2020 κυκλοφόρησαν και πάλι φήμες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς η 25η του μήνα αποτελεί μια σημαντική επέτειο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και ο εκάστοτε ηγέτης είθισται να συμμετέχει στους εορτασμούς. Ωστόσο ο Κιμ Γιονκ Ουν απουσίαζε και πάλι.

Το απόρρητο, που απαγορεύει κάθε επίσημη δήλωση που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα αναφορικά με τη δυναστεία των Κιμ, καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση της υγείας του ηγέτη της χώρας ή ακόμα και των υπολοίπων μελών της. Ο έλεγχος της Πιονγιάνγκ στη ροή πληροφοριών είναι απόλυτος και ακόμα και η γειτονική Νότιος Κορέα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο δίκτυο πληροφοριών. Παρόλο που ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον ηγέτη της Βορείου Κορέας – εικάζεται ότι είναι 36 ή 38 χρόνων και ότι ζυγίζει περίπου 110 κιλά – ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι βέβαιο ότι είναι μανιώδης καπνιστής ενώ έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό καθώς ο πατέρας του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, ενώ είχε υποστεί και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παράλληλα είναι λάτρης του ΝΒΑ και προσωπικός φίλος του σταρ του αθλήματος Ντένις Ρόντμαν, ενώ φαίνεται να είναι παντρεμένος με την κατά πολύ νεότερή του, πρώην τραγουδίστρια Ρι Σολ-τζου. Επίσης είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποβιώσει, τότε ανοίγει το ζήτημα της διαδοχής στη δυναστείας του «ιερού βουνού Παέκτου», όνομα που έλαβε η οικογένεια Κιμ από το ηφαίστειο στο οποίο θρυλείται ότι γεννήθηκε όχι μόνο ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, αλλά και ο ίδιος ο Ντανγκ – Κουν, ο «βασιλιάς θεός» που ίδρυσε την Κορέα πριν 4.000 χρόνια. Και ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει τα ηνία της Βορείου Κορέας, είναι η μυστηριώδης Κιμ Γιο – τζονγκ. Η μικρότερη αδελφή του «υπέρτατου ηγέτη» της χώρας και το μοναδικό μέλος της οικογένειας Κιμ που βρίσκεται ήδη στην κορυφή της πυραμίδας εξουσίας και θεωρείται ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «σκληρότερη εκδοχή» του αδελφού της.

Η Κιμ Γιο – τζονγκ εικάζεται πως γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1987, αν και σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές αρχές, ενδέχεται να γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών της χρόνων η οικογένειά Κιμ έστειλε τα δύο αδέλφια στην Ελβετία για να σπουδάσουν στο φημισμένο Διεθνές Σχολείο της Βέρνης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με δίδακτρα άνω των 20.000 δολαρίων ετησίως. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία τα δύο αδέλφια απέκτησαν πολύ στενή σχέση, καθώς ζούσαν υπό αυστηρό περιορισμό σε ένα διαμέρισμα αξίας 4 εκατ. δολαρίων που το καθεστώς της Πιονγιάνγκ αγόρασε ειδικά για τους δύο μαθητές.

Όπως αναφέρουν μάλιστα ελβετικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται συμμαθητές των αδελφών Κιμ, όταν η Κιμ Γιο – τζονγκ εμφάνισε ένα απλό κρυολόγημα, μεταφέρθηκε αμέσως με αεροπλάνο, συνοδευόμενη από μια ομάδα σωματοφυλάκων και φρουρών, σε φημισμένο ελβετικό νοσοκομείο. Επιστρέφοντας στην Πιονγιάνγκ ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην πληροφορική και όταν αδελφός της ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 2011, βρέθηκε δίπλα του ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ο ρόλος της στα πολιτικά πράγμα της Βορείου Κορέας φαίνεται να ενισχύθηκε το 2017, όταν προήχθη στο ισχυρότατο πολιτικό γραφείο της Πιονγιάνγκ. Πριν αναλάβει αυτήν τη θέση ήταν αντιπρόεδρος του τμήματος προπαγάνδας, με μοναδική αρμοδιότητα τη δημόσια εικόνα του αδελφού της. Το 2018 η Κιμ Γιο – τζονγκ απασχόλησε για πρώτη φορά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς έγινε το πρώτο μέλος της δυναστείας Κιμ που επισκεπτόταν την Νότιο Κορέα ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγιάνγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα στην Νότιο Κορέα, όταν οι δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου αγωνίστηκαν ως μια ομάδα. Την ίδια χρονιά η Κιμ Γιο – τζονγκ βρέθηκε στο πλευρό του αδελφού της κατά τη διάρκεια μιας σειρά διπλωματικών επαφών υψηλού επιπέδου, ανάμεσα σε άλλους, με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε Ιν, τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.

Έκτοτε, η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται ότι δίνει τον τόνο στην εξωτερική πολιτική της Βορείου Κορέας. Τον Απρίλιο του 2020 ακτιβιστές από την Νότιο Κορέα είχαν «βομβαρδίσει» τη Βόρειο Κορέα με εκατοντάδες μπαλόνια με προκηρύξεις κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Η απάντηση της η Κιμ Γιο – τζονγκ ήταν άμεση. Αφού κατηγόρησε δημοσίως τη Σεούλ για την «ανικανότητά της» να αποτρέψει την διάδοση «προπαγανδιστικού υλικού», χαρακτήρισε τον πρόεδρο της χώρας «φοβισμένο σκυλί» και τους ακτιβιστές ως «ανθρώπινα σκουπίδια» και «μπάσταρδα σκυλιά». Παράλληλα απείλησε με αντίποινα, όπως την καταστροφή του γραφείου διακορεατικού συνδέσμου που βρισκόταν στο έδαφος της Βορείου Κορέας, για το οποίο η Σεούλ είχε ξοδέψει περίπου 8 εκατ. δολάρια. Και κάνοντας πράξη τις απειλές της, το κατέστρεψε ολοσχερώς με εκρηκτικά. Η ίδια η Κιμ Γιο – τζονγκ διέταξε μάλιστα την μετακίνηση στρατευμάτων σε αποστρατικοποιημένες ζώνες στα σύνορα με την Νότιο Κορέα, η οποία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του ίδιου του αδελφού της.

Αρκετοί αναλυτές στην Νότιο Κορέα, αλλά και σε δυτικά κράτη δεν περιγράφουν τα δύο αδέλφια ως μια εκδοχή του κλασικού «καλού και κακού αστυνομικού», αλλά αντίθετα ως «έναν κακό και έναν χειρότερο αστυνομικό», με τον δεύτερο ρόλο να ανήκει δικαιωματικά στην Κιμ Γιο – τζονγκ. Η νεότερη αδελφή του υπέρτατου ηγέτη της Βορείου Κορέας φαίνεται ότι είναι παντρεμένη με τον γιο του Τσόι Ρονγκ-Χά, του ισχυρού γραμματέα του κόμματος και ουσιαστικά δεύτερου στην ιεραρχία του καθεστώτος. Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε σε περίπτωση που ανακύψει ζήτημα διαδοχής στη χώρα, η Κιμ Γιο – τζονγκ έχει σημαντικούς συμμάχους στο πλευρό της.

Σχεδόν ουδείς αναλυτής θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κιμ Γιο – τζονγκ θα είναι λιγότερο επιθετική διεθνώς και λιγότερο αυταρχική στο εσωτερικό της χώρας της. Η φύση άλλωστε του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ σχεδόν το επιβάλει. Το ζήτημα του φύλου της δεν φαίνεται να παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο στη χώρα που κυβερνάται αποκλειστικά από άνδρες, καθώς η διασφάλιση ότι η εξουσία θα παραμείνει σε ένα μέλος της δυναστείας των Κιμ συνεχίζοντας την «παράδοση» που ξεκίνησε το 1948, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί εύκολα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κιμ Γιονκ Ουν, ο Κιμ Γιονκ Τσολ δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, ενώ ο Κιμ Γιονκ ιλ, ετεροθαλής αδελφός τους, ζει εδώ και χρόνια σε καθεστώς αυτοεξορίας στην Ευρώπη και στη Βόρειο Κορέα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένας μακρινός συγγενής, παρά ως μέλος της δυναστείας του «ιερού βουνού Παέκτου». Στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσει να ζει στην Ευρώπη, ενώ στη χειρότερη , η ζωή του, όπως συνέβη με τον άλλον ετεροθαλή αδελφό τους Κιμ Γιονγκ ναμ, μπορεί να αποδειχθεί σύντομη.

Η επιτάχυνση των προσπαθειών για ενίσχυση των ηγετικών διαπιστευτηρίων της Κιμ Γιο – τζονγκ φαίνεται ως ια λογική στρατηγική από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Μια πανδημία, η οποία ουδείς γνωρίζει πόσο έχει πλήξει τη Βόρειο Κορέα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ηγεσία της χώρας. Τα παιδιά του Κιμ Γιονκ Ουν είναι πολύ μικρά για να το διαδεχθούν σε περίπτωση που υπάρξει κενό εξουσίας και η νεώτερη αδελφή του υπέρτατου ηγέτη φαίνεται ως η μοναδική επιλογή.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube