Weather Icon

Καλίν σε Χουριέτ: «Δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας – Δεν δίνουμε σημασία σε απειλές και κυρώσεις»

Καλίν σε Χουριέτ: «Δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας – Δεν δίνουμε σημασία σε απειλές και κυρώσεις»

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας τόνισε ότι εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως αυτά της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας και στην επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών.

Στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ μίλησε ο Ιμπραχίμ Καλίν για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ρίχνοντας ουσιαστικά ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόδωσε την εμπιστοσύνη που έδειξε η Άγκυρα, με τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα», ξεκαθάρισε αρχικά ο Καλίν και συνέχισε:

«Στην πραγματικότητα είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Όμως μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία. Εκεί προέκυψε μία σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Με τη στάση αυτή της Ελλάδας προέκυψε μια νέα φάση. Διότι εκεί στέκεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι δυνατόν να κινηθούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, έναντι των προκλητικών πράξεων της Τουρκίας: «Τις διαφορές μας μπορούμε να τις λύσουμε μεταξύ μας όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα κάνει πίσω ή θα υποχωρήσει από τα δίκαια δικαιώματα της. Η Ελλάδα εργαλειοποιεί την Ε.Ε κι αυτό είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Το να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάζοντας την Ε.Ε ως εργαλείο είναι μια προσέγγιση που από το ξεκίνημά της είναι καταδικασμένη τα αποτύχει. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από την στρατηγική αυτή και να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Εμείς μπορούμε να επιλύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα».

«Τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν βήματα που να ικανοποιούν τις βασικές ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα. Στο ζήτημα της μετατροπής του Καριγιέ Τζαμί (Μονή της Χώρας) σε τέμενος και πάλι, είδαμε τις δηλώσεις της προέδρου της Ελλάδας. Αυτά δεν βοηθούν.

Διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα πολλές φορές φέρνει στην επικαιρότητα τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για τα νησιά και την ανατολική Μεσόγειο. Για να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις», επεσήμανε, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο και συνέχισε:

«Κυκλοφορούν έναν χάρτη Σεβίλλης. Εμείς από την αρχή αρνούμαστε αυτόν τον χάρτη. Δεν έχει καμία νομική, πολιτική ισχύ. Αυτός ο χάρτης έχει μόνο τις θέσεις της Ελλάδας. Εμείς θέλουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο να γίνουν θάλασσες ειρήνης. Κι επιθυμούμε οι φυσικοί πόροι που θα προκύψουν από εκεί να διατεθούν στη διάθεση όλων. Όταν το λέμε αυτό τονίζουμε πως δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.

Με την Ελλάδα πάντα θα μπορούσε να υπάρχουν διαβουλεύσεις. Διμερείς, ίσως με Ε.Ε ή μέσω χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube